Menu
26. marts 2020

En pårørende fortæller: Det er ikke rart at tænke på ugerne uden fysisk kontakt

Preben Pagh er gift med Lillian, som har Alzheimers sygdom og bor på plejehjem. Her deler han sine tanker om at være adskilt under coronakrisen, efter at have tilbragt et halvt århundrede sammen.

Lillian og Preben fejrer deres guldbryllup i 2018. Foto: Privat

Af Preben Pagh

Lillian blev udredt for Alzheimers sygdom i efteråret 2012. Hendes sygdom udviklede sig lidt for hurtigt efter min smag. Sprog og kognitive færdigheder forsvandt først. Derefter hukommelsen. I 2016 solgte vi vores parcelhus og flyttede i lejlighed. Lillian blev mere og mere plejekrævende, og vi fik også hjælp både i hjemmet og via aflastning.

Den 9. maj 2019 fik jeg en blodprop i hjertet, blev opereret, og samme dag fik Lillian midlertidigt - og kort tid efter permanent - plads på plejecenter Højagercentret i Jelling. Da havde vi boet under samme tag i mere end 51 år.

Og hvad sker der så for Lillian i de fem uger? Det er svært, for ikke at sige umuligt, at sige, hvad hun tænker

Det var selvsagt en kæmpe omvæltning for os begge, og krævede stor tilvænning, især for Lillian, som havde svært ved at forstå situationen. Hun har en vis forståelse for min sygdom, fordi hun var til stede, da jeg fik blodproppen, og så mig blive kørt bort i ambulance. Hun har til gengæld ingen forståelse for sin egen sygdom: Hun har mange gange tilbudt at komme hjem for at passe mig.

Læs også: Sådan forholder du dig som pårørende til coronapandemien

Nu er der så efterhånden gået 11 måneder, og situationen er blevet normaliseret på den måde, at vi har en fast rytme. Fem gange om ugen kører jeg ud til hende lidt før frokost. Jeg har madpakke med, som jeg spiser i hendes lejlighed, mens hun går til frokost sammen med de øvrige beboere. Når hun kommer tilbage, tager vi et middagshvil, går en tur, synger nogle sange, og slutter med at få kaffe sammen med de øvrige beboere. Herefter kommer hun med hen til et vindue, hvorfra hun kan vinke til mig, når jeg kører fra P-pladsen.

Nu er det to uger siden, den første melding kom om, at jeg ikke måtte besøge Lillian, og i mandags kom så forlængelsen. Det betyder i bedste fald næsten fem ugers adskillelse, hvis det så holder.

Jeg savner den hverdag, vi havde fået opbygget

Og hvad sker der så for Lillian i de fem uger? Det er svært, for ikke at sige umuligt, at sige, hvad hun tænker, da hun har meget svært ved at udtrykke sig i ord. Efter fem dages adskillelse ringede en af plejerne sammen med Lillian, da Lillian var ked af det. Jeg talte til Lillian i telefonen og forklarede hende lidt om, hvorfor vi ikke må se hinanden. Hvorvidt hun forstod det, er usikkert, men i hvert fald faldt hun til ro, og nu en uge senere har hun ikke været mere urolig end, at personalet har kunnet aflede hende. Jeg ringer hver tredje dag og hører, hvordan det går. Jeg ved, at hun er i gode hænder hos et dygtigt personale, og mit ønske i situationen er – som jeg har sagt til personalet – at Lillian trives i den hverdag, hun har og er tilpas med det, men at de selvfølgelig må ringe, når de synes, behovet er der.

Jeg savner den hverdag, vi havde fået opbygget, når jeg er kørt fra Vejle til Jelling fem gange om ugen, og det føles ikke rart at tænke på de kommende uger uden fysisk kontakt mellem Lillian og mig.

 

Senest opdateret d. 30. marts
Fakta

Husk, at du altid kan kontakte Alzheimerforeningens rådgivere på Demenslinien på telefonnummer 5850 5850. 

Støt os
Råd om corona
Sådan forholder du dig som pårørende under corona pandemien.
Er du blevet ringet op?
Er du blevet ringet op?

Alzheimerforeningen gennemfører i øjeblikket en telefonkampagne

5 veje til god kommunikation
5 veje til god kommunikation

Se fem små film med metoder til god kommunikation med personer med demens

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Slut med at plejehjem nægter pårørende gåture med deres kære
20. maj 2020
Slut med at plejehjem nægter pårørende gåture med deres kære
Flere gange om ugen ringer pårørende til Alzheimerforeningen og fortæller, at de ikke må gå en tur med deres kære med demens, der bor på plejehjem. Alzheimerforeningen har indtil videre gjort 14 kommuner opmærksom på denne fejl. Brevene og samtalerne med kommunerne ser ud til at virke, og plejehjemmene retter nu ind og giver lov til gåture.
Alzheimerforeningen skal udvikle digitalt dagtilbud
15. maj 2020
Alzheimerforeningen skal udvikle digitalt dagtilbud
Nyt digitalt tilbud skal skabe struktur og støtte til hjemmeboende med demens og deres pårørende. Projektet er støttet af Innovationsfonden og er et partnerskab mellem Alzheimerforeningen, Kommunernes Landsforening, rådgivningsvirksomheden Type2dialog og digitalbureauet GORM Agency.
Anbefaling fra Alzheimerforeningen ændrer retningslinjer for besøg
12. maj 2020
Anbefaling fra Alzheimerforeningen ændrer retningslinjer for besøg
Sundhedsstyrelsen imødekommer Alzheimerforeningens bekymring om besøgsrestriktioner og dropper overvågning af pårørendes besøg på plejehjem.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 29. maj
Kl. 09:00
Åben Rådgivning i Hedensted kommune
8723 Løsning
Åben Rådgivning for ALLE
Fredag d. 29. maj
Kl. 12:00
Besøg demenslejlighed hver fredag i Center for Demens
2200 københavn N
Åbent hus hver fredag k. 12-14 i inspirationslejligheden i Center for Demens
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven Øreringe og Armbånd - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Demensven halskæde og smykkepin - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt