Menu

Skal din kommune have demensvenlige boligområder?

Sammen med kommuner og boligorganisationer landet over udruller Alzheimerforeningen nu projekt RUM’lighed – en indsats, der skal styrke demensvenligheden blandt beboere, frivillige og driftspersonale i almene boligområder.

Foto: Himmerland Boligforening

I Danmark bor omkring hver fjerde person med demens alene – og størstedelen bor til leje. Aleneboende med demens er en særlig sårbar gruppe, og forskning peger på, at de i fremtiden vil udgøre en større andel af befolkningen.

I de næste tre år gennemfører Alzheimerforeningen derfor projektet RUM'lighed, som i samarbejde med kommuner og boligorganisationer landet over skal udvikle demensvenlighed i boligområder - til gavn for personer med demens, der bor alene, såvel som for andre beboere.

Læs også: Om projekt RUM'lighed

- Med projekt RUM’lighed stræber vi efter at skabe trygge, sociale miljøer og gennemtænkte fysiske omgivelser, der kan hjælpe aleneboende med demens i deres hverdag – og dermed bidrage til en større livskvalitet for alle i det pågældende boligområde, siger Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen.

 

Oplysning og demensvenlige aktiviteter

Gennem oplysning og demensvenlige aktiviteter i de almene boligafdelinger får beboere og driftspersonale viden om demens og konkrete redskaber til, hvordan de i hverdagen kan vise forståelse og møde aleneboende med demens i øjenhøjde.

Læs også: "Naboerne var afgørende for vores ro og tryghed"

- Det er vigtigt for, at personer med demens, der bor alene, på trods af sin demenssygdom kan føle sig trygge og som en del af fællesskabet. Ofte er naboerne de nærmeste til at reagere og hjælpe – og nogle gange er det små ting, der skal til, som at tilbyde sin hjælp, hvis man ser en, der er faret vild. Det er netop dét, projektet kan støtte op omkring, siger projektleder i Alzheimerforeningen, Bolette Willemann Jensen.

 

Stor boligforening i Aalborg går med i projektet

En af Jyllands største almene boligorganisationer, Himmerland Boligforening, er sammen med Aalborg kommune nogle af dem, der er med i projektets første runde.

- Det ligger dybt i vores værdier at kere os om vores beboere. Og det kan vi kun, hvis vi udviser interesse for dem og har den nødvendige viden til at hjælpe dem, siger Ole Nielsen, direktør i Himmerland Boligforening.

Læs også: Når Harry har glemt, hvor han bor

Boligforeningen har oplevet stor interesse for projektet blandt driftspersonalet, som møder udfordringerne i hverdagen. De kan eksempelvis opleve, at en beboer ringer gentagne gange med det samme problem – selvom driftspersonalet lige har været forbi.

- Det er måske tiende gang, vores driftsfolk er forbi, og man tænker ’Det var da utroligt, som det vindue bliver ved med at være utæt.’ Hvis vores personale kan genkende tegnene på demens, kan de også bedre forstå behovet og hjælpe. Så det er en stor fordel, at de får mere viden om demens, siger Ole Nielsen, som understreger, at selvom indsatsen i projekt RUM’lighed er målrettet aleneboende demens, vil det også komme andre beboere til gavn.

- Nogle af de tegn, man ser hos mennesker med demens i vores boligområder, ser man også hos beboere, som ikke har fået en diagnose. Så det giver god mening også i andre sammenhænge, siger han.

 

Kommune vil nå længere ud

I Aalborg Kommune arbejder man allerede intensivt med demensområdet og med at udbrede viden om demens blandt civilbefolkningen.

Frivillighedskoordinator i Ældre- og Handicapforvaltningen, Karin Boye Nielsen, håber dog, at projekt RUM’lighed giver kommunen mulighed for at nå en anden gruppe af borgere.

Det er et sted, hvor vi godt kunne tænke os at gøre en endnu større indsats

- Der bor flere enlige og udsatte borgere i boligområderne, og det er et sted, hvor vi godt kunne tænke os at gøre en endnu større indsats, siger Karin Boye Nielsen.

