I videoen kan du se et eksempel på en situation, der kan opstå for mennesker med demens, der bor alene - og hvordan en lille hjælp kan gøre en stor forskel.
Omkring 25.000 danskere, der har en demenssygdom, bor alene. Efterhånden som sygdommen skrider frem, bliver det sværere og sværere for personen at klare helt almindelige hverdagsting. Det bliver blandt andet en udfordring at lave mad, købe ind, holde styr på økonomien, sikre personlig hygiejne og rengøring og at undgå faldulykker.
Projekt RUM’lighed skal derfor bidrage til at skabe trygge fællesskaber og demensvenlige omgivelser i almene boligområder. Et fokus, der især er med til at give aleneboende med demens et godt hverdagsliv, men samtidig er til gavn for alle beboere.
Alzheimerforeningens håb er, at alle boligorganisationer i fremtiden vil etablere et samarbejde med kommunerne om at skabe demensvenlige boligområder.
Formål med projektet
Projektet RUM’lighed medvirker til, at aleneboende mennesker med demens:
- får bedre hjælp og støtte til en øget trivsel og livskvalitet
- inkluderes i sociale fællesskaber
- får lettere ved at færdes i boligområdet
Tre trin til RUM’lighed
I projekt RUM’lighed samarbejder Alzheimerforeningen med kommuner og boligorganisationer om at udvikle demensvenlighed i boligområder. Det sker gennem tre indsatsområder:
1. Samarbejde mellem kommune og boligorganisation
Alzheimerforeningen etablerer et lokalt netværk med tovholdere fra kommune og boligorganisation. Formålet med netværket er at udveksle erfaringer, få kendskab til hinandens arbejdsområder og igangsætte sociale aktiviteter i boligområdet.
2. Oplysning om demens
Beboere i boligområdet, boligorganisationens driftspersonale, kommunalt ansatte og frivillige bliver Demensvenner og dermed klædt på til at møde mennesker med demens med forståelse, åbenhed og en hjælpende hånd.
3. Byggeri og design - tilgængelighed i de fysiske omgivelser
Mennesker med demens kan have svært ved at huske og genkende selv velkendte omgivelser. Det sidste indsatsområde handler derfor om at skabe demensvenlige omgivelser både udendørs og i de enkelte boliger, som har stor indflydelse på tryghed og trivsel for aleneboende med demens.
Vil I gerne vide mere?
OBS: projektet er afsluttet - for interesse i et partnerskabssamarbejde, kontakt da demensven@alzheimer.dk
Læs om erfaringer fra projekt RUM'lighed
Er I interesseret i at være med i RUM'lighed? Læs mere om samarbejdsmulighederne >>
Hent en kort beskrivelse af projektet
Alzheimerforeningen gennemfører projekt RUM'lighed med støtte fra Trygfonden i perioden 2019-2021.