Menu

Hvad er Erindringsdans®?

Erindringsdans® er et koncept, der primært er målrettet mennesker med moderat til svær demenssygdom, men er en aktivitet som er god for alle.

Erindringsdans® er er udviklet af sygeplejerske Susanne Rishøj fra Demenskonsulenten i 2008. Erindringsdans® kan iværksættes på ethvert dag- eller plejecenter af uddannede Erindringsdans® instruktører og tilbydes især til mennesker med moderat til svær demenssygdom på plejehjem. Der danses Erindringsdans® på over 700 plejecentre i Danmark fordelt på 81 kommuner. Erindringsdans® et enkelt koncept som bygger på reminiscenstanken. Målet er ikke at lære at danse men at få gode oplevelser på de 8 dansesessioner af en times varighed og det afsluttende afdansningsbal. Erindringsdans® igangsættes og varetages af en instruktør, der har gennemgået et to-dages kursus i Erindringsdans® i samarbejde med Alzheimerforeningen. Mere end 1000 instruktører er uddannet siden 2008.

 

Hvorfor er Dans en god aktivitet?

Mange mennesker har som børn gået på danseskole, ligesom det for de flestes vedkomne, har været almindeligt at danse i foreningslivet, på særlige dansesteder, til koncerter eller ved private fester. Der er derfor mange gode minder forbundet med dans. Mennesker med demenssygdom har ofte relativ god hukommelse for episoder, der ligger tilbage i tiden. Ligesom motoriske færdigheder fx dansetrin, forbliver i hukommelsen i længere tid.

I Erindringsdans® benyttes minder fra tidligere danseoplevelser sammen med systematisk musikvalg. Det skaber genkendelige og gode minder fra barne– og ungdomsårenes dansetraditioner. Ved at lytte til kendt musik og se andre danse, øges lysten til at deltage i dansen. Ligesom guidning og spejling, som kommunikationsmetode, genkalder tidligere motoriske færdigheder. Erindringsdans® giver personen med demens en følelse af succes ved at danse med andre og tilskynder samtidig en naturlig kontakt med andre. Erindringsdans® er også en god måde at bevæge sig på rent fysisk. Hvis man ikke ønsker at deltage aktivt i dansen, får personen med demens i stedet en fornøjelig oplevelse ved at nynne med, kigge på de dansende samt en musisk oplevelse.

 

Hvordan gennemføres Erindringsdans®

Forud for Erindringsdans® igangsættes på et plejecenter, inviterer Erindringsdans®-instruktøren til et møde for beboere, pårørende, kollegaer og frivillige, der har lyst til at deltage i aktiviteten. Her informeres om teorien bag Erindringsdans® og hvorfor aktiviteten er velegnet til mennesker med demenssygdom. Herefter igangsættes dansen typisk én time ugentlig over 8 uger, hvorefter sæsonen afsluttes med fx med et afdansningsbal.

Læs mere om hvordan man kommer i gang med Erindringsdans® her >>


Kontaktperson:

Du er altid velkommen til at kontakte Ane Eckermann som kan fortælle mere om Erindringsdans® konceptet. Tlf: 33 41 04 18 - Mobil: 40 92 07 15 - ane@alzheimer.dk

Senest opdateret d. 12. februar
Råd om corona
Sådan forholder du dig som pårørende under corona pandemien.
Er du blevet ringet op?
Er du blevet ringet op?

Alzheimerforeningen gennemfører i øjeblikket en telefonkampagne

5 veje til god kommunikation
5 veje til god kommunikation

Se fem små film med metoder til god kommunikation med personer med demens

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Slut med at plejehjem nægter pårørende gåture med deres kære
20. maj 2020
Slut med at plejehjem nægter pårørende gåture med deres kære
Flere gange om ugen ringer pårørende til Alzheimerforeningen og fortæller, at de ikke må gå en tur med deres kære med demens, der bor på plejehjem. Alzheimerforeningen har indtil videre gjort 14 kommuner opmærksom på denne fejl. Brevene og samtalerne med kommunerne ser ud til at virke, og plejehjemmene retter nu ind og giver lov til gåture.
Alzheimerforeningen skal udvikle digitalt dagtilbud
15. maj 2020
Alzheimerforeningen skal udvikle digitalt dagtilbud
Nyt digitalt tilbud skal skabe struktur og støtte til hjemmeboende med demens og deres pårørende. Projektet er støttet af Innovationsfonden og er et partnerskab mellem Alzheimerforeningen, Kommunernes Landsforening, rådgivningsvirksomheden Type2dialog og digitalbureauet GORM Agency.
Anbefaling fra Alzheimerforeningen ændrer retningslinjer for besøg
12. maj 2020
Anbefaling fra Alzheimerforeningen ændrer retningslinjer for besøg
Sundhedsstyrelsen imødekommer Alzheimerforeningens bekymring om besøgsrestriktioner og dropper overvågning af pårørendes besøg på plejehjem.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 25. maj
Kl. 00:00
Mandagscafe for mennesker der lider af demens og deres pårørende.
2920 Charlottenlund
Cafeen er en cafe hvor man mødes kl. 16.00 - 18.00 vi taler sammen laver gymnastik m.m.
Tirsdag d. 26. maj
Kl. 14:00
Rådgivning på Ingeborghus, (sidste tirsdag hver måned)
9900 Frederikshavn
Er du fagperson, pårørende eller har du en mistanke om du selv er ved at udvikle en demenssygdom?
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven Øreringe og Armbånd - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Demensven halskæde og smykkepin - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt