Af Madeleine Darling Sagmo
I USA har sundhedsmyndighederne netop godkendt medikamentet Leqembi (lecanemab), som er en ny slags medicin mod Alzheimers sygdom. Medicinen kan ifølge studier bremse svækkelsen af hukommelse og tænkning hos patienter med milde symptomer med 27 procent over en periode på 18 måneder.
Det er ifølge Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen, en positiv nyhed. Det er dog vigtigt at påpege, at medicinen ikke kan stoppe sygdommen. Medicinen skal først og fremmest bruges på patienter, som står i den tidlige fase af Alzheimers sygdom og som derfor kun har milde symptomer. Forskningsresultaterne viser, at medicinen kan forsinke sygdommen og give et bedre funktionsniveau, sammenlignet med hvis man ikke tager medicinen.
Opråb og wakeupcall til regeringen
Hvis Leqembi bliver godkendt i Danmark, er det ifølge Nis Peter Nissen vigtigt, at regeringen opruster det danske sundhedsvæsen og tager fat om de allerede markante udfordringer med lange ventelister til at blive udredt. For da medicinen særligt gavner mennesker i den tidlige fase af Alzheimers sygdom, kræver det også et øget fokus på at opspore og udrede sygdommen.
Selvom der for demenssygdomme er en udredningsgaranti på minimum 30 dage, overskrides denne for 85 procent af de omkring 9000 danskere, der årligt bliver udredt for Alzheimers sygdom. 42 procent venter i mere end et halvt år, før udredningen igangsættes. Det er derfor vigtigt, at regeringen og sundhedsvæsnet er forberedt, før en eventuel ny medicin skal kunne gavne mennesker med en Alzheimers sygdom i den tidlige fase.
Vi skal ikke glemme bivirkningerne
Som med al anden medicin, er der altid bivirkninger. Derfor er det vigtigt, at disse bivirkninger tages med i vurderingen inden en eventuel godkendelse af medicinen i Danmark.
Alzheimerforeningens direktør har dog tillid til, at de danske samt europæiske sundhedsmyndigheder vil være meget omhyggelige med hensyn til at sikre demenspatienters helbred og sikkerhed, før de godkender lecenemab til brug herhjemme.