Mennesker med demens er blandt de mest udsatte under coronaepidemien. Dels er der dokumentation for, at demenspatienter har særligt svært ved at komme sig over lungeinfektioner og infektioner generelt, og dels vil mange med demens ikke vil kunne følge de råd og anbefalinger, som myndighederne har opstillet.
Men til trods for dette har mennesker med demens hidtil ikke indgået på listen over personer med øget risiko, hvor fx hjertekar- og diabetespatienter er medtaget. Alzheimerforeningen har ved flere lejligheder påpeget dette – blandt andet i et brev til Statsministeren og Sundhedsministeren, og senest i et samråd med Sundhedsstyrelsen. Og indsatsen ser nu endelig ud til at have båret frugt, for i Sundhedsstyrelsens opdaterede anbefalinger, som netop er blevet udgivet, fremgår følgende på listen over sygdomme med øget risiko:
”Fremskreden demenssygdom, uanset baggrund for denne, og personer med let til moderat kognitiv svækkelse og samtidig høj alder og komorbiditet.”
LÆS ANBEFALINGERNE HER
Anbefalinger har stor betydning
Det er enormt positivt og har en stor betydning, at Sundhedsstyrelsen nu har medtaget demens på risikolisten, lyder det fra direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen:
- De fleste mennesker med demenssygdom er helt afhængige af andre – pårørende eller plejepersonale – for at kunne følge anbefalinger eller overholde restriktioner. Derfor har det en stor betydning, at myndighederne nu gør opmærksom på de særlige forhold, der gør sig gældende for gruppen, så omgivelserne kan fokusere på at forebygge risici. Derfor skal der lyde en stor tak til myndighederne for den løbende dialog og det lydhøre samarbejde igennem coronaepidemien.
Konkrete indsatser på vej
Næste skridt bliver at iværksætte nogle konkrete indsatser, som kan nedsætte risikoen og afhjælpe nogle af de andre sundhedsmæssige følgevirkninger, som coronaepidemien kan have for mennesker med demens – fx ensomhed og isolation. Til det har Folketingets partier i sidste uge afsat 165 mio. kr., der bl.a. skal forbedre mulighederne for støtte, rådgivning og social kontakt til mennesker med demens og svækkede ældre under coronakrisen.
Læs mere om det her.