Menu
14. marts 2016

Forbindelse mellem hjernerystelser og demens

I næste uge (24.marts) er der premiere på den autentiske film 'Concussion', hvor Will Smith spiller en neuropatolog, der forsøger at afdække, hvordan amerikanske footballspillere pådrager sig varige hjerneskader som følge af hjernerystelser i deres sport. I rollen som den nigerianske hjernelæge Bennett Omalu, kæmper Smith for at få den professionelle liga for amerikansk fodbold, NFL, til at anerkende, at footballspillerne udsættes for de samme hjerneskader, som tidligere både er dokumenteret hos flere boksere og krigsveteraner, og som i flere tilfælde leder til demens. Lidelsen er kendt som 'kronisk traumatisk encefalopati' (CTE) - hjerneskade som følge af hjernerystelse.

Skader øger risikoen

Forskerne har de senere år fundet flere og flere indikationer på, at mennesker, der har haft en hjernerystelse eller andre former for hovedtraumer, har en øget risiko for at udvikle demens som ældre. Så sent som i februar måned kunne et engelsk forskerteam afsløre, hvordan hjerneskader ændrer hjernens kemi i forhold til de proteiner, man normalt sporer i hjernevævet ved Alzheimers sygdom. 

En stor undersøgelse blandt 7000 amerikanske krigsveteraner har tidligere vist, at risikoen for at få demens er 2,3 gange højere, hvis man har pådraget sig en moderat traumatisk hjerneskade, og 4,5 gange større ved en svær traumatisk hjerneskade. Der forskes stadig i, hvordan hjernerystelserne er forbundet til demens.

- Vi har ikke nogen præcis forklaring på, hvordan hjerneskader leder til demens. Men et godt bud er, at skaderne forårsager et slid på hjernen, som man ikke kan kompensere for. Det betyder, at der sker en ophobning af såkaldt beta-amyloid og tau-protein i hjernen, som vi blandt andet ved er medvirkende til, at man udvikler Alzheimers sygdom, forklarer Steen Hasselbalch, der er professor i neurologi ved Nationalt Videnscenter for Demens og næstformand i Alzheimerforeningen.


Hjernen i fokus

Siden Bennett Omalus afsløringer i USA, er NFL begyndt at ændre på sikkerhedsudstyret, reglerne og de retningslinjer man udstikker til spillerne i amerikansk fodbold. NFL forventer, at omkring hver tredje spiller vil udvikle langsigtede hjerneproblemer i stil med Alzheimers sygdom eller andre hjernesygdomme som direkte konsekvens af deres karriere.

I Danmark er der også fokus på hjernerystelser i sport. Sidste år kom DBU med en række retningslinjer, der skal være med til at skabe opmærksomhed på hovedtraumer i fodbold. Blandt andet fraråder DBU børn under 12 år at lave hovedstød. Et stigende antal alvorlige hjernerystelser i håndboldsporten har for nylig fået Dansk Håndbold Forbund til at kigge på brugen af hjelme og i Danmarks Ishockey Union kigger man også på mulighederne for at beskytte spillerne bedre mod hjernerystelser.

I uge 11, som er international hjerneuge, sætter Alzheimerforeningen og 10 andre organisationer fokus på hjernen. Foreningerne arbejder for at fremhæve vores vigtigste organ og de mere end 400.000 mennesker i Danmark, hvis hjerne giver ekstra modstand i hverdagen. Følg med på www.facebook.com/hjernenifokus

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Råd om corona
Sådan forholder du dig som pårørende under corona pandemien.
Deltag i forskningsforsøg
Deltag i forskningsforsøg

Vær med til at skabe ny viden om Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme

Digitale aktivitetshold
Digitale aktivitetshold

Tilmeld dig og dine pårørende til vores gratis digitale aktivitetshold

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny epidemilov styrker retssikkerhed for plejehjemsbeboere og skaber klagemulighed fra marts
24. februar 2021
Ny epidemilov styrker retssikkerhed for plejehjemsbeboere og skaber klagemulighed fra marts
Folketinget har lyttet til Alzheimerforeningens forslag om at sikre større retssikkerhed for plejehjemsbeboere og pårørende under den nuværende og fremtidige epidemier. Samtidig træder længe ventet klagemulighed i kraft.
COVID-19-relaterede dødsfald på plejehjem kan udløse erstatning
19. februar 2021
COVID-19-relaterede dødsfald på plejehjem kan udløse erstatning
Patienterstatningen fastslår med afgørelse, at pårørende kan have krav på erstatning, hvis deres kære på plejehjem bliver smittet med COVID-19 af personale i forbindelse med sundhedsfaglig behandling - også selvom retningslinjerne er overholdt.
Bedsteforældre og børnebørn skal lave film om demens
8. februar 2021
Bedsteforældre og børnebørn skal lave film om demens
Tre animationsfilmworkshops på Fyn for bedsteforældre med demens og deres børnebørn skal øge forståelsen for sygdommen blandt de mindste.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 02. marts
Kl. 10:00
Bræt og Brikker
5000 Odense C
Kognitiv træning i form af forskellige spil. Socialt samvær.
Onsdag d. 03. marts
Kl. 10:00
Kulturklub
5000 Odense C
Vi besøger sammen cafeer, museer, udstillinger, natur og meget andet efter fælles ønsker.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven Øreringe og Armbånd - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Demensven halskæde og smykkepin - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt
Morfar kan ikke længere huske
Køb og støt
"For hjertet glemmer aldrig..."
Køb og støt
UDSOLGT - COVID-19 Badge fra Sundhedsstyrelsen: "Hold afstand"
Køb og støt
"Jeg ser dig stadig"
Køb og støt
Demensven halskæde, armbånd og øreringe - Særligt tilbud
Køb og støt
COVID-19 Mundbindsbadge fra Sundhedsstyrelsen: "Fritaget"
Køb og støt