Menu
20. august 2020

Vaccine kan være med til at reducere forekomsten af Alzheimers sygdom

Pneumokokvaccinen kan ifølge et nyt studie fra Duke University Social Science Research Institute i USA, være med til at forebygge forekomsten af Alzheimers sygdom med op til 40% i aldersgruppen 65-75.

Tekst: Joachim Werner og Liv Mygind

Vaccine mod lungebetændelse også kaldet Pneumokokvaccinationen er netop blevet gratis i Danmark for alle, der er fyldt 65 år. Men vaccinen ser også ud til at beskytte mod andet end infektioner. Et stort studie viser nemlig, at hvis man får vaccinationen flere gange, når man er i alderen 65-75 år, kan man reducere sandsynligheden for at få Alzheimers sygdom med op til 40 procent. Dog ikke hvis man er en af de få procent, der bærer gener, der øger risikoen for demens.

- 40 procent er en gigantisk effekt. Det er en overraskende stor effekt, og det vil jeg gerne se bekræftet i et andet studie, siger neuropsykologisk fagkonsulent Kasper Jørgensen, der er ansat i Nationalt Videnscenter for Demens.

DER ER BRUG FOR FLERE STUDIER

Studiet af Pneumokokvaccinens effekt på alzheimers er foretaget på Duke University Social Science Research Institute i USA og har godt 5.000 medvirkende.

- Det er første gang, det er påvist, at denne vaccine skulle beskytte mod alzheimers. Og det er et ret stort og overbevisende studie. Men man skal have flere uafhængige undersøgelser, før vi kan være sikre på resultaterne, siger Kasper Jørgensen.

 

DEN ALMINDELIGE INFLUENZAVACCINE BESKYTTER OGSÅ

Også den almindelige influenzavaccine ser ud til at beskytte mod alzheimers. En andet studie fra The University of Texas Health Science Center med 9.000 medvirkende har vist, at der er en sammenhæng mellem dem, der årligt lader sig influenzavaccinere og en mindre risiko for at udvikle alzheimers sygdom. Her beskytter influenzavaccinen dog kun med 6 procent.

- Igen har vi brug for flere studier, der bekræfter resultaterne. Men det er interessant, og det giver god mening. Og 6 procent er værd at tage med, for man skal tænke på, at vi jo ikke har særlig gode behandlingsmuligheder. Så jeg er ikke i tvivl om, hvad jeg selv vil gøre. Jeg er 64 år, og jeg vil for første gang lade mig influenzavaccinere. Det er billigt, nemt og uden risiko. Og så er det jo bare en bonus for mig, hvis det også giver nedsat risiko for alzheimers, siger Kasper Jørgensen.

 

MEN HVAD KAN FORKLARINGEN VÆRE?

Der kan være flere forklaringer på, hvorfor det ser ud til, at de to vacciner har den sideeffekt, at de måske også beskytter mod alzheimers. Men indtil nu er det kun en statistisk sammenhæng, der er påvist, og reelt ved forskerne ikke, hvad sammenhængen skyldes.
Kasper Jørgensen foreslår 3 forskellige forklaringer.

- Hvis man tager initiativ til at få en sådan vaccine, så går man nok generelt op i sin sundhed. Så forklaringen på, at de medvirkende er mindre tilbøjelige til at få alzheimers er måske, at de er bedre til at passe på sig selv og sikre en sund livsstil, siger Kasper Jørgensen.

En anden forklaring kunne være, at hvis man tager influenzavaccine og vaccine mod pneumokokbakterien, så bliver man mindre syg. Og når kroppen er rask og sund og ikke bliver svækket af infektioner, så står man stærkere overfor andre sygdomme - og dermed også overfor alzheimers.

- Den 3. hypotese er på det biologiske plan. Hvor vaccinerne stimulerer vores immunforsvar og måske også styrker vores forsvar mod andre sygdomme, så som alzheimers, siger Kasper Jørgensen.

Læs nærmere om begge undersøgelserne her

 

Senest opdateret d. 11. september 2020
Fakta

PNEUMOKOKKER
Pneumokokker er en gruppe bakterier, der i visse tilfælde kan give alvorlig sygdom. De mest almindelige sygdomme, som pneumokokker kan være skyld i, er akut lunge-, mellemøre- og bihulebetændelse, der oftest ikke giver varige mén.
Vaccinen er gratis for personer over 65 og alle, der bor på plejehjem eller er i en særlig risikogruppe.
Læs mere om pneumokokkervaccinen her

Støt os
Råd om corona
Sådan forholder du dig som pårørende under corona pandemien.
Deltag i forskningsforsøg
Deltag i forskningsforsøg

Vær med til at skabe ny viden om Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme

Digitale aktivitetshold
Digitale aktivitetshold

Tilmeld dig og dine pårørende til vores gratis digitale aktivitetshold

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Demensfællesskabet Fyn overgår til Alzheimerforeningen
8. marts 2021
Demensfællesskabet Fyn overgår til Alzheimerforeningen
Overdragelsen sikrer, at Demensfællesskabet kan fortsætte med at skabe meningsfulde aktiviteter og rådgivning til familier berørt af demens - og med tiden udvide indsatsen til hele Fyn.
Øget vaccinestøtte på vej til ældre borgere
4. marts 2021
Øget vaccinestøtte på vej til ældre borgere
Mange ældre og udsatte har oplevet problemer med at få den COVID-19 vaccine, de er blevet inviteret til. Derfor ønsker Sundhedsmyndighederne nu at imødekomme udfordringerne med E-Boks, telefonkøer og transportproblemer.
Alzheimerforeningen skal lave national oplysningskampagne om forebyggelse af demens
3. marts 2021
Alzheimerforeningen skal lave national oplysningskampagne om forebyggelse af demens
Sygeforsikring Danmark har givet midler til Projekt Hjernesund - en kampagne, der skal klæde danskerne på med viden om, hvordan de kan holde hjernen sund og nedsætte risikoen for demens.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 08. marts
Kl. 10:00
Naturtræning
5000 Odense C
Vi mødes og går tur og spiller fysiske spil i naturen og nyder det sociale samvær
Tirsdag d. 09. marts
Kl. 10:00
Bræt og Brikker
5000 Odense C
Kognitiv træning i form af forskellige spil. Socialt samvær.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven øreringe - sølv
Køb og støt
Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt
Morfar kan ikke længere huske
Køb og støt
"For hjertet glemmer aldrig..."
Køb og støt
UDSOLGT - COVID-19 Badge fra Sundhedsstyrelsen: "Hold afstand"
Køb og støt
"Jeg ser dig stadig"
Køb og støt
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Køb og støt
UDSOLGT - COVID-19 Mundbindsbadge fra Sundhedsstyrelsen: "Fritaget"
Køb og støt