For børnebørn
Personlige fortællinger fra børnebørn af bedsteforældre med demens
7 gode råd til dig som barnebarn
1. Tal om det
Det er godt at tale med dine forældre om det, når du bliver ked af det eller bange, fordi din bedsteforælder er syg.
2. Husk, at det er en sygdom
Det er rart at vide, at det er en sygdom, der gør, at din bedsteforælder nogle gange opfører sig mærkeligt eller anderledes.
3. Grin sammen
Nogle gange opfører din bedsteforælder sig måske fjollet, og det kan måske få dig til at grine. Det er helt ok, men husk at fortælle din bedsteforælder, hvorfor du griner – så kan I grine ad det sammen.
4. Bliv ved med at fortælle om dig selv
Selvom din bedsteforælder måske ikke altid kan huske, hvad du hedder, hvilken klasse du går i, og hvad du kan lide at lave i din fritid, så kan han eller hun godt lide at høre dig fortælle om det igen.
5. Hold kontakten
Selvom du og din bedsteforælder måske ikke kan gøre helt de samme ting, som I plejer, så bliv ved med at komme på besøg. Dit besøg er helt sikker noget, din bedsteforælder glæder sig til.
6. Gør noget sammen
De fleste mennesker synes, at det er rart at lave noget sammen med andre. Når du besøger din bedsteforælder kan I fx se på gamle billeder sammen, synge en sang eller se en film.
7. Fortæl det til din lærer og klasse
Når man har en bedsteforælder, der har en demenssygdom, er det naturligt at blive ked af det. Derfor er det en god idé at fortælle din lærer og måske din klasse om din bedsteforælder, for så ved de, hvorfor du nogle gange er ked af det henne i skolen.
Du er ikke alene

Find råd og vejledning
På vores ungesite kan du læse mere om at være ung pårørende og finde råd og vejledning. Du kan også høre andres historier og få kontakt til unge, som er i samme situation.
Nyttige bøger og links
Der er skrevet flere bøger om demens, som er målrettet børn. Fx:
"Farmor og vidunderøen" af Jeppe Løntoft Nybye
"Morfar kan ikke længere huske" af Kirsten John (kan købes her)
"Kaffe kanin vintergæk væk" af Betina Birkjær
Aalborg Kommune har desuden udviklet hjemmesiden 'Demens imens', målrettet folkeskolelærere og demenskoordinatorer, der ønsker at formidle viden omkring demens til børn og unge.

Film lavet i samarbejde med bedsteforældre med demens og deres børnebørn