Menu
3. september 2015

Færre ansatte i plejesektoren er et problem

De seneste fem år har antallet af ansatte på plejehjem og i hjemmeplejen været støt faldende. Folketinget bør gribe ind, lyder det fra Alzheimerforeningen.

Mens antallet af demenspatienter stiger viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, at der bliver færre ansatte i kommunerne til at behandle og pleje demenspatienterne. Det bekymrer Alzheimerforeningen.

- Vi hører dagligt forfærdelige historier om alt for lidt personale på plejehjem med katastrofale følger for demenspatienter. Nu viser de seneste tal, at det ikke bare er enkeltstående tilfælde. Tallene fra Danmarks Statistik viser, at der er tale om et generelt billede. Kommunerne skærer ned på antallet af plejepersonale og det går ud over demenspatienterne, siger Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen.

Alzheimerforeningen opfordrer derfor Folketinget til at gribe ind og sikre nationale og bindende retningslinjer for bemanding. Foreningen foreslår at kommunerne tvinges til at sikre, at der i døgnets 24 timer, hele året rundt er tilstrækkeligt sundhedspersonale tilstede, så personalet hurtigt kan opdage om en patient har brug for hjælp og uden unødig forsinkelse give den hjælp patienten har behov for.

- Vi ved nu, at kommunerne ikke af sig selv ansætter tilstrækkeligt personale på plejehjem. Derfor bør Folketinget træde i karakter og leve op til alle valgløfterne om bedre hjælp til demente og pårørende, siger Nis Peter Nissen.

Lave normeringer er livsfarlige

Alzheimerforeningen får løbende henvendelser om lave natbemandinger, hvor en enkelt nattevagt har ansvaret for helt op til 80 beboere. Konsekvensen er, at der på de danske plejehjem bor demenspatienter, der ligger alene om natten uden mulighed for at tilkalde hjælp.

Fredag den 31. oktober 2014 døde en 85 årig demenspatient på Aalborg Sygehus. Hun var kort forinden fundet på plejehjemmet Lollandshus klemt i den stofsele, som personalet havde brugt til at spænde hende fast til sengen med. Den efterfølgende undersøgelse afslørede, at den fastspændte kvinde havde været uden opsyn i lange perioder om natten.

- Jeg forstår ikke, at vores politikere vil være det bekendt. I Sverige har de tilsvarende problemer med for lav bemanding på plejehjem, hvor der bor demenspatienter. Den svenske Socialstyrelse har derfor udarbejdet en række regler der pålægger kommunerne at sikre, at der altid er kompetent personale til stede 24 timer i døgnet, forklarer Nis Peter Nissen.

Han roser dog, at der ifølge de nye tal fra Danmarks Statistik er kommet mere plejepersonale med en længere uddannelse.

- Det må bare aldrig blive på bekostning af den samlede andel af plejepersonale, siger Nis Peter Nissen.

 

FAKTA:
Antallet af social- og sundhedsassistenter er siden 2011 steget med 2634 personer. Men i samme periode er antallet af social- og sundhedshjælpere faldet med 9670 personer. Altså er der samlet set 7036 færre ansatte til at tage sig af plejeopgaverne.

Kilde: Danmarks Statistik

Se opgørelsen fra Danmarks Statistik her.

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
27. juni 2025
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
Alzheimerforeningen er medstifter af nyt partnerskab.
Klædt på til ældreloven
25. juni 2025
Klædt på til ældreloven
Fra 1. juli 2025 træder en ny ældrelov i kraft med store ændringer for ældreplejen i Danmark.
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
12. juni 2025
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
Alzheimerforeningen har fået nye vedtægter.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 17. juni
Kl. 16:30
Pårørendegruppe for Mænd - Mandfolk
2450 Købehavn SV
Mandfolk Er du mand og er du tæt på én med demens? Har du lyst til at mødes i det fri i fællesskab med andre mænd – hvor der altid er højt til himlen. Et tilbud til københavnske mænd, der er pårørende og har demens tæt inde på livet. Vi tilbyder et afbræk i hverdagen. Her mødes du med andre mænd, der kender til en hverdag med demens. Vi mødes om friluftsliv, aktivitet og fællesskab.
Tirsdag d. 24. juni
Kl. 10:30
Kulturklubben for mennesker med demens
I Kulturklubben bliver du del af en gruppe, som samles til klubmøde hver tredje uge og får en fælles kulturoplevelse. I bliver modtaget i døren, og efter ca. en time med en rolig kulturoplevelse samles vi om en kop kaffe og en snak om det, vi har oplevet. Kulturklubben samarbejder med kulturinstitutioner i København, som alle har erfaringer med demensvenlige kulturoplevelser, og det er hos dem, klubmøderne finder sted. Hvem kan deltage? Du skal være bosiddende i Københavns Kommune for at deltage. Ledsagere må dog gerne komme fra andre kommuner. En demensdiagnose er ikke et krav for at deltage. Er du 65+ og oplever kognitive udfordringer, er du velkommen. Let, moderat eller svær demens? Det går vi ikke så meget op i. Det afgørende er, om du kan have glæde af at komme ud på museer og få en kulturoplevelse sammen med andre. Ledsager Alle deltagere skal have en ledsager med. Det behøver ikke at være den samme ledsager hver gang. Det kan være en ægtefælle, et voksent barn, en ven, en nabo eller en gammel kollega. Det kan også være en frivillig kulturven, som vi gerne vil hjælpe med at finde. Ledsageren skal kunne stå for jeres fælles transport til kulturinstitutionen. Vil du være frivillig kulturven? Vil du gerne påtage dig at ledsage et menneske med demens til kulturoplevelse og kaffe hver tredje uge? Vi kan hjælpe med at klæde dig på til opgaven og støtte dig undervejs, hvis noget er svært. Ring eller skriv og hør nærmere.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt