Menu
18. marts 2020

Alzheimerforeningen med anbefaling til Sundhedsstyrelsen

Myndighederne bør medtage personer med demenssygdom og andre med nedsat egenomsorg som en særlig risikogruppe i forhold til smitte, symptomopsporing og kommunikation om coronapandemien. Det anbefaler Alzheimerforeningen i et brev til Sundhedsstyrelsen.


Mennesker med demens kan have vanskeligt ved at forstå eller huske anbefalinger fra sundhedsmyndighederne. Dette kan betyde, at de ikke følger råd om hygiejne, begrænsninger i sociale kontakter og/eller ikke er opmærksomme på egne symptomer på coronasmitte. Derfor anbefaler Alzheimerforeningen i et brev til Sundhedsstyrelsen at myndighederne tager mennesker med demens og andre med nedsat egenomsorg med i deres fokus på særlige risikogrupper. Det vil sige ældre over 80 år, patienter med en række kroniske sygdomme og gravide (for en sikkerheds skyld), der antages at få et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver smittet.

- Vi får efterhånden mange henvendelser om, hvordan man skal forholde sig til coronapandemien, hvis man har en demenssygdom. Vi rådgiver løbende om de særlige forhold, der gør sig gældende, når man har en demenssygdom. Det kan fx være, at man glemmer at vaske hænder eller at holde sig for munden, når man hoster, eller at man ikke er opmærksom på, hvis man får hovedpine, feber eller et andet symptom. Derfor beder vi Sundhedsstyrelsen om at sætte et særligt fokus på denne målgruppe, forklarer direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, der i øvrigt roser Sundhedsstyrelsens indsats og informationsflow.

Ekstra opmærksomhed fra personale

I brevet understreger Alzheimerforeningen også vigtigheden af at være særlig opmærksom på de op imod 25.000 demenspatienter, der bor alene, og som derfor ikke har nære pårørende, der kan hjælpe dem i dagligdagen. Men risikogruppen omfatter også andre med nedsat egenomsorg fx pga. psykisk sygdom, misbrug eller udviklingshandikap. 

- Her er det vigtigt, at det kommunale pleje- og omsorgspersonale men også andet personale, for eksempel i almennyttige boliger, er ekstra opmærksomme og har tid til at give den ekstra omsorg, der er nødvendig. Derfor er er det stærkt bekymrende, hvis kommuner, af hensyn til prioritering af personaleressourcer, skærer ned på den praktiske hjemmehjælp, for det vil kunne udsætte personer med nedsat egenomsorg for yderligere risiko og dermed også kunne øge risikoen for corona-smitte i befolkningen, siger Nis Peter Nissen.

Alzheimerforeningens anbefalinger til Sundhedsstyrelsen:

  • Personer med demenssygdom og andre med tilsvarende nedsat egenomsorg bør medtages som en særlig risikogruppe i forhold til smitte, symptomopsporing og kommunikation om coronapandemien.
  • Kommunerne bør informeres om at have særlig fokus på personer med nedsat egenomsorg -herunder at det præciseres, at prioriteringer i personalressourcer ikke må betyde, at praktisk hjælp og personlig pleje til personer i denne risikogruppe nedprioriteres i forbindelse med coronapandemien.

Læs brevet til Sundhedsstyrelsen her.

Senest opdateret d. 18. marts
Råd om corona
Sådan forholder du dig som pårørende under corona pandemien.
Er du blevet ringet op?
Er du blevet ringet op?

Alzheimerforeningen gennemfører i øjeblikket en telefonkampagne

5 veje til god kommunikation
5 veje til god kommunikation

Se fem små film med metoder til god kommunikation med personer med demens

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Slut med at plejehjem nægter pårørende gåture med deres kære
20. maj 2020
Slut med at plejehjem nægter pårørende gåture med deres kære
Flere gange om ugen ringer pårørende til Alzheimerforeningen og fortæller, at de ikke må gå en tur med deres kære med demens, der bor på plejehjem. Alzheimerforeningen har indtil videre gjort 14 kommuner opmærksom på denne fejl. Brevene og samtalerne med kommunerne ser ud til at virke, og plejehjemmene retter nu ind og giver lov til gåture.
Alzheimerforeningen skal udvikle digitalt dagtilbud
15. maj 2020
Alzheimerforeningen skal udvikle digitalt dagtilbud
Nyt digitalt tilbud skal skabe struktur og støtte til hjemmeboende med demens og deres pårørende. Projektet er støttet af Innovationsfonden og er et partnerskab mellem Alzheimerforeningen, Kommunernes Landsforening, rådgivningsvirksomheden Type2dialog og digitalbureauet GORM Agency.
Anbefaling fra Alzheimerforeningen ændrer retningslinjer for besøg
12. maj 2020
Anbefaling fra Alzheimerforeningen ændrer retningslinjer for besøg
Sundhedsstyrelsen imødekommer Alzheimerforeningens bekymring om besøgsrestriktioner og dropper overvågning af pårørendes besøg på plejehjem.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 29. maj
Kl. 09:00
Åben Rådgivning i Hedensted kommune
8723 Løsning
Åben Rådgivning for ALLE
Fredag d. 29. maj
Kl. 12:00
Besøg demenslejlighed hver fredag i Center for Demens
2200 københavn N
Åbent hus hver fredag k. 12-14 i inspirationslejligheden i Center for Demens
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven Øreringe og Armbånd - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Demensven halskæde og smykkepin - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt