Menu

GRATIS FORLØB I KREATIVITET & MINDFULNESS FOR PÅRØRENDE TIL DEMENSRAMTE

Forløbet vil fungere som en tiltrængt pause til at pleje egne behov, og give kræfter til fortsat at være der for den demensramte. Derudover vil det give kontakt til en gruppe i samme situation, hvor det er muligt at samles omkring det, der er svært.

Formålet med forløbet er at tilbyde et frirum for pårørende til demensramte i form af undervisning i kreativitet, fordybelse og nærvær i et skabende fællesskab. Kurset udbydes i to formater – live-online og fysisk fremmøde.

Målet med forløbet er, via kreativ praksis koblet med nærværs-træning, at styrke den mentale sundhed og modvirke udfordringer som ensomhed, stress, angst og isolationsfølelse. 

Hvorfor

Under COVID19 er pårørende til demensramte sat yderligere under pres. I en lang periode har de ugentlige pusterum, hvor personen med demens er i dagcenter og/eller den pårørende er i pårørendegruppe, været aflyst. For mange har det været en tid med øget belastning, bekymring og isolation.

Om forløbet

Forløbet vil fungere som en tiltrængt pause til at pleje egne behov, og give kræfter til fortsat at være der for den demensramte. Derudover vil det give kontakt til en gruppe i samme situation, hvor det er muligt at samles omkring det, der er svært, og give det et udtryk via kreative processer i rammerne af nærvær, fordybelse, ro og fællesskab.

Gennem Demensfælleskabet Østjylland med midler fra Sundhedsstyrelsen udbyder vi i efteråret 2020 to forløb i “Kreativitet og Mindfulness”. Et live-online forløb og et fysisk forløb. Begge består af infomøde og derefter 5 moduler på hver 2 timer over 5 uger. Mellem modulerne vil der være både kreative ”opgaver” og tilbud om mindfulness-praksis, både for den pårørende selv og for den demensramte. Det live-online forløbet vil forgå via videokonference (Zoom) og er tidssynkront på et fast tidspunkt. Det fysiske fremmøde kursus er i Demensfælleskabet Østjyllands lokaler i Kannikegade 18, Århus C.

For hvert modul vil der være et tema, og der vil i forløbet veksles mellem mindfulnessøvelser, kreative opgaver og relevant undervisning i kreativitets og nærværs-trænings gavnlige effekt på den mentale sundhed. Denne mere teoretiske del vil være forskningsbaseret, og formidles på en levende måde, med inddragelse af deltagernes egne erfaringer.

Helt konkret, vil samtlige øvelser tage udgangspunkt i materialer, som man må forvente, de fleste husstande har i forvejen, således at man ikke skal ud og indkøbe materialer for at kunne deltage. Det drejer sig om farveblyanter/vandfarver og materiale til collage (magasiner, aviser mv.). Mindfulnessøvelserne kræver heller ikke noget udstyr – højst en yogamåtte eller et tæppe.

Forløbets datoer – klik på ikonet for at tilmelde dig

NB: Deltagere fra Demensfælleskabet Østjyllands samarbejdskommuner har i det fysiske forløb første prioritet.


Hvorfor kreativitet?

I arbejdet med demensramte og deres pårørende er det afgørende at forhindre isolation – at mødes over noget kreativt, ‘noget med hænderne’, giver mulighed for at danne et fællesskab, som ikke er en samtalegruppe med forventninger til verbal kommunikation. I det kreative arbejde er det derimod muligt at udtrykke følelser, som kan være svære at udtrykke på andre måder. At arbejde med billedkunst giver både den pårørende og den demensramte mulighed for at fastholde noget af sig selv og lære sig selv bedre at kende, både ved aktivt at genkalde minder trods en svigtende hukommelse, men også ved at pirre en nysgerrighed ved at lære nyt.

Hvorfor mindfulness?

Mindfulness betyder at være til stede i nuet og acceptere det, som det er. Det er en metode til bevidst at tage ansvaret for kvaliteten af dit liv. Der er en 2500 år gammel definition på mindfulness fra buddhistisk tradition og en bare 25 år gammel vestlig videnskabelig definition fra programmet Mindfulnessbaseret stressreduktion (MBSR). Mindfulness er her defineret som den bevidsthed, der opstår, når opmærksomheden holdes i nuet med en ikkedømmende indstilling. 

Mindfulness er ikke en beskyttet titel, og begrebet bliver ofte brugt i flæng med mange forskellige betydninger. Men når Mindfulness skal bruges til at lindre og helbrede, er det vigtigt at understrege, at det er Mindfulness fra buddhistisk tradition, der er testet med vestlige, videnskabelige metoder i MBSR. Formålet er at reducere lidelse og opbygge et vedvarende sundt mentalt helbred.

I dette forløb er Mindfulness-delen ikke tilsvarende et MBSR-forløb, hvilket er langt mere omfattende, derfor kan vi ikke pege på de forskningsmæssige effekter af MBSR. Mindfulness-øvelser og teori vil dog være i overensstemmelse med den måde det undervises i MBSR. Der vil være 30 minutters praksis for hvert modul og deltagerne vil få tilbudt guidede meditationer: bodyscan på 15 minutter, yogaprogram på 20 minutter og siddende meditation på 15 minutter, som deltagerne opfordres til at praktisere ca. 30 min. hver dag mellem modulerne.

