Trafikstøj kan være med til at øge risikoen for demenssygdomme. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport udarbejdet af en lang række forskere fra SDU, RUC, OUH og KU. Undersøgelsen viser blandt andet, at man har en 27 procent forhøjet risiko for at udvikle demenssygdomme, hvis man bliver udsat for trafikstøj over 55 decibel. Jo højere støjen er, jo højere risiko er der for, at man udvikler demens. Særligt risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom er ekstra høj. Undersøgelsen bygger på data fra over to millioner danskere mellem 2004-2017.
Cirka 30 procent af den danske befolkning er udsat for trafikstøj, som overstiger de 55 decibel, hvilket svarer til omkring 1,7 millioner mennesker.
Resultaterne er derfor ganske foruroligende, mener Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen.
- Det er skræmmende, at der er en sammenhæng mellem for højt støjniveau og udviklingen af demenssygdomme. Det er jo mellem 10-15 procent af alle nye diagnoser i 2017, der kan tilskrives støj. Om det så er den eneste faktor, kan vi ikke helt sige, fordi der kan jo være andre faktorer, men det er meget betydeligt.
Mulighed for forebyggelse
Selvom resultaterne i rapporten er alvorlige, så giver de også indsigt i, hvordan man i fremtiden i højere grad kan forebygge demenssygdomme.
- Det konstruktive ved undersøgelsen er, at meget af det er noget, vi kan gøre noget ved. Vi kan gøre noget som enkeltpersoner - vi kan fx kigge på den bolig, vi har, hvis vi er støjudsat. Der er det især soveværelset, der er afgørende. Og vi kan også gøre noget som et fællesskab. Vi har ansvar for yderligere prioriteringer i infrastrukturplaner og tilskyndelse til støjforanstaltninger i folks private boliger – specielt i soveværelserne, siger Nis Peter Nissen yderligere.
Undersøgelsen er den første store undersøgelse på området, og hvis fremtidige studier kommer frem til samme konklusion, så er Mette Sørensen, som er ekspert i trafikstøj og en forskerne bag rapporten, enig i, at resultaterne giver grobund for flere forebyggelsesværktøjer i forhold til demens i fremtiden.
- Vores resultat giver os potentielt helt nye muligheder for at forebygge demens. Hvis konklusionen genfindes i fremtidige studier, er der et stort potentiale for forebyggelse af demens, siger hun i en pressemeddelelse fra SDU.