Menu

Hvad er Erindringsdans®?

Erindringsdans® er et koncept, der primært er målrettet mennesker med moderat til svær demenssygdom, men er en aktivitet som er god for alle.

Erindringsdans® er er udviklet af sygeplejerske Susanne Rishøj fra Demenskonsulenten i 2008. Erindringsdans® kan iværksættes på ethvert dag- eller plejecenter af uddannede Erindringsdans® instruktører og tilbydes især til mennesker med moderat til svær demenssygdom på plejehjem. Der danses Erindringsdans® på over 700 plejecentre i Danmark fordelt på 81 kommuner. Erindringsdans® et enkelt koncept som bygger på reminiscenstanken. Målet er ikke at lære at danse men at få gode oplevelser på de 8 dansesessioner af en times varighed og det afsluttende afdansningsbal. Erindringsdans® igangsættes og varetages af en instruktør, der har gennemgået et to-dages kursus i Erindringsdans® i samarbejde med Alzheimerforeningen. Mere end 1000 instruktører er uddannet siden 2008.

 

Hvorfor er Dans en god aktivitet?

Mange mennesker har som børn gået på danseskole, ligesom det for de flestes vedkomne, har været almindeligt at danse i foreningslivet, på særlige dansesteder, til koncerter eller ved private fester. Der er derfor mange gode minder forbundet med dans. Mennesker med demenssygdom har ofte relativ god hukommelse for episoder, der ligger tilbage i tiden. Ligesom motoriske færdigheder fx dansetrin, forbliver i hukommelsen i længere tid.

I Erindringsdans® benyttes minder fra tidligere danseoplevelser sammen med systematisk musikvalg. Det skaber genkendelige og gode minder fra barne– og ungdomsårenes dansetraditioner. Ved at lytte til kendt musik og se andre danse, øges lysten til at deltage i dansen. Ligesom guidning og spejling, som kommunikationsmetode, genkalder tidligere motoriske færdigheder. Erindringsdans® giver personen med demens en følelse af succes ved at danse med andre og tilskynder samtidig en naturlig kontakt med andre. Erindringsdans® er også en god måde at bevæge sig på rent fysisk. Hvis man ikke ønsker at deltage aktivt i dansen, får personen med demens i stedet en fornøjelig oplevelse ved at nynne med, kigge på de dansende samt en musisk oplevelse.

 

Hvordan gennemføres Erindringsdans®

Forud for Erindringsdans® igangsættes på et plejecenter, inviterer Erindringsdans®-instruktøren til et møde for beboere, pårørende, kollegaer og frivillige, der har lyst til at deltage i aktiviteten. Her informeres om teorien bag Erindringsdans® og hvorfor aktiviteten er velegnet til mennesker med demenssygdom. Herefter igangsættes dansen typisk én time ugentlig over 8 uger, hvorefter sæsonen afsluttes med fx med et afdansningsbal.

Læs mere om hvordan man kommer i gang med Erindringsdans® her >>


Kontaktperson:

Du er altid velkommen til at kontakte Ane Eckermann som kan fortælle mere om Erindringsdans® konceptet. Tlf: 33 41 04 18 - Mobil: 40 92 07 15 - ane@alzheimer.dk

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Deltag i forskningsforsøg
Deltag i forskningsforsøg

Vær med til at skabe ny viden om Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme

5 veje til god kommunikation
5 veje til god kommunikation

Se fem små film med metoder til god kommunikation med personer med demens

Skattefradrag for din donation
Få skattefradrag for din donation

Her kan du udfylde oplysninger - så du kan få fradrag for din donation

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Forskere får Alzheimerpris for særlig indsats
17. september 2021
Forskere får Alzheimerpris for særlig indsats
To ildsjæle inden for forskning i demenssygdomme får Alzheimer-forskningsfondens pris for deres ekstraordinære bidrag til forskningen i demens. Modtagerne er professor ved Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet, Kate Lykke Lambertsen og professor, overlæge ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, Per Borghammer.
Ny forskning finder sammenhæng mellem trafikstøj og risiko for demens
9. september 2021
Ny forskning finder sammenhæng mellem trafikstøj og risiko for demens
En ny rapport konkluderer, at trafikstøj er med til at øge risikoen for, at man udvikler en demenssygdom – heriblandt er risikoen for Alzheimers størst. Resultaterne er ifølge Alzheimerforeningens direktør ganske alvorlige.
Aktivitetsvenner skal give livskvalitet til mennesker med demens
2. september 2021
Aktivitetsvenner skal give livskvalitet til mennesker med demens
Et korps af frivillige aktivitetsvenner skal hjælpe mennesker med demens med at fastholde de ting, der gør livet værd at leve. Det er essensen af et stort nyt projekt, som Alzheimerforeningen har fået midler af Den A.P. Møllerske Støttefond og Den Danske Forskningsfond til at søsætte.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Søndag d. 19. september
Kl. 12:00
Pårørende gruppe med gåture i Dyrehaven, Klampenborg
2930 Klampenborg
På gåturene får vi frisk luft, grøn omsorg til krop og sind og mulighed for at tale med andre pårørende i rammerne af Dyrehavens smukke natur.
Mandag d. 20. september
Kl. 00:00
På tur i Nordsjælland
3400 Hillerød
Aktivitet og fællesskab for personer under 70 år med demens
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven øreringe - sølv
Demensven øreringe - sølv
Køb og støt
Få det bedste ud af livet med demens
Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt
Morfar kan ikke længere huske
Morfar kan ikke længere huske
Køb og støt
"For hjertet glemmer aldrig..."
"For hjertet glemmer aldrig..."
Køb og støt
"Jeg ser dig stadig"
"Jeg ser dig stadig"
Køb og støt
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Køb og støt
I min familie er vi alle sammen døende
I min familie er vi alle sammen døende
Køb og støt
Skriveterapi for pårørende
Skriveterapi for pårørende
Køb og støt