- Vi vil gerne gøre boligområderne mere parate til at håndtere de situationer, der kan opstå i hverdagen. De skal vide, hvad de selv kan gøre for at give en hjælpende hånd – men også, hvor borgerne kan henvende sig, hvis det går galt, så de kender til vores tilbud i kommunen.

Karin Boye Nielsen ser derfor en klar fordel i det tætte samarbejde med boligforeningen, der er i projekt RUM’lighed.

- Vi i kommunen har viden om demens, og boligforeningen har indsigter i, hvor udfordringerne er, og hvad de støder på i hverdagen. Så dét samarbejde betyder meget, siger hun.

 

Du kan læse mere om projektet og se en kort film her.

Bliv samarbejdspartner i Projekt RUM'lighed >>

Alzheimerforeningen udførte i samarbejde med KAB, boligselskabet AKB og Rødovre Kommune et pilotprojekt i 2018. På baggrund af erfaringerne herfra har Alzheimerforeningen blandt andet udviklet en værktøjskasse med guides og materialer, som alle samarbejdspartnere i projekt RUM’lighed får.

 

Senest opdateret d. 18. juli
Fakta

Bliv samarbejdspartner i projekt RUM’lighed

Som samarbejdspartner i projekt RUM’lighed kan I være med til at gøre en forskel for aleneboende med demens i almene boligområder.

I vil sammen med boligorganisationen udbrede viden om demens, igangsætte sociale aktiviteter og skabe demensvenlige omgivelser.

Projektet gennemføres i 2019-2021 i tre forløb med løbende inklusion af samarbejdspartnere.

Ønsker I at vide mere om, hvordan I som kommune eller som boligorganisation kan indgå i projektet, er I velkomne til at kontakte projektleder Bolette Willemann Jensen på rumlighed@alzheimer.dk.

Støt os
7 gode råd
7 gode råd

Få 7 gode råd til hvordan du hjælper et menneske med demens

100.000 Demensvenner
100.000 Demensvenner

Giv en håndsrækning til mennesker med demens - bliv Demensven

Er du blevet ringet op?
Er du blevet ringet op?

Alzheimerforeningen gennemfører i øjeblikket en telefonkampagne

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Skal din kommune have demensvenlige boligområder?
18. juli 2019
Skal din kommune have demensvenlige boligområder?
Sammen med kommuner og boligorganisationer landet over udruller Alzheimerforeningen nu projekt RUM’lighed – en indsats, der skal styrke demensvenligheden blandt beboere, frivillige og medarbejdere i almene boligområder.
Demensvenlige virksomheder vælter frem
20. juni 2019
Demensvenlige virksomheder vælter frem
Antallet af foreninger og virksomheder der tager socialt ansvar og klæder sine medarbejdere på som Demensvenner, er de seneste år vokset markant. I dag er der mere end 450 demensvenlige virksomheder i Danmark, og en af dem er Sportigan i Nørre Nebel.
Kommuner er langt fra målsætning om plejehjemslæger
19. juni 2019
Kommuner er langt fra målsætning om plejehjemslæger
Folketinget satte i 2016 et mål om, at der skulle være en fast tilknyttet plejehjemslæge på mindst 80 procent af plejehjemmene i 2018 og på alle plejehjem i 2019. Men ingen af regionerne er i nærheden af at leve op til målsætningen, viser en ny undersøgelse fra Alzheimerforeningen.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 19. august
Kl. 20:11
Naturtræning ved skovsøen i Odense.
5230 Odense M
Fælles travetur - for alle
Tirsdag d. 20. august
Kl. 17:00
Lav mad og spis sammen tirsdage i LIGE uger
9000 Aalborg
Fælles madlavning og spis sammen, for dig der har en demenssygdom, har mistanke om det, –er eller har været pårørende.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time
dør en dansker af en demenssygdom

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

Ca.
89.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Sovende kat TILBUDSRABAT 25%
Køb og støt
Demensven-støttebevis - Sæt selv pris
Køb og støt
Bidrag til landsindsamlingen 2019 - Sæt selv pris
Køb og støt