Menu
9. september 2021

Ny forskning finder sammenhæng mellem trafikstøj og risiko for demens

En ny rapport konkluderer, at trafikstøj er med til at øge risikoen for, at man udvikler en demenssygdom – heriblandt er risikoen for Alzheimers størst. Resultaterne er ifølge Alzheimerforeningens direktør ganske alvorlige.

Trafikstøj kan være med til at øge risikoen for demenssygdomme. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport udarbejdet af en lang række forskere fra SDU, RUC, OUH og KU. Undersøgelsen viser blandt andet, at man har en 27 procent forhøjet risiko for at udvikle demenssygdomme, hvis man bliver udsat for trafikstøj over 55 decibel. Jo højere støjen er, jo højere risiko er der for, at man udvikler demens. Særligt risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom er ekstra høj. Undersøgelsen bygger på data fra over to millioner danskere mellem 2004-2017.

Cirka 30 procent af den danske befolkning er udsat for trafikstøj, som overstiger de 55 decibel, hvilket svarer til omkring 1,7 millioner mennesker.

Resultaterne er derfor ganske foruroligende, mener Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen.

- Det er skræmmende, at der er en sammenhæng mellem for højt støjniveau og udviklingen af demenssygdomme. Det er jo mellem 10-15 procent af alle nye diagnoser i 2017, der kan tilskrives støj. Om det så er den eneste faktor, kan vi ikke helt sige, fordi der kan jo være andre faktorer, men det er meget betydeligt.

Mulighed for forebyggelse

Selvom resultaterne i rapporten er alvorlige, så giver de også indsigt i, hvordan man i fremtiden i højere grad kan forebygge demenssygdomme.

- Det konstruktive ved undersøgelsen er, at meget af det er noget, vi kan gøre noget ved. Vi kan gøre noget som enkeltpersoner - vi kan fx kigge på den bolig, vi har, hvis vi er støjudsat. Der er det især soveværelset, der er afgørende. Og vi kan også gøre noget som et fællesskab. Vi har ansvar for yderligere prioriteringer i infrastrukturplaner og tilskyndelse til støjforanstaltninger i folks private boliger – specielt i soveværelserne, siger Nis Peter Nissen yderligere.

Undersøgelsen er den første store undersøgelse på området, og hvis fremtidige studier kommer frem til samme konklusion, så er Mette Sørensen, som er ekspert i trafikstøj og en forskerne bag rapporten, enig i, at resultaterne giver grobund for flere forebyggelsesværktøjer i forhold til demens i fremtiden.

- Vores resultat giver os potentielt helt nye muligheder for at forebygge demens. Hvis konklusionen genfindes i fremtidige studier, er der et stort potentiale for forebyggelse af demens, siger hun i en pressemeddelelse fra SDU.

Senest opdateret d. 10. september 2021
Fakta

Fakta om rapporten

  • Forskere fra SDU, Roskilde Universitet og Københavns Universitet har i tre år undersøgt sammenhængen mellem trafikstøj og risikoen for at udvikle demens. Gennem adgangen til de store danske sundhedsregistre har det været muligt at gennemføre den hidtil største undersøgelse internationalt på området med data fra knap to millioner danskere over 60 år fra 2004 til 2017.
  • Ved at samkøre oplysninger og data om deltagernes adresse og dermed eksponeringen for trafikstøj igennem en 10-årige periode har forskerne påvist en sammenhæng.
  • Resultaterne viser eksempelvis, at man har en 27 procent forhøjet risiko for at udvikle Alzheimer og 18 procent for demenssygdomme fra støj på den såkaldte stille-side af bygninger, når man udsættes for støj over 55 decibel i en årrække.
  • Forskerne vurderede vejtrafik og jernbanestøj på de mest og mindst udsatte sider (eller facader) af alle boligadresser i Danmark.
  • De analyserede derefter nationale sundhedsregistre for at identificere tilfælde af demens af alle årsager og tre forskellige typer demens (Alzheimers sygdom, vaskulær demens og Parkinsons sygdomsrelaterede demens) over et gennemsnit på 8,5 år.
  • Mulige forklaringer på en effekt af støj på helbredet omfatter frigivelse af stresshormoner og søvnforstyrrelser, der fører til en type koronararteriesygdom, ændringer i immunsystemet og betændelse - som alle ses som tidlige begivenheder i begyndelsen af demens og Alzheimers sygdom.

Kilde: SDU

Støt os
Deltag i forskningsforsøg
Deltag i forskningsforsøg

Vær med til at skabe ny viden om Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme

5 veje til god kommunikation
5 veje til god kommunikation

Se fem små film med metoder til god kommunikation med personer med demens

Skattefradrag for din donation
Få skattefradrag for din donation

Her kan du udfylde oplysninger - så du kan få fradrag for din donation

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny test fortæller dig, hvordan du holder din hjerne sund og forebygger potentielle demenssygdomme
10. oktober 2021
Ny test fortæller dig, hvordan du holder din hjerne sund og forebygger potentielle demenssygdomme
Med Hjernesund-testen ønsker Alzheimerforeningen at klæde danskerne på med viden om, hvad de hver især kan gøre for at forebygge demens - og potentialet er virkelig stort, viser international forskning på området.
Tiger er årets Demensven
9. oktober 2021
Tiger er årets Demensven
Tiger Sennenwald får prisen som Årets Demensven 2021 på grund af sit store hjerte for mennesker med demens og sit naturtalent for at møde dem, hvor de er.
Lokalpolitikerne holder fremtidens plejehjem i deres hænder
7. oktober 2021
Lokalpolitikerne holder fremtidens plejehjem i deres hænder
Plejehjem og demens bliver et af kommunalvalgets vigtigste emner. I hvert fald hvis det står til den million danskere, der enten selv har en demenssygdom eller som kender et familiemedlem, en nabo eller en nær ven med demens. Ny valg-side sender bekymringer om plejehjem videre til lokalpolitikerne.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Torsdag d. 28. oktober
Kl. 00:00
Demenscafé
3400 Hillerød Kommune
Socialt arrangement for personer med en demenssygdom og deres pårørende
Torsdag d. 28. oktober
Kl. 16:00
Aftenhøjskolen, Center for Demens, Københavns kommune
2200 København N.
Udflugt til Statens Museum for Kunst
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven øreringe - sølv
Demensven øreringe - sølv
Køb og støt
Få det bedste ud af livet med demens
Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt
Morfar kan ikke længere huske
Morfar kan ikke længere huske
Køb og støt
"For hjertet glemmer aldrig..."
"For hjertet glemmer aldrig..."
Køb og støt
"Jeg ser dig stadig"
"Jeg ser dig stadig"
Køb og støt
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Køb og støt
I min familie er vi alle sammen døende
I min familie er vi alle sammen døende
Køb og støt
Skriveterapi for pårørende
Skriveterapi for pårørende
Køb og støt