Menu
14. marts 2016

Forbindelse mellem hjernerystelser og demens

I næste uge (24.marts) er der premiere på den autentiske film 'Concussion', hvor Will Smith spiller en neuropatolog, der forsøger at afdække, hvordan amerikanske footballspillere pådrager sig varige hjerneskader som følge af hjernerystelser i deres sport. I rollen som den nigerianske hjernelæge Bennett Omalu, kæmper Smith for at få den professionelle liga for amerikansk fodbold, NFL, til at anerkende, at footballspillerne udsættes for de samme hjerneskader, som tidligere både er dokumenteret hos flere boksere og krigsveteraner, og som i flere tilfælde leder til demens. Lidelsen er kendt som 'kronisk traumatisk encefalopati' (CTE) - hjerneskade som følge af hjernerystelse.

Skader øger risikoen

Forskerne har de senere år fundet flere og flere indikationer på, at mennesker, der har haft en hjernerystelse eller andre former for hovedtraumer, har en øget risiko for at udvikle demens som ældre. Så sent som i februar måned kunne et engelsk forskerteam afsløre, hvordan hjerneskader ændrer hjernens kemi i forhold til de proteiner, man normalt sporer i hjernevævet ved Alzheimers sygdom. 

En stor undersøgelse blandt 7000 amerikanske krigsveteraner har tidligere vist, at risikoen for at få demens er 2,3 gange højere, hvis man har pådraget sig en moderat traumatisk hjerneskade, og 4,5 gange større ved en svær traumatisk hjerneskade. Der forskes stadig i, hvordan hjernerystelserne er forbundet til demens.

- Vi har ikke nogen præcis forklaring på, hvordan hjerneskader leder til demens. Men et godt bud er, at skaderne forårsager et slid på hjernen, som man ikke kan kompensere for. Det betyder, at der sker en ophobning af såkaldt beta-amyloid og tau-protein i hjernen, som vi blandt andet ved er medvirkende til, at man udvikler Alzheimers sygdom, forklarer Steen Hasselbalch, der er professor i neurologi ved Nationalt Videnscenter for Demens og næstformand i Alzheimerforeningen.


Hjernen i fokus

Siden Bennett Omalus afsløringer i USA, er NFL begyndt at ændre på sikkerhedsudstyret, reglerne og de retningslinjer man udstikker til spillerne i amerikansk fodbold. NFL forventer, at omkring hver tredje spiller vil udvikle langsigtede hjerneproblemer i stil med Alzheimers sygdom eller andre hjernesygdomme som direkte konsekvens af deres karriere.

I Danmark er der også fokus på hjernerystelser i sport. Sidste år kom DBU med en række retningslinjer, der skal være med til at skabe opmærksomhed på hovedtraumer i fodbold. Blandt andet fraråder DBU børn under 12 år at lave hovedstød. Et stigende antal alvorlige hjernerystelser i håndboldsporten har for nylig fået Dansk Håndbold Forbund til at kigge på brugen af hjelme og i Danmarks Ishockey Union kigger man også på mulighederne for at beskytte spillerne bedre mod hjernerystelser.

I uge 11, som er international hjerneuge, sætter Alzheimerforeningen og 10 andre organisationer fokus på hjernen. Foreningerne arbejder for at fremhæve vores vigtigste organ og de mere end 400.000 mennesker i Danmark, hvis hjerne giver ekstra modstand i hverdagen. Følg med på www.facebook.com/hjernenifokus

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
27. juni 2025
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
Alzheimerforeningen er medstifter af nyt partnerskab.
Klædt på til ældreloven
25. juni 2025
Klædt på til ældreloven
Fra 1. juli 2025 træder en ny ældrelov i kraft med store ændringer for ældreplejen i Danmark.
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
12. juni 2025
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
Alzheimerforeningen har fået nye vedtægter.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 17. juni
Kl. 16:30
Pårørendegruppe for Mænd - Mandfolk
2450 Købehavn SV
Mandfolk Er du mand og er du tæt på én med demens? Har du lyst til at mødes i det fri i fællesskab med andre mænd – hvor der altid er højt til himlen. Et tilbud til københavnske mænd, der er pårørende og har demens tæt inde på livet. Vi tilbyder et afbræk i hverdagen. Her mødes du med andre mænd, der kender til en hverdag med demens. Vi mødes om friluftsliv, aktivitet og fællesskab.
Tirsdag d. 24. juni
Kl. 10:30
Kulturklubben for mennesker med demens
I Kulturklubben bliver du del af en gruppe, som samles til klubmøde hver tredje uge og får en fælles kulturoplevelse. I bliver modtaget i døren, og efter ca. en time med en rolig kulturoplevelse samles vi om en kop kaffe og en snak om det, vi har oplevet. Kulturklubben samarbejder med kulturinstitutioner i København, som alle har erfaringer med demensvenlige kulturoplevelser, og det er hos dem, klubmøderne finder sted. Hvem kan deltage? Du skal være bosiddende i Københavns Kommune for at deltage. Ledsagere må dog gerne komme fra andre kommuner. En demensdiagnose er ikke et krav for at deltage. Er du 65+ og oplever kognitive udfordringer, er du velkommen. Let, moderat eller svær demens? Det går vi ikke så meget op i. Det afgørende er, om du kan have glæde af at komme ud på museer og få en kulturoplevelse sammen med andre. Ledsager Alle deltagere skal have en ledsager med. Det behøver ikke at være den samme ledsager hver gang. Det kan være en ægtefælle, et voksent barn, en ven, en nabo eller en gammel kollega. Det kan også være en frivillig kulturven, som vi gerne vil hjælpe med at finde. Ledsageren skal kunne stå for jeres fælles transport til kulturinstitutionen. Vil du være frivillig kulturven? Vil du gerne påtage dig at ledsage et menneske med demens til kulturoplevelse og kaffe hver tredje uge? Vi kan hjælpe med at klæde dig på til opgaven og støtte dig undervejs, hvis noget er svært. Ring eller skriv og hør nærmere.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt