Erindringsdans® er er udviklet af sygeplejerske Susanne Rishøj fra Demenskonsulenten i 2008. Erindringsdans® kan iværksættes på ethvert dag- eller plejecenter af uddannede Erindringsdans® instruktører og tilbydes især til mennesker med moderat til svær demenssygdom på plejehjem. Der danses Erindringsdans® på over 700 plejecentre i Danmark fordelt på 81 kommuner. Erindringsdans® et enkelt koncept som bygger på reminiscenstanken. Målet er ikke at lære at danse men at få gode oplevelser på de 8 dansesessioner af en times varighed og det afsluttende afdansningsbal. Erindringsdans® igangsættes og varetages af en instruktør, der har gennemgået et to-dages kursus i Erindringsdans® i samarbejde med Alzheimerforeningen. Mere end 1000 instruktører er uddannet siden 2008.
Hvorfor er Dans en god aktivitet?
Mange mennesker har som børn gået på danseskole, ligesom det for de flestes vedkomne, har været almindeligt at danse i foreningslivet, på særlige dansesteder, til koncerter eller ved private fester. Der er derfor mange gode minder forbundet med dans. Mennesker med demenssygdom har ofte relativ god hukommelse for episoder, der ligger tilbage i tiden. Ligesom motoriske færdigheder fx dansetrin, forbliver i hukommelsen i længere tid.
I Erindringsdans® benyttes minder fra tidligere danseoplevelser sammen med systematisk musikvalg. Det skaber genkendelige og gode minder fra barne– og ungdomsårenes dansetraditioner. Ved at lytte til kendt musik og se andre danse, øges lysten til at deltage i dansen. Ligesom guidning og spejling, som kommunikationsmetode, genkalder tidligere motoriske færdigheder. Erindringsdans® giver personen med demens en følelse af succes ved at danse med andre og tilskynder samtidig en naturlig kontakt med andre. Erindringsdans® er også en god måde at bevæge sig på rent fysisk. Hvis man ikke ønsker at deltage aktivt i dansen, får personen med demens i stedet en fornøjelig oplevelse ved at nynne med, kigge på de dansende samt en musisk oplevelse.
Hvordan gennemføres Erindringsdans®
Forud for Erindringsdans® igangsættes på et plejecenter, inviterer Erindringsdans®-instruktøren til et møde for beboere, pårørende, kollegaer og frivillige, der har lyst til at deltage i aktiviteten. Her informeres om teorien bag Erindringsdans® og hvorfor aktiviteten er velegnet til mennesker med demenssygdom. Herefter igangsættes dansen typisk én time ugentlig over 8 uger, hvorefter sæsonen afsluttes med fx med et afdansningsbal.
Læs mere om hvordan man kommer i gang med Erindringsdans® her >>
Kontaktperson:
Du er altid velkommen til at kontakte Ane Eckermann som kan fortælle mere om Erindringsdans® konceptet. Tlf: 33 41 04 18 - Mobil: 40 92 07 15 - ane@alzheimer.dk