Af Karoline Fodgaard
I Projekt Hjernesund vil Alzheimerforeningen styrke fællesskabet og hjernen hos ældre med demens. Det sker gennem aktivitetsbaserede hold, hvor deltagerne lærer om hjernesundhed sammen i et