Menu
21. september 2017

To ildsjæle modtager demens-pris

Den kendte professor, Bente Klarlund, modtager den ene af Alzheimer-forskningsfondens to priser, som hvert år uddeles til ildsjæle inden for forskning og klinisk arbejde, der har gjort en forskel på demensområdet. Den anden pris går til demenssygeplejerske Susanne Rishøj Olsen, der har skabt det succesfulde koncept Erindringsdans.

I anledning af den internationale Alzheimerdag den 21. september uddelte Alzheimerforeningen og Alzheimer-forskningsfonden to priser á 100.000 kroner til forskere og fagpersoner, der har gjort en ekstra indsats for demensområdet.

Priserne blev uddelt af Asger Aamund, der er formand for den uafhængige Alzheimer-forskningsfond.

Begrundelserne for de to forskerpriser lød blandt andet:

Professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen, Københavns Universitet og Rigshospitalet

Bente Klarlund Pedersen modtager Alzheimer-forskningsfondens basalvidenskabelige forskningspris 2017 for sit bidrag til opdagelsen af, at musklerne spiller en betydelig rolle som et endokrint organ, der via signalstoffer spiller ind på vækstfaktorer, som blandt andet har betydning for overlevelse af nerveceller i hjernen. Da Alzheimers sygdom er kendetegnet ved degeneration af nerveceller, er det sandsynligt, at produktion af vækstfaktorer, som påvirker nervecellers overlevelse, er væsentlige for at forhindre eller forsinke nervecellernes nedbrydning. Med Bente Klarlunds forskning, er der skabt evidens for at motion kan have betydning for at hæmme nervecellers henfald, og derved forsinke den neurodegeneration i hjernen, som kendetegner udviklingen af Alzheimers sygdom. Hendes studier har påvist en klar sammenhæng mellem fysisk aktivitet og en forbedret hjernefunktion, hvilket har en fundamental betydning i forsøget på at forbedre muligheden for behandling af Alzheimers sygdom.

Bente Klarlund Pedersen er tilknyttet Københavns Universitet som klinisk professor og Rigshospitalet som overlæge og leder af Center for Inflammation og Metabolisme. Hun er derudover kendt for at have skrevet flere populærvidenskabelige bøger om motion og sundhed og for sin sundhedsbrevkasse i Politiken.

- Af rigtig mange grunde betyder denne pris rigtig meget for mig. Det er rørende, og ikke noget jeg havde forventet. Det motiverer mig i min forskning til at gå mere i retning af at undersøge, hvilken betydning motion har for hjernen og påvirkning på demenssygdomme, sagde Bente Klarlund til prisoverrækkelsen.

Demenssygeplejerske, Susanne Rishøj Olsen, Demenskonsulenten

Susanne Rishøj Olsen modtager Alzheimer-forskningsfondens kliniske forskningspris 2017 for sin mangeårige indsats i arbejdet for demens. Hun har ydet en enestående indsats i forskning, rådgivning og behandling inden for demensområdet gennem flere årtier. Prisen gives ikke mindst for hendes udvikling af konceptet Erindringsdans, som er et tilbud målrettet mennesker med svær demens. Konceptet bygger på reminiscensmetoden, hvor dans og musik fremkalder minder og er med til at skabe sociale relationer og give fysisk træning. I samarbejde med Alzheimerforeningen har Susanne Rishøj været med til at uddanne over 900 Erindringsdansinstruktører, som i over 60 kommuner nu kan sørge for at sprede glæde og aktivitet på plejehjemmene. 

Susanne har gennem karrieren været drivkraften i flere projekter, som har haft til formål at styrke indsatsen indenfor demensområdet gennem bedre opsporing, udredning og behandling. Blandt andet med undervisning af praktiserende læger i projektet HUSK.

Susanne har været med til at dokumentere sine aktiviteter i talrige publikationer, både i internationale peer-reviewed journals, i artikler i fagblade og til lægfolk.

- Det er en meget stor ære og en glædelig overraskelse at modtage denne pris. Prisen skal blandt andet bruges til mere forskning i effekten af Erindringsdans for mennesker med demens. Jeg vil blandt andet gerne takke Alzheimerforeningen, de 900 ildsjæle, som er danseinstruktører på plejehjem over hele landet og ikke mindst Danmarks modigste dansere – dem har TV2 ikke, det har jeg, sagde Susanne Rishøj, da hun fik overrakt sin pris.

