Menu
27. marts 2020

Alzheimerforeningen: Kommunerne bør gøre en ekstra indsats for hjemmeboende med demens

Familier over hele landet er i disse dage presset i bund, fordi deres pårørende med demens ikke kan komme på daghjem, dagcenter eller aflastning. Alzheimerforeningen mener, at kommunerne bør iværksætte initiativer hurtigst muligt, da konsekvenserne for familierne kan være meget store.

Lange gåture er noget af det, der kan berolige Cathrine Dicks mor i en ellers meget presset tid. Privatfoto.

På Amager bor en familie, der i disse dage er desperate. Cathrine Dicks mor, der har Alzheimers sygdom, plejer at komme i dagcenter i hverdagene, og fra den 29. marts skulle hun have været på aflastning i Valby i to uger. Nu er alt det sat på standby, og hendes 80-årige mand er ved at bryde sammen under presset.

- Min mor er meget opmærksomhedskrævende og græder konstant. Det er som om, det hele er blevet værre på det seneste – måske fordi hendes daglige rutiner er væk og hun kan mærke utrygheden ved situationen. Hun sover meget lidt om natten, så min far, der ellers er sund og rask, bliver mere og mere dårlig, fortæller Cathrine Dick.

Hun kommer hver dag hjem til sine forældre sammen med sin mand, og hendes bror hjælper også. Men situationen føles meget uholdbar. Hun frygter nu for, hvad der sker, hvis en af dem bliver smittet med corona-virus.

- Så er der jo ingen til at hjælpe min far, og det kan gå helt galt. Han er presset, som jeg aldrig har oplevet før, og jeg frygter for, hvordan denne her situation påvirker helbredet for dem begge, forklarer Cathrine Dick.

Udbredt problem

Historien er desværre ikke unik. Alzheimerforeningens rådgivere oplever i disse dage, at der generelt er en meget stor belastning på pårørende til mennesker med demens i hjemmene, nu hvor deres ægtefælle ikke kan komme på daghjem, dagcenter eller i aflastning. Derudover fortæller demenskoordinatorerne, at plejeboligvisitationen mange steder er indstillet, hvilket presser de familier, der egentlig var klar til at lade deres kære rykke på plejehjem.

- Det er en uholdbar situation, og der skal reageres meget snart, hvis ikke det skal få store helbredsmæssige konsekvenser for de op mod 40.000 familier, der har demens i hjemmet, forklarer chefrådgiver i Alzheimerforeningen, Else Hansen.

Gode råd er ikke nok

Alzheimerforeningen yder daglig rådgivning og har samlet en række gode råd til, hvordan man får hverdagen til at hænge sammen under corona-krisen. Men i familien fra Amager og blandt mange andre familier er gode råd ikke nok.

- Vi når rigtigt langt med gode råd fra vores demensrådgivere og andre gode frivillige kræfter. Men gode råd og henstillinger er desværre ikke nok. Mennesker med demens kan have svært ved at forstå og overholde sundhedsmyndighedernes mange påbud og anbefalinger om at undgå at blive smittet eller at smitte andre. De skal have mere direkte og praktisk hjælp. Der er derfor brug for at især kommunerne langt mere offensivt sørger for at der er demenskyndigt personale, der kan hjælpe helt ude i de enkelte hjem – både til de hårdt prøvede familier og de ca. 25.000 demenspatienter, der bor alene, lyder det fra Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen.

Hjemsendte medarbejdere kan hjælpe

Alzheimerforeningen opfordrer kommunerne til at inddrage demenskoordinatorerne, dagcentermedarbejderne (eller andre faggrupper, der er hjemsendt og ikke kan udføre deres almindelige arbejde) i at aflaste de pårørende og løfte en del af den praktiske hjælp i hjemmet, der udebliver i disse dage.

- Ligesom der er indført nødpasning på børneområdet, bør nødberedskabet også indgå i denne indsats. For risikoen kan være, at mennesker med demens bliver alvorligt syge fordi de fx ikke får hjælp til at huske at spise og drikke eller tage deres medicin. Og for de pårørende kan presset blive for stort til, at de kan holde til det. Alzheimerforeningen opfordrer desuden Sundhedsstyrelsen til - på samme måde som Helsedirektoratet i Norge har gjort det - at komme med direkte anvisninger til, hvordan sundhedspersonalet hjælper mennesker med demenssygdom til ikke at blive smittet og undgå at smitte andre, lyder det fra Nis Peter Nissen.

Kommunernes Landsforening og andre aktører tager udfordringen alvorligt og arbejder lige nu på at finde en løsning.

 

Senest opdateret d. 27. marts
Råd om corona
Sådan forholder du dig som pårørende under corona pandemien.
Er du blevet ringet op?
Er du blevet ringet op?

Alzheimerforeningen gennemfører i øjeblikket en telefonkampagne

5 veje til god kommunikation
5 veje til god kommunikation

Se fem små film med metoder til god kommunikation med personer med demens

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Slut med at plejehjem nægter pårørende gåture med deres kære
20. maj 2020
Slut med at plejehjem nægter pårørende gåture med deres kære
Flere gange om ugen ringer pårørende til Alzheimerforeningen og fortæller, at de ikke må gå en tur med deres kære med demens, der bor på plejehjem. Alzheimerforeningen har indtil videre gjort 14 kommuner opmærksom på denne fejl. Brevene og samtalerne med kommunerne ser ud til at virke, og plejehjemmene retter nu ind og giver lov til gåture.
Alzheimerforeningen skal udvikle digitalt dagtilbud
15. maj 2020
Alzheimerforeningen skal udvikle digitalt dagtilbud
Nyt digitalt tilbud skal skabe struktur og støtte til hjemmeboende med demens og deres pårørende. Projektet er støttet af Innovationsfonden og er et partnerskab mellem Alzheimerforeningen, Kommunernes Landsforening, rådgivningsvirksomheden Type2dialog og digitalbureauet GORM Agency.
Anbefaling fra Alzheimerforeningen ændrer retningslinjer for besøg
12. maj 2020
Anbefaling fra Alzheimerforeningen ændrer retningslinjer for besøg
Sundhedsstyrelsen imødekommer Alzheimerforeningens bekymring om besøgsrestriktioner og dropper overvågning af pårørendes besøg på plejehjem.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 29. maj
Kl. 09:00
Åben Rådgivning i Hedensted kommune
8723 Løsning
Åben Rådgivning for ALLE
Fredag d. 29. maj
Kl. 12:00
Besøg demenslejlighed hver fredag i Center for Demens
2200 københavn N
Åbent hus hver fredag k. 12-14 i inspirationslejligheden i Center for Demens
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven Øreringe og Armbånd - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Demensven halskæde og smykkepin - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt