Menu
20. maj 2020

Slut med at plejehjem nægter pårørende gåture med deres kære

Flere gange om ugen ringer pårørende til Alzheimerforeningen og fortæller, at de ikke må gå en tur med deres kære med demens, der bor på plejehjem. Alzheimerforeningen har indtil videre gjort 14 kommuner opmærksom på denne fejl. Brevene og samtalerne med kommunerne ser ud til at virke, og plejehjemmene retter nu ind og giver lov til gåture.

Vidste du, at plejehjem ikke har lov til at forbyde dig at gå tur med dine pårørende under coronakrisen? Alzheimerforeningen har nu fået en række kommuner til at præcisere over for plejehjemmene, at pårørende godt må gå en tur med deres kære. Arkivfoto.

Alzheimerforeningen har indtil videre kontaktet 14 kommuner og bedt dem om at få deres plejehjem til at stoppe med at overfortolke Sundhedsstyrelsens besøgsrestriktioner ved at nægte pårørende at gå tur med deres kære uden gyldig grund.

- Der har aldrig nogensinde stået noget i Sundhedsstyrelsens retningslinjer om, at man ikke må gå en tur uden for plejehjemmets matrikel. Det er altså en fejltolkning, når plejehjem nægter deres beboere at gå en tur med en pårørende, forklarer Alzheimerforeningens direktør Nis Peter Nissen:

- Og det er en overtrædelse af reglerne. Det er helt ude af trit med de risici, der er forbundet med at gå en tur, når man samtidig overholder retningslinjerne om passende afstand, håndhygiejne mm.


Trusler om isolation

I de allerværste tilfælde har plejehjemmet truet de pårørende med, at hvis de gik en tur med deres ægtefælle med demens, så ville vedkommende komme i karantæne efterfølgende og skulle leve i isolation i dage eller uger.

- Generelle regler og retningslinjer om isolation eller karantæne er helt uacceptabelt og klart ulovligt. Det er fuldstændig langt ude. Og vi vil gerne opfordre alle, der oplever trusler om isolation og karantæne om at sige fra og skrive til os.


Fredensborg Kommune ændrer retningslinjer efter henvendelser

En af de kommuner, der nu har ændret sin praksis, er Fredensborg Kommune i Nordsjælland. Her fik Alzheimerforeningen henvendelser fra flere borgere. En mand blev nægtet at gå tur med sin hustru, der bor på plejehjem. En kvinde blev nægtet at gå tur med sin mand, der bor på plejehjem. Og en søn blev nægtet at gå tur med sin far.

Efter at Alzheimerforeningen havde skrevet til kommunen flere gange og talt i telefon med dem, skrev kommunens direktør således:

"Vi skal beklage, at det ikke har været muligt for de pårørende at gå tur med deres nærmeste på vores plejecentre. Vi vil nu ændre vores retningslinjer, så gåture fremadrettet vil være mulige, og vores udmeldinger vil være i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes anbefalinger."

Gåture og kontakt med pårørende er livsvigtigt for demenssyge

Alzheimerforeningen kæmper ikke bare for plejehjemsbeboeres ret til gåture, fordi det er dejligt med frisk luft og lidt selskab under coronakrisen.

- Det er faktisk livsvigtigt for personer med demens, at de har hyppig kontakt med deres pårørende. De tåler meget dårligt isolation, som kan få sygdommen til at udvikle sig hurtigere. Og de færdigheder, man mister som demensramt under isolation, får man altså aldrig tilbage, siger Nis Peter Nisser.


Hvad er reglerne for gåture?
Borgere, som bor på plejecentre, botilbud m.m. har lige som andre borgere ret til at forlade deres hjem, fx på besøg, indkøb el.lign., og vende tilbage.”
S
ådan står der i Vejledning om forebyggelse af spredning af COVID-19 på plejecentre mm på side 9.

Læs mere her
: Vejledning om forebyggelse af smitte med COVID-19 på plejecentre, bosteder og andre institutioner

Senest opdateret d. 20. maj
Fakta

Hvad er reglerne for gåture?

Støt os
Råd om corona
Sådan forholder du dig som pårørende under corona pandemien.
Er du blevet ringet op?
Er du blevet ringet op?

Alzheimerforeningen gennemfører i øjeblikket en telefonkampagne

5 veje til god kommunikation
5 veje til god kommunikation

Se fem små film med metoder til god kommunikation med personer med demens

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nok er nok
7. juli 2020
Nok er nok
Skandalesagen fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus er desværre langt fra enestående. Der er brug for et paradigmeskift på plejeboligområdet, og det haster, lyder kritikken fra Alzheimerforeningens formand.
Kritik bærer frugt
29. juni 2020
Kritik bærer frugt
Efter måneder med massiv kritik af de rigide besøgsrestriktioner på plejehjem fra pårørende, og organisationer som Alzheimerforeningen, har myndighederne nu endelig ændret reglerne, så besøg fx både kan ske indenfor og udenfor.
Situationen på plejehjem er uholdbar
27. juni 2020
Situationen på plejehjem er uholdbar
De negative konsekvenser af besøgsforbud på plejehjem risikerer ikke at kunne forsvares sundhedsmæssigt, hvis besøgsforbud, som regeringen lægger op til, fortsætter uændret helt frem til efteråret. Sådan lyder det fra Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 17. juli
Kl. 09:00
Åben Rådgivning i Hedensted kommune
8723 Løsning
Åben Rådgivning for ALLE
Fredag d. 17. juli
Kl. 12:00
Besøg demenslejlighed hver fredag i Center for Demens
2200 københavn N
Åbent hus hver fredag k. 12-14 i inspirationslejligheden i Center for Demens
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven Øreringe og Armbånd - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Demensven halskæde og smykkepin - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
UDSOLGT - Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt
Morfar kan ikke længere huske
Køb og støt