Menu

 

5 veje til god kommunikation

En demenssygdom kan gøre det sværere at kommunikere. Det betyder, at vilkårene for samtalen ændrer sig. Derfor er det vigtigt at tilpasse kommunikationen, til den enkelte og til situationen.

Her kan du se 5 små videoer med veje til at skabe en god kommunikation.

 

1. Vær tålmodig og nærværende

En demenssygdom kan betyde, at dele af fortiden og forestillingen om fremtiden forsvinder, og tilstanden for et menneske med en demenssygdom kan være meget svingende fra time til time og fra dag til dag. Derfor er det vigtigt at være nærværende og møde personen med demens der, hvor han eller hun er i nuet. Tag bestik af situationen og se hvad, der kan lade sig gøre lige nu – på den måde kan I opleve gode øjeblikke sammen.

For vedkommende, som har en demenssygdom, kan det godt tage lang tid at få kontakt, afkode en sætning eller finde ordene, når man skal svare. Det er vigtigt at holde sig for øje, at man ikke kan forcere noget, men må udvise ro og tålmodighed i at vente og skabe kontakten. Til gengæld vil din indsats kunne gøre en stor og positiv forskel.

 

2. Udtryk dig kort og præcist

Når du taler med en person, der har en demenssygdom, er det vigtigt at tale roligt og venligt, bruge korte sætninger og kun stille ét spørgsmål ad gangen om emner, som personen med demens kan relatere til. Det kan også være nødvendigt at gentage spørgsmålet og omformulere det for at lette forståelsen. Her er det vigtigt at være tålmodig og undgå at blive frustreret, da det vil gøre personen med demens usikker.

Når du har sagt noget til personen med demens, er det en god idé at vente på svar eller være opmærksom på, om det sagte er blevet modtaget og forstået, før du fortsætter. På den måde kan du sikre dig, at personen er med, og at I følges ad i samtalen.

 

3. Brug kropssprog og øjenkontakt

Fordi en demenssygdom kan gøre det svært at opfatte og forstå sproget, læser personer med demens meget ud af dit kropssprog. Vær derfor opmærksom på at have et imødekommende kropssprog og lad tonen i din stemme, dit kropssprog, din mimik og dine hænder følge det, du ønsker at fortælle. Vis med kropssproget, hvad du taler om – peg fx i retning mod døren, hvis I skal ud, og vær generelt tydelig i dine bevægelser. Så hjælper du samtalen godt på vej.

Hav også opmærksomhed på at aflæse, hvad personen med demens udtrykker gennem sit kropssprog, så du kan møde vedkommende der, hvor han eller hun er. Mennesker med demens er forskellige og reagerer også forskelligt. Eksempelvis kan berøring både opfattes beroligende og truende, og nogle gange skal man måske være mere forsigtig og tilbageholdende, fordi det kan føles voldsomt, hvis man går for hurtigt frem. Aflæs derfor hele tiden, hvordan personen med demens reagerer på dit kropssprog, og mærk efter hvor tæt I kan være på hinanden under samtalen.

Det er vigtigt at få øjenkontakt, når du taler med en person, der har en demenssygdom, og lytte aktivt. Det gør vedkommende sikker på, at det er jer to, der taler, og han eller hun føler sig set og taget alvorligt. Her kan det også være en god idé at være fysisk i øjenhøjde, så I fx begge to står op eller sidder ned.

 

4. Undgå at irettesætte og skab god stemning

På grund af de skader på hjernen, en demenssygdom medfører, kan det blive svært at opfatte en besked, men også at handle på den. Det gør, at der let opstår misforståelser.
Når vi irettesætter en person med en demenssygdom, fordi vedkommende ikke kan huske tingene rigtigt eller igen og igen begår den samme fejl, er det ofte et forsøg på at holde fast i det, personen var engang. Men irettesættelserne skaber tit konflikter og store frustrationer for begge parter. Bliver vi ved med at irettesætte, kan det være med til at skabe vrede eller nedbryde den demenssyges selvbillede og i sidste ende vedkommendes selvværd. 

Prøv i stedet at sortere de små ting fra, som er lige meget i den store sammenhæng, og øv dig i at give slip på, at det hele skal passe. Det er ikke vigtigt, om personen kan huske, hvilken dag det er, eller hvad vedkommende fik at spise i går. Det har ikke betydning for det gode samvær.

Du kan undgå diskussioner og konflikter ved at gå væk fra emnet og tale om noget andet. Fokusér på det, som personen har været god til, og mød personen med demens med respekt, værdighed og positiv bekræftelse – det styrker selvværdet og selvtilliden, som er under pres på grund af sygdommen. 

Det kan være svært, og alle begår fejl. Men hvis du kan se, du har håndteret det forkert, så vær tålmodig – også over for dig selv – og prøv på en anden måde efter et øjeblik.

 

5. Brug musik, sang og dans

Hvis man på grund af sin demenssygdom har svært ved at udtrykke sig sprogligt, kan sang og musik bruges til at stimulere og skabe nogle stemninger. Det kan fx gøre én glad og opløftet eller berolige. Med musik kan I give mulighed for at være i den stemning, der er behov for. Musik kan også understøtte eller flytte nogle følelser, da man med en demenssygdom kan have sværere ved selv at komme ud af de følelser, man er i. Det kan også bruges til at fortælle noget om årstiden, fx julemusik, eller signalere, hvad tid på dagen det er – om man skal vækkes eller til at gå til ro.

Personer med demens vil ofte have problemer med at huske, hvad der lige er sket, men kan som regel godt huske langt tilbage. Sang, musik og dans kan derfor også bruges til at vække minder hos personen med demens. Du kan fx prøve at spille noget musik fra vedkommendes ungdom og se, hvad reaktionen er. Musiksmagen kan godt ændre sig, så det kan være, du skal prøve nye genrer af.

Hvis samværet er svært på grund af fremskreden demens, kan musikken være med til fylde samværet ud. Musik vækker følelser – det berører og bevæger, også selvom man har svært demens og ikke kan udtrykke sig sprogligt. Når du finder noget musik, som virker, så hold fast i det. Det kan give jer nogle gode stunder sammen.

RÅDGIVNING OG STØTTEMULIGHEDER

I et liv med demenssygdom, kan man have behov for hjælp og rådgivning. Der findes forskellige muligheder og tilbud. Vi har samlet dem her.

GODE RÅD TIL LIVET MED DEMENSSYGDOM

Her finder du gode råd og inspiration til at leve livet med demenssygdom. Du finder også personlige historier og overvejelser fra andre, der lever med demens.

VIGTIGE OVERVEJELSER

Der er mange emner, som kan være gode at få talt om tidligt i sygdomsforløbet. Selv om det kan være svært at tage hul på disse emner, er det til gavn både på kort og på lang sigt.

Hjernesund-kampagne
Vil du teste din hjernesundhed?

Ved du, hvad der skal til for at holde din hjerne sund? Du kan tage testen og få råd og vejledning til hvor du kan sætte ind for at leve hjernesundt.

Mindeindsamling
En god sag i stedet for blomster

Vil du gerne samle penge ind til en bisættelse. Læs mere

Har vi ringet til dig?
Er du i tvivl om det er os der har ringet til dig?

Er du i tvivl om det er Alzheimerforeningen der har kontaktet dig, eller har du spørgsmål eller kommentarer til vores opkald eller sms, er du velkommen til at henvende dig på 39 40 04 88 eller sende os en mail: post@alzheimer.dk

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens formand genvalgt for 10. gang
29. maj 2024
Alzheimerforeningens formand genvalgt for 10. gang
En tydeligt rørt Birgitte Vølund blev med klapsalver valgt ind for endnu en periode.
Modtagerne af årets Demensven-pris har gjort Fanø demensvenlig
25. maj 2024
Modtagerne af årets Demensven-pris har gjort Fanø demensvenlig
Jo Madsen og Sven Buhrkall er årets vindere af Demensven-prisen 2024
Behov for hjælp til familier der venter på demensudredning
24. maj 2024
Behov for hjælp til familier der venter på demensudredning
Ny artikelserie dokumenterer fortsat urimeligt lange ventetider på demensudredning.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Torsdag d. 30. maj
Kl. 13:00
Motions cafe Sorø
4100 sorø
Vi styrker hjernen ved fysisk og social aktivitet en gang hver uge,
Torsdag d. 30. maj
Kl. 14:00
Sangeftermiddag i De Gamles Bys Kirke
2200 København N
Syng med på populære og kendte sange.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven hjertepin
Demensven hjertepin
Køb og støt
Katten Billy - demenskat
Katten Billy - demenskat
Køb og støt
Handyman - Demensvenlige magnetiske puslespil
Handyman - Demensvenlige magnetiske puslespil
Køb og støt
Mulepose med små Demensven hjerter
Mulepose med små Demensven hjerter
Køb og støt
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Køb og støt
Gennem sprækkerne
Gennem sprækkerne
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Idas morfar har en sygdom
Idas morfar har en sygdom
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt