Menu

Hvad er Erindringsdans®?

Erindringsdans® er et koncept, der primært er målrettet mennesker med moderat til svær demenssygdom, men er en aktivitet som er god for alle.

Erindringsdans® er er udviklet af sygeplejerske Susanne Rishøj fra Demenskonsulenten i 2008. Erindringsdans® kan iværksættes på ethvert dag- eller plejecenter af uddannede Erindringsdans® instruktører og tilbydes især til mennesker med moderat til svær demenssygdom på plejehjem. Der danses Erindringsdans® på over 700 plejecentre i Danmark fordelt på 81 kommuner. Erindringsdans® et enkelt koncept som bygger på reminiscenstanken. Målet er ikke at lære at danse men at få gode oplevelser på de 8 dansesessioner af en times varighed og det afsluttende afdansningsbal. Erindringsdans® igangsættes og varetages af en instruktør, der har gennemgået et to-dages kursus i Erindringsdans® i samarbejde med Alzheimerforeningen. Mere end 1000 instruktører er uddannet siden 2008.

 

Hvorfor er Dans en god aktivitet?

Mange mennesker har som børn gået på danseskole, ligesom det for de flestes vedkomne, har været almindeligt at danse i foreningslivet, på særlige dansesteder, til koncerter eller ved private fester. Der er derfor mange gode minder forbundet med dans. Mennesker med demenssygdom har ofte relativ god hukommelse for episoder, der ligger tilbage i tiden. Ligesom motoriske færdigheder fx dansetrin, forbliver i hukommelsen i længere tid.

I Erindringsdans® benyttes minder fra tidligere danseoplevelser sammen med systematisk musikvalg. Det skaber genkendelige og gode minder fra barne– og ungdomsårenes dansetraditioner. Ved at lytte til kendt musik og se andre danse, øges lysten til at deltage i dansen. Ligesom guidning og spejling, som kommunikationsmetode, genkalder tidligere motoriske færdigheder. Erindringsdans® giver personen med demens en følelse af succes ved at danse med andre og tilskynder samtidig en naturlig kontakt med andre. Erindringsdans® er også en god måde at bevæge sig på rent fysisk. Hvis man ikke ønsker at deltage aktivt i dansen, får personen med demens i stedet en fornøjelig oplevelse ved at nynne med, kigge på de dansende samt en musisk oplevelse.

 

Hvordan gennemføres Erindringsdans®

Forud for Erindringsdans® igangsættes på et plejecenter, inviterer Erindringsdans®-instruktøren til et møde for beboere, pårørende, kollegaer og frivillige, der har lyst til at deltage i aktiviteten. Her informeres om teorien bag Erindringsdans® og hvorfor aktiviteten er velegnet til mennesker med demenssygdom. Herefter igangsættes dansen typisk én time ugentlig over 8 uger, hvorefter sæsonen afsluttes med fx med et afdansningsbal.

Læs mere om hvordan man kommer i gang med Erindringsdans® her >>


Kontaktperson:

Du er altid velkommen til at kontakte Ane Eckermann som kan fortælle mere om Erindringsdans® konceptet. Tlf: 33 41 04 18 - Mobil: 40 92 07 15 - ane@alzheimer.dk

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Råd om corona
Sådan forholder du dig som pårørende under corona pandemien.
Familiecamp 4.-6. juni
Familiecamp 4.-6. juni

Et givende weekendophold for familier, hvor den ene forælder har en demenssygdom.

Skattefradrag for din donation
Få skattefradrag for din donation

Her kan du udfylde oplysninger - så du kan få fradrag for din donation

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nyt demenssymbol skal gøre demens synligt
9. maj 2021
Nyt demenssymbol skal gøre demens synligt
I dag lancerer Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, som Alzheimerforeningen er en del af, et nyt nationalt demenssymbol, der skal gøre demens mere synligt og derved gøre det lettere for Demensvenner og andre at give en håndsrækning til mennesker med demens.
Hverdagen er så småt på vej tilbage
9. maj 2021
Hverdagen er så småt på vej tilbage
Genåbningen er i gang, og det betyder, at mennesker med demens og deres pårørende igen kan begynde at samles flere til Alzheimerforeningens lokale aktiviteter, som giver glæde i hverdagen – selvfølgelig under hensyntagen til de nuværende retningslinjer.
Alzheimerforeningen vil have demens ud af ’senil’-skyggerne
6. maj 2021
Alzheimerforeningen vil have demens ud af ’senil’-skyggerne
Udover at demens kan være svært at spotte, er det samfundsmæssigt også ofte oversete sygdomme. Det arbejder Alzheimerforeningen for at lave om på.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Onsdag d. 19. maj
Kl. 10:00
Kulturklub
5000 Odense C
Vi besøger sammen cafeer, museer, udstillinger, natur og meget andet efter fælles ønsker.
Onsdag d. 19. maj
Kl. 13:00
Anonym Rådgivning
5000 Odense C
Du kan komme ind fra gaden og bede om rådgivning
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven øreringe - sølv
Køb og støt
Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt
Morfar kan ikke længere huske
Køb og støt
"For hjertet glemmer aldrig..."
Køb og støt
"Jeg ser dig stadig"
Køb og støt
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Køb og støt