Menu
21. september 2016

Manglende viden forværrer vilkår for mennesker med demens

Demens skyldes sygdom i hjernen, det er dødeligt og det er ikke et aldringsfænomen. Det er helt centrale fakta i forhold til at forstå hvad demens er, og hvad man kan gøre for at hjælpe mennesker med demens. Alligevel ved otte ud af ti danskere ikke, at demens leder til døden – på trods af, at det er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark – og over halvdelen ved ikke, at demens opstår på grund af sygdom i hjernen. Faktisk mener over halvdelen af danskerne, at de enten har lidt eller ingen viden om demens. 

Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Alzheimerforeningen.

 

 

 

Viden øverst på ønskesedlen

Og det er et problem. For da Alzheimerforeningen spurgte sine medlemmer om, hvilke udfordringer de oplevede i forhold til at skabe et demensvenligt samfund, svarede 80 procent, at de oplevede stor uvidenhed om demens i samfundet. Samtidig var mere viden om demens allerøverst på medlemmernes ønskeseddel for fremtiden – langt over eksempelvis ønsker om økonomisk støtte, bedre sygdomsbehandling, transport eller demensvenlige bygninger.   

Vibeke Rode Møller er en af dem, der har oplevet, hvordan manglende viden og forståelse gør en i forvejen hård hverdag endnu sværere for hende og hendes mand, der har demens:

- Jeg oplever, hvordan mine gamle venner trækker sig. De forstår ikke sygdommen og ved ikke, hvad de skal gøre. Det er som om, de glemmer os, og det gør både ondt og er ensomt.

 

Oplysning er afgørende

Når Alzheimerforeningen afholder sin første landsindsamling på lørdag den 24. september, er Vibeke Rode Møller med på gaden for at gøre danskerne klogere på demens og samle ind til mere oplysning og forskning i demenssygdomme.  

- Jeg håber rigtig mange vil dukke op, for forståelse betyder alt i forhold til demens. Det handler i bund og grund om at vise medmenneskelighed og om at tage initiativ. For når man står midt i sygdommen, har man ofte ikke selv kræfter til at række hånden ud, siger Vibeke Rode Møller.

Hun bakkes op af direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen:

- Flere og flere lider af demens, og mange oplever at blive mødt af tabu og fordomme, der oftest bunder i uvidenhed. Derfor er det afgørende, at vi alle sætter os bedre ind demens, så vi kan hjælpe mennesker med demens og deres pårørende til at leve et værdigt liv. 

Læs mere på huskedagen.dk, og se hvor du kan finde en indsamling nær dig.

 

Senest opdateret d. 09. maj
7 gode råd
7 gode råd

Få 7 gode råd til hvordan du hjælper et menneske med demens

100.000 Demensvenner
100.000 Demensvenner

Giv en håndsrækning til mennesker med demens - bliv Demensven

Er du blevet ringet op?
Er du blevet ringet op?

Alzheimerforeningen gennemfører i øjeblikket en telefonkampagne

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Skal din kommune have demensvenlige boligområder?
18. juli 2019
Skal din kommune have demensvenlige boligområder?
Sammen med kommuner og boligorganisationer landet over udruller Alzheimerforeningen nu projekt RUM’lighed – en indsats, der skal styrke demensvenligheden blandt beboere, frivillige og medarbejdere i almene boligområder.
Demensvenlige virksomheder vælter frem
20. juni 2019
Demensvenlige virksomheder vælter frem
Antallet af foreninger og virksomheder der tager socialt ansvar og klæder sine medarbejdere på som Demensvenner, er de seneste år vokset markant. I dag er der mere end 450 demensvenlige virksomheder i Danmark, og en af dem er Sportigan i Nørre Nebel.
Kommuner er langt fra målsætning om plejehjemslæger
19. juni 2019
Kommuner er langt fra målsætning om plejehjemslæger
Folketinget satte i 2016 et mål om, at der skulle være en fast tilknyttet plejehjemslæge på mindst 80 procent af plejehjemmene i 2018 og på alle plejehjem i 2019. Men ingen af regionerne er i nærheden af at leve op til målsætningen, viser en ny undersøgelse fra Alzheimerforeningen.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Søndag d. 18. august
Kl. 13:00
Memory Walk
4000 Roskilde
I samarbejde med Roskilde kommune arrangerer vi en Memory Walk
Mandag d. 19. august
Kl. 00:49
Naturtræning ved skovsøen i Odense.
5230 Odense M
Fælles travetur - for alle
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time
dør en dansker af en demenssygdom

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

Ca.
89.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Sovende kat TILBUDSRABAT 25%
Køb og støt
Demensven-støttebevis - Sæt selv pris
Køb og støt
Bidrag til landsindsamlingen 2019 - Sæt selv pris
Køb og støt