Alzheimerforeningen påbegyndte etableringen af bisidderkorpset i 2017 og det er nu lykkedes at gøre korpset landsdækkende. I alt har Alzheimerforeningen 24 frivillige bisiddere fordelt på landets 5 regioner.
Det særlige ved Alzheimerforeningens bisidderkorps er, at alle bisiddere udover at have gennemgået en bisidderuddannelse også har en særlig viden om demens enten i kraft af deres faglige baggrund eller via personlige erfaringer. Det betyder, at de har viden om og kendskab til de særlige problemstillinger, der kan opstå for mennesker med demens og deres pårørende.
Hvad kan en bisidder hjælpe med?
For mennesker med demens og deres pårørende kan det være en stor hjælp at have en bisidder med til vigtige møder. En bisidder kan blandt andet være med til at forberede et vigtigt møde og eller sidde med til mødet med f.eks. kommunen.
”Vores bisiddere kan f.eks. hjælpe med at man husker at få sagt alt det, man havde planlagt, og kan være med til at sikre, at man får en korrekt behandling”, fortæller demensfaglig rådgiver Anne Knudsen, som også er kontaktperson på Alzheimerforeningens bisidderkorps.
Og at det kan være en god støtte at have en bisidder med til møder, er der allerede flere konkrete eksempler på. For Inger Lantz Nielsen, som har en far med Alzheimers sygdom betød en ellers fastkørt situation med visitationen, at hun med en bisidder ved sin side fik afholdt et nyt møde på en konstruktiv måde.
”Mine tidligere erfaringer med visitationen var ikke gode og jeg havde derfor fuldkommen mistet tilliden til visitator. Så da jeg havde brug for et nyt møde, var det en stor hjælp at have en bisidder med, som kunne være med til at sikre, at mødet blev gennemført på en god måde. Det var en stor hjælp, at det samtidig var en person, som havde erfaring med demens og som derfor kunne rådgive mig i situationen,” fortæller Inger Lantz Nielsen.
Sådan får du en bisidder:
Har du brug for at have en bisidder med til et møde eller lignende kan du sende en mail til demensfaglig rådgiver Anne Knudsen på email: demenslinien@alzheimer.dk eller ringe til Demenslinien på telefon 58 50 58 50 mellem kl. 9.00-15.00.
Alzheimerforeningens bisiddere har tavshedspligt og ordningen er gratis at benytte.
Læs mere om Alzheimerforeningens bisidderordning her:
Læs også: Bisidderen gav ro og overblik