Hvis du gerne vil vide mere om mindfulness, kan du her se filmen “Mindful Medicin”, som Mette Bahnsen har lavet.

Den internationale top-hjerneforsker Richard J. Davidson, siger i filmen bl.a. dette:

You don’t need to practice very long to get results, you can see benefit with real short-term practice. Having said that I think that there is also evidence to suggest that the more you practice the more enduring and significant the impact will be. But we have conducted research in my laboratory where we show, that after just two weeks of practice – 30 minutes a day  – you can see changes in the brain and behavior after just two weeks of practice so that’s a total of 7 hours of practice and that´s enough a meaningful change in the brain.

 Fra filmen “Mindful Medicin”, Persona Film, 2014.

Om underviserne

Lærke Egefjord

Med en baggrund som læge, mindfulness-instruktør, forfatter og billedkunstner og med erfaring inden for hjerneforskning med særlig interesse for demens-området er kulturens og kreativitetens sundhedsmæssige aspekter, et område Lærke Egefjord udforsker og udfordrer i sin daglige praksis.

Med sin forskningsmæssige erfaring underviser hun demensramte borgere i Aarhus Kommune i, hvordan kunstens og kreativitetens gavnlige aspekter kan integreres i en helbredsmæssig sammenhæng og gøres mulig i et hverdagsliv med sygdom.

Men også raske mennesker, eller mennesker ramt af eksempelvis stress, depression eller angst, kan have gavn af at opleve den glæde og styrke, et aktivt kreativt liv kan give. Det fortæller hun om som foredragsholder hos blandt andre ARoS, Museum Trapholt, FOF, Folkeuniversitet med flere. Læs mere på www.laerkeegefjord.dk

Du kan her se Lærke Egefjord undervise i kunst og kreativtiet på ophold for demensramte og pårørende ved Aarhus Kommune.

Mette Bahnsen

Er cand. mag, og MBSR-lærer, uddannet fra Aarhus Universitet, yogalærer og har specialiseret sig i at levere mindfulness online og live-online på en levende og vedkommende måde, med fokus på at skabe fællesskab. Mette er desuden filmdokumentarist og har lavet flere film bl.a. om mindfulness. Persona Film drives sammen med lektor i visuel antropologi på Aarhus Universitet Christian Suhr. Mette Bahnsen driver desuden den online platform www.mind-online.dk med kurser til fremme af mental sundhed i samarbejde med Lone Overby Fjorback, læge forsker og leder af Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet.

Information:
Hvad: Pårørende-tilbud
Hvornår: 17. september 2020 10:30
Hvor: Online eller Kannikegade 18, 8000 Aarhus C., 8200 Aarhus N.
Sted: Online
Region: Region Midtjylland
Arrangør: Demensfællesskabet Østjylland
Hjemmeside: https://www.mind-online.dk/kreativitet-mindfulness-for-paaroerende-til-demensramte/
Pris: 0 kr.
Senest opdateret d. 13. juli
Råd om corona
Sådan forholder du dig som pårørende under corona pandemien.
Er du blevet ringet op?
Er du blevet ringet op?

Alzheimerforeningen gennemfører i øjeblikket en telefonkampagne

5 veje til god kommunikation
5 veje til god kommunikation

Se fem små film med metoder til god kommunikation med personer med demens

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Vaccine kan være med til at reducere forekomsten af Alzheimers sygdom
7. august 2020
Vaccine kan være med til at reducere forekomsten af Alzheimers sygdom
Pneumokokvaccinen kan ifølge et nyt studie fra Duke University Social Science Research Institute i USA, være med til at forebygge forekomsten af Alzheimers sygdom med op til 40% i aldersgruppen 65-75.
Øget bekymring blandt pårørende
30. juli 2020
Øget bekymring blandt pårørende
Alzheimerforeningen oplever i øjeblikket et øget antal henvendelser fra borgere, som er bekymrede for deres pårørende på plejehjem. Og utrygheden er stigende efter de skjulte optagelser fra blandt andet plejehjemmet Kongsgården er kommet frem.
Nok er nok
7. juli 2020
Nok er nok
Skandalesagen fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus er desværre langt fra enestående. Der er brug for et paradigmeskift på plejeboligområdet, og det haster, lyder kritikken fra Alzheimerforeningens formand.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 10. august
Kl. 00:00
Mandagscafe for mennesker der lider af demens og deres pårørende.
2920 Charlottenlund
Cafeen er en cafe hvor man mødes kl. 16.00 - 18.00 vi taler sammen laver gymnastik m.m.
Tirsdag d. 11. august
Kl. 17:00
Rådgivning pr. telefon samt personligt møde
9000 Aalborg
Hver tirsdag er der telefonrådgivning kl 13-19. Kl. 17-19 er det også muligt at få en samtale med rådgiveren på Hjulmagervej 18, Aalborg. Familie/venner, fagpersoner, naboer m.m. er velkomne, også du som tænker at du selv måske er ved at udvikle en demenssygdom. Du kommer uden henvisning, vi har tavshedspligt, og der bliver ikke skrevet noget om dig. Du er velkommen uanset hvad du har af problemer der skal drøftes, tanker der skal vendes med en der selv har prøvet det meste.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven Øreringe og Armbånd - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Demensven halskæde og smykkepin - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
UDSOLGT - Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt
Morfar kan ikke længere huske
Køb og støt