Menu

Hvad er Erindringsdans®?

Erindringsdans® er et koncept, der primært er målrettet mennesker med moderat til svær demenssygdom, men er en aktivitet som er god for alle.

Erindringsdans® er er udviklet af sygeplejerske Susanne Rishøj fra Demenskonsulenten i 2008. Erindringsdans® kan iværksættes på ethvert dag- eller plejecenter af uddannede Erindringsdans instruktører og tilbydes især til mennesker med moderat til svær demenssygdom på plejehjem. Der danses Erindringsdans på over 700 plejecentre i Danmark fordelt på 81 kommuner. Erindringsdans® et enkelt koncept som bygger på reminiscenstanken. Målet er ikke at lære at danse men at få gode oplevelser på de 8 dansesessioner af en times varighed og det afsluttende afdansningsbal. Erindringsdans® igangsættes og varetages af en instruktør, der har gennemgået et to-dages kursus i Erindringsdans® i samarbejde med Alzheimerforeningen. Mere end 1000 instruktører er uddannet siden 2008.

 

Hvorfor er Dans en god aktivitet?

Mange mennesker har som børn gået på danseskole, ligesom det for de flestes vedkomne, har været almindeligt at danse i foreningslivet, på særlige dansesteder, til koncerter eller ved private fester. Der er derfor mange gode minder forbundet med dans. Mennesker med demenssygdom har ofte relativ god hukommelse for episoder, der ligger tilbage i tiden. Ligesom motoriske færdigheder fx dansetrin, forbliver i hukommelsen i længere tid.

I Erindringsdans benyttes minder fra tidligere danseoplevelser sammen med systematisk musikvalg. Det skaber genkendelige og gode minder fra barne– og ungdomsårenes dansetraditioner. Ved at lytte til kendt musik og se andre danse, øges lysten til at deltage i dansen. Ligesom guidning og spejling, som kommunikationsmetode, genkalder tidligere motoriske færdigheder. Erindringsdans giver personen med demens en følelse af succes ved at danse med andre og tilskynder samtidig en naturlig kontakt med andre. Erindringsdans® er også en god måde at bevæge sig på rent fysisk. Hvis man ikke ønsker at deltage aktivt i dansen, får personen med demens i stedet en fornøjelig oplevelse ved at nynne med, kigge på de dansende samt en musisk oplevelse.

 

Hvordan gennemføres Erindringsdans®

Forud for iværksættes af Erindringsdans® på et plejecenter inviteres Erindringsdans-instruktøren til et møde for kollegaer, frivillige, og pårørende, der har lyst til at deltage i aktiviteten. Her gives information om teorien bag Erindringsdans® og hvorfor aktiviteten er velegnet til mennesker med demenssygdom. Ligeledes giver deltagerne tips til at skabe et optimalt samvær i dansen.

Læs mere om hvordan man kommer i gang med Erindringsdans® her >>


Kontaktperson:

Du er altid velkommen til at kontakte Ane Eckermann som kan fortælle mere om Erindringsdans konceptet. Tlf: 33 41 04 18 - Mobil: 40 92 07 15 - ane@alzheimer.dk

Senest opdateret d. 18. juli
7 gode råd
7 gode råd

Få 7 gode råd til hvordan du hjælper et menneske med demens

100.000 Demensvenner
100.000 Demensvenner

Giv en håndsrækning til mennesker med demens - bliv Demensven

Er du blevet ringet op?
Er du blevet ringet op?

Alzheimerforeningen gennemfører i øjeblikket en telefonkampagne

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Skal din kommune have demensvenlige boligområder?
18. juli 2019
Skal din kommune have demensvenlige boligområder?
Sammen med kommuner og boligorganisationer landet over udruller Alzheimerforeningen nu projekt RUM’lighed – en indsats, der skal styrke demensvenligheden blandt beboere, frivillige og medarbejdere i almene boligområder.
Demensvenlige virksomheder vælter frem
20. juni 2019
Demensvenlige virksomheder vælter frem
Antallet af foreninger og virksomheder der tager socialt ansvar og klæder sine medarbejdere på som Demensvenner, er de seneste år vokset markant. I dag er der mere end 450 demensvenlige virksomheder i Danmark, og en af dem er Sportigan i Nørre Nebel.
Kommuner er langt fra målsætning om plejehjemslæger
19. juni 2019
Kommuner er langt fra målsætning om plejehjemslæger
Folketinget satte i 2016 et mål om, at der skulle være en fast tilknyttet plejehjemslæge på mindst 80 procent af plejehjemmene i 2018 og på alle plejehjem i 2019. Men ingen af regionerne er i nærheden af at leve op til målsætningen, viser en ny undersøgelse fra Alzheimerforeningen.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Onsdag d. 24. juli
Kl. 00:00
Seniorfestivalen 2019
4873 Væggerløse
Danmarks førstval for seniorer
Onsdag d. 24. juli
Kl. 00:00
Seniorfestivalen 2019
4873 Væggerløse
Danmarks førstval for seniorer
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time
dør en dansker af en demenssygdom

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

Ca.
89.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Sovende kat
Køb og støt
Demensven-støttebevis - Sæt selv pris
Køb og støt
Bidrag til landsindsamlingen 2019 - Sæt selv pris
Køb og støt