Dobbelt så mange kvinder som mænd får en demenssygdom, og kvinder belastes hårdere som pårørende end mænd. Det viser en ny rapport fra Alzheimerforeningen om køn og demens. Rapporten dokumenterer, at kvinder generelt får en dårligere behandling end mænd for deres demenssygdom. Alligevel er der ingen af de 23 initiativer, som indgår den nye demenshandlingsplan, eller de faglige anbefalinger som eksperter og embedsmænd har udarbejdet, der fokuserer på kvinder eller tager højde for kønsforskelle i livet med demens.
- Hvordan kan Danmark blive et demensvenligt land, hvis hovedparten af dem, der har sygdommen, ikke får den behandling, de har brug for, spørger Alzheimerforeningens direktør Nis Peter Nissen.
– Vi skal have langt mere fokus på køn, hvis vi skal få bugt med den ulighed i behandling, der skyldes forskel i behandling af mænd og kvinder.
Rapporten Køn og Demens afslører, at kun 39 procent af alle kvinder med en demenssygdom har fået en diagnose, mens det er 62 procent af alle mænd med demens. Uden en demensdiagnose kan demenspatienter hverken få den rigtige medicin eller den rette behandling og pleje.
Læs om formen for demens som hedder Lewy Body
Både biologiske faktorer og forskel i livsstil
Den væsentligste årsag til at flere kvinder end mænd har en demenssygdom er alder. Kvinder lever længere end mænd og da risikoen for at få demens stiger med alderen har kvinder en større risiko end mænd for at få en demenssygdom.
Men alder er ikke den eneste forklaring. Ifølge international forskning er der både biologiske, psykosociale og kulturelle grunde til at flere kvinder end mænd har en demenssygdom. Fx har det vist sig at særlige genvariationer, som findes hos både mænd og kvinder, giver højere risiko for demens hos kvinder end hos mænd.
Livsstil spiller også ind. Kvinder især blandt ældre generationer har generelt lavere uddannelse end mænd, og da risikoen for at få demens nedsættes jo højere uddannelse man har, kan det være en af grundene til at flere kvinder end mænd.
Hvis ikke vi forstår at indrette støtte og hjælp til pårørende, så kvinder undgår selv at blive syge, gør vi et eller andet forkert. Nis Peter Nissen.
Flest kvinder er pårørende
Det kommer nok ikke bag på nogen, at det oftest er kvinder, der påtager sig rollen som primær omsorgsperson. Men de færreste ved at kvinder belastes hårdere end mænd. Kvinder bruger langt mere tid og er i gennemsnit pårørende i meget længere tid end mænd.
Flere kvinder end mænd får også stress eller bliver deprimerede af det pres, som rollen som pårørende fører med sig. Men alligevel får mænd mere hjælp som pårørende end kvinder.
- Hvis ikke vi forstår at indrette støtte og hjælp til pårørende, så kvinder undgår selv at blive syge, gør vi et eller andet forkert, siger Nis Peter Nissen, og peger på, at rapporten også har set på Alzheimerforeningens egen telefonrådgivning.
Demensrådgivning er også for mænd
En opgørelse viser, at der er langt flere kvinder end mænd, der ringer til Alzheimerforeningens Demenslinie. Tre fjerdedele af pårørende, der ringer, er kvinder. Men når det kommer til mennesker som selv har en demenssygdom, og tager kontakt til rådgivningen, viser rapporten, at der er forholdsvis flere mænd end kvinder, der tager kontakt.
Forskellen mellem kønnene viser sig især i den psykiske belastning af de pårørende. Her viser rapporten, at forholdsvis flere kvinder end mænd ringer til Alzheimerforeningen om psykologiske problemer.
Tag kønsbrillerne på
Alzheimerforeningen har på baggrund af rapporten syv anbefalinger til politikere, embedsmænd og fagpersoner. Bl.a. anbefales det:
- at værktøj til tidlig opsporing især sætter fokus på at sikre, at flere kvinder tilbydes udredning for demens.
- at nye retningslinjer for udredning og behandling af demens indeholder anbefalinger, der mindsker den kønsbestemte ulighed i demensbehandling.
- At træningspakker for mennesker med demenssygdom specifikt indeholder forslag og eksempler som motiverer begge køn til mere fysisk aktivitet og bevægelse.
- At kønsaspektet indgår i de kursusforløb og kursusmaterialer der udvikles til pårørende og personer med demens
Hele rapporten om Køn og Demens kan læses her.
Foto: Nis Peter Nissen.