Fremtidsfuldmagt
En fremtidsfuldmagt er en vedvarende fuldmagt. Med en fremtidsfuldmagt kan man give en pårørende mulighed for at sørge for ens økonomiske og personlige forhold, den dag man ikke længere selv kan.
En fremtidsfuldmagt er en vedvarende fuldmagt. Med en fremtidsfuldmagt kan man give en pårørende mulighed for at sørge for ens økonomiske og personlige forhold, den dag man ikke længere selv kan. Fremtidsfuldmagten kan omfatte såvel personlige som økonomiske forhold.
Ny lov om fremtidsfuldmagter fra 1. september 2017
Med den nye lov skal alle, der er fyldt 18 år og stadig er ved deres fulde fem, kunne oprette en fuldmagt, der angiver, hvem der skal disponere for dem i økonomiske og i personlige anliggender i tilfælde af, at de ikke senere selv er i stand til at gøre det.
OBS Allerede oprettede fuldmagter er fortsat gældende.
Sådan opretter man en fremtidsfuldmagt
- Fremtidsfuldmagten oprettes via et nyt register gennem en digital selvbetjeningsløsning på www.tinglysning.dk.
- Dernæst skal fremtidsfuldmagten vedkendes for en notar på dommerkontoret. Dette er for at sikre at man som fuldmagtsgiver er i stand til at oprette fuldmagten og ikke er under pres eller tvang fra andre. OBS: Vedkendelsen for notaren skal ske inden 6 måneder fra oprettelsen. Ellers bliver fremtidsfuldmagten slettet i systemet og skal oprettes på ny.
- Herefter er fremtidsfuldmagten gyldig, men inaktiv, indtil der kan blive behov for at sætte den i kraft.
Læs mere i vejledningen til borgerne om fremtidsfuldmagter her
Alternativ til digital oprettelse
Hvis du er fritaget for digital post kan du oprette og underskrive en papirbaseret fremtidsfuldmagt.
Du kan med fordel anvende Familieretshusets blanket om indgivelse af papirbaseret fremtidsfuldmagt.
Blanketten kan rekvireres på Familieretshusets hjemmeside. Søg hjælp hos en pårørende, hvis du ikke er digital.
En papirbaseret fuldmagt skal ikke vedkendes for notaren. En papirbaseret fuldmagt skal indgives ved personligt fremmøde hos Statsforvaltningen. Er alle betingelser opfyldt sørger Statsforvaltningen for, at fremtidsfuldmagten registreres i fremtidsfuldmagtsregistret.
Statsforvaltningens ni afdelinger har åbent for personlige betjening alle hverdage. Afdelingernes åbningstider er forskellige. Du kan se Statsforvaltningens afdelinger og åbningstider her
Overvejelser om fremtidsfuldmagt, testamente og værgemål
Det kan være rigtig svært at finde rundt i juridiske forhold som værgemål, fremtidsfuldmagter og testamente. Men det er vigtigt at tage stilling til, før det er for sent.
I videoerne nedenfor kan du derfor høre advokat og specialist inden for familie- og arveret, Marie Rud Hansen, som også er frivillig i Alzheimerforeningen, dele sin viden om værgemål, fremtidsfuldmagter og testamenter.
Du kan også altid kontakte Demenslinien for rådgivning.
01 Fremtidsfuldmagter
02 Testamente
03 Værgemål