Syv gode råd til en hjernesund livsstil
Vores hjerne er noget af det dyrebareste, vi har – så det er vigtigt, vi passer godt på den. Jo mere du gør nu for at styrke din hjerne og holde den sund, des større en ’kognitiv reserve’ vil du have at trække på, når du bliver ældre, som kan være med til at holde dig frisk og i gang så lang tid som muligt.
Ved at holde din hjerne sund kan du samtidig reducere din risiko for at udvikle demens. Et ud af tre demenstilfælde forebygges, og ifølge forskningen er det fordi, der er en sammenhæng mellem livsstil, og hvordan vores hjerne har det.
Du får her 7 gode råd til at komme i gang med at holde din hjerne sund. Rådene passer godt til dig i 40-70-års alderen, men husk at det aldrig er for sent - eller for tidligt – at gøre noget for sin hjernes sundhed.
1. Op at stå og ud at gå
+ −Fysisk aktivitet giver overskud nu og her, og på den lange bane mindsker et aktivt liv risikoen for en række livsstilssygdomme, der kan øge risikoen for demens. Undgå at sidde stille i længere tid og prøv at være aktiv 30 minutter om dagen. Fysisk aktivitet kan godt indgå som en del af hverdagen. Det tæller fx at gå eller cykle en tur, tage trappen, gøre rent eller at lege aktivt med dine børnebørn.
2. Få tjekket tallene
+ −Sørg for at få tjekket dit kolesteroltal og blodtryk. Så passer du både på dit hjerte og din hjerne, for hvad der er godt for hjertet, er også godt for hjernen.
3. Spis sundt og hold vægten
+ −Hjernen trives i en sund krop, som spiser en sund kost. Spis derfor efter Fødevarestyrelsens officielle kostråd og sørg for at få masser af frugt, grønt, bælgfrugter og fuldkorn og mindre sødt, salt og kød. Derudover er det vigtigt at huske, at hjernen har brug for sunde fedtstoffer, som findes i nødder, kerner, planteolie og fed fisk.
4. Kvit smøgerne og drik med måde
+ −Rygning hæmmer blodtilførslen til hjernen og øger risikoen for at udvikle demens. Risikoen falder heldigvis, når du stopper med at ryge, og det er aldrig for sent at få effekt af et rygestop. Hvad angår alkohol er det bedst at holde sig til Sundhedsstyrelsens anbefaling: 10-4. Det vil sige højst ti genstande om ugen og højst fire genstande på samme dag for både mænd og kvinder.
5. Ræk ud til venner og bekendte
+ −At være social er en af de bedste ting, du kan gøre for din hjerne. Det kræver konstant opmærksomhed, fleksibilitet og tænkeevne at kommunikere. Du træner altså i høj grad dine kognitive evner, når du er sammen med andre. Forsøg selv at være opsøgende og tænk også på dem, som ikke er en del af de sociale fællesskaber.
6. Brug hovedet om dagen og sov sødt om natten
+ −Jo mere du bruger din hjerne, jo mere robust bliver den. Derfor er det vigtigt at stimulere hjernen og lære nyt gennem hele livet. Det gør mange af os på arbejdspladsen. Men når vi er stoppet med at arbejde, er der også meget man selv kan gøre. Det handler om at udfordre din hjerne ved at kaste dig ud i nye ting og gerne sammen med andre. Efter en dag med mental aktivitet er en god nats søvn vigtig. For når man sover, renser hjernen sig selv, så affaldsstoffer ikke hober sig op.
7. Pas på hørelsen
+ −Vi skal passe på vores ører gennem hele livet, men oplever du problemer med hørelsen, så gå til lægen og få det undersøgt nærmere. Ørelægen kan hjælpe med at afklare, om der er behov for et høreapparat. Nedsat hørelse kan påvirke risikoen for demens, men det ser ud til at anvendelsen af høreapparat kan afbøde den øgede risiko.

Hjernesund-testen
- Undersøgelser tyder på, at en tredjedel af alle demenstilfælde kan forebygges
- Hjernesund-testen er udviklet på Maastricht universitet i Holland
- Testen er videnskabeligt valideret af danske hjerneforskere og en lang række fageksperter
- Testen henvender sig til alle, der ønsker at holde deres hjerne sund og nedsætte risikoen for demens