Det er 15. gang, at Alzheimer-forskningsfondens priser blev uddelt. På dagen annoncerede Alzheimer-Forskningsfonden også fondens støtte til fire konkrete forskningsprojekter på knap 1,8 millioner kroner.

Projekterne er: 

 • Professor Kristian Strømgaard, Center for Biopharmaceuticals, Department of Drug Design and Pharmacology, University of Copenhagen:
  Kr. 500.000,- til projektet: Novel concept for targeting Alzheimer’s disease: multimodal modulation of the amyloidogenic pathway.
 • Phd studerende Trine Holt Clemmesen, University College Lillebælt, Odense:
  Kr. 467.750,- til projektet: Development of a needs assessment instrument for post-diagnostic support among family carers in families with dementia
 • Seniorforsker Anja Hviid Simonsen, Nationalt Videnscenter for Demens, Righospitalet:
  Kr. 308.650,- til projektet: Apolipoprotein-E and BDNF: Possible mediators for the effect of exercise in Alzheimer’s disease.
 • Phd studerende Laila Øksnebjerg, Nationalt Videnscenter for Demens, Righospitalet:
  Kr. 470.962 ,- til projektet Rehabilitaion in Alzheimer’s disease using cognitive support technology.

 

 

Senest opdateret d. 12. februar 2020
Fakta

Tidligere forskningspris-modtagere:

 • 2016: Professor, David Brooks og overlæge Hans Brændgaard. Læs mere her.
 • 2015: Professor, Maiken Nedergaard og professor, Niels Heegaard. Læs mere her.
 • 2014: Overlæge, phd, Peter Johannsen og professor Leif Østergaard. Læs mere her.
Støt os
Deltag i forskningsforsøg
Deltag i forskningsforsøg

Vær med til at skabe ny viden om Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme

5 veje til god kommunikation
5 veje til god kommunikation

Se fem små film med metoder til god kommunikation med personer med demens

Skattefradrag for din donation
Få skattefradrag for din donation

Her kan du udfylde oplysninger - så du kan få fradrag for din donation

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny forskning finder sammenhæng mellem trafikstøj og risiko for demens
9. september 2021
Ny forskning finder sammenhæng mellem trafikstøj og risiko for demens
En ny rapport konkluderer, at trafikstøj er med til at øge risikoen for, at man udvikler en demenssygdom – heriblandt er risikoen for Alzheimers størst. Resultaterne er ifølge Alzheimerforeningens direktør ganske alvorlige.
Aktivitetsvenner skal give livskvalitet til mennesker med demens
2. september 2021
Aktivitetsvenner skal give livskvalitet til mennesker med demens
Et korps af frivillige aktivitetsvenner skal hjælpe mennesker med demens med at fastholde de ting, der gør livet værd at leve. Det er essensen af et stort nyt projekt, som Alzheimerforeningen har fået midler af Den A.P. Møllerske Støttefond og Den Danske Forskningsfond til at søsætte.
REMA 1000 giver danskerne en ’huskekage’
1. september 2021
REMA 1000 giver danskerne en ’huskekage’
For at støtte mennesker med demens har supermarkedskæden valgt at donere 1 kr. per solgt kanelstang til Alzheimerforeningens Landsindsamling i hele september. 'Huskekagerne' er det seneste tiltag i et mangeårigt samarbejde mellem REMA 1000 og Alzheimerforeningen.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 17. september
Kl. 10:00
Golf
4600 Køge
Demensvenlig Golf
Fredag d. 17. september
Kl. 10:00
Golf
4600 Køge
Demensvenlig Golf
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven øreringe - sølv
Demensven øreringe - sølv
Køb og støt
Få det bedste ud af livet med demens
Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt
Morfar kan ikke længere huske
Morfar kan ikke længere huske
Køb og støt
"For hjertet glemmer aldrig..."
"For hjertet glemmer aldrig..."
Køb og støt
"Jeg ser dig stadig"
"Jeg ser dig stadig"
Køb og støt
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Køb og støt
I min familie er vi alle sammen døende
I min familie er vi alle sammen døende
Køb og støt
Skriveterapi for pårørende
Skriveterapi for pårørende
Køb og støt