Menu

 

Plejetestamente og plejebolig

En plejebolig kan blive nødvendig på et tidspunkt, når man får en demenssygdom og det er god idé at være forberedt i tide. Man kan formulere sine ønsker til pleje og omsorg i et plejetestamente.

 

Plejetestamente

Man kan formulere sine ønsker til pleje og omsorg i et såkaldt plejetestamente. Plejetestamentet kan indeholde oplysninger om daglige vaner og ønsker om mad, hygiejne, påklædning, fysiske og kulturelle aktiviteter. Et plejetestamente er vejledende og kommunen er forpligtet til så vidt muligt at respektere ønskerne i plejetestamentet. Du kan tage udgangspunkt i Alzheimerforeningens plejetestamente som du kan downloade her.

Kontakt også demenskoordinatoren i din kommune om, hvordan man laver et plejetestamente.


Plejehjemsoversigten

Der kan komme et tidspunkt, hvor personen med demens ikke længere kan bo hjemme. Løsningen er en plejebolig, hvor der er personale, der kan tage sig af den daglige pleje og behandling. For mange er det en smertelig erkendelse og en svær beslutning at tage. Men det er en god ide at være forberedt i tide. Få hjælp hos den kommunale demenskoordinator til at besøge egnede plejeboliger.

Sundheds- og Ældreministeriet har etableret en plejehjemsoversigt, hvor man kan finde information om plejehjem, plejecentre og plejeboliger i Danmark. I oversigten kan man blandt andet få overblik over de enkelte plejehjems værdier, faciliteter og aktiviteter.

Se Plejehjemsoversigten her

Få inspiration her: "At bygge bro mellem hjem og plejecenter"

Læs også: Guide: 10 ting du skal huske, når én du holder af, skal flytte eget hjem til plejebolig

At tale om døden

De fleste mennesker har svært ved at tale om døden. Mange tanker og følelser får derfor lov til at være usagte. Men hvis man ikke får talt om døden, kan den måske komme til at fylde negativt i forholdet mellem den demenssyge og de pårørende.

Selvom det er svært, kan man forsøge at fortælle om de tanker og følelser, der er forbundet med demenssygdommen og døden. Måske er der specielle ønsker for den sidste tid eller for begravelsen. Det kan give ro at have talt om disse ting i god tid og føle, at den sag ”er på plads”. 

En præst kan være en god samtalepartner og sjælesørger både for pårørende og den demente også selvom man ikke er troende.

Ægtefælle: Det var den rigtige beslutning at sende min mand på plejehjem

At sende min mand på plejehjem er ubetinget den sværeste beslutning, jeg har taget i mit liv. Jeg var fyldt med sorg, med skyldfølelse, med tvivl og med den største usikkerhed. Dette indlæg er en refleksion over, hvorfor det var den helt rigtige beslutning for mig at  vælge at få min mand, der havde Alzheimers sygdom, på plejehjem i en alder af 59 år. Måske det kan bidrage til at støtte andre pårørende i samme situation. 

Demenspsykolog: Sådan tackler du de svære følelser, når din partner flytter på plejehjem

For mange par er det følelsesmæssigt hårdt at skulle gå fra at bo sammen til at leve hver for sig. For andre går det nemmere. Vi har spurgt en psykolog med speciale i demens om, hvordan vi bedst muligt klarer de følelsesmæssige udfordringer.

Den svære beslutning om plejehjem

At træffe en beslutning om at den man elsker skal flytte på plejehjem, er ofte ikke nem. Men det kan være nødvendigt for ikke at slide sig selv op. Det måtte Stig Winther erkende efter at have levet med sin kones demenssygdom i 10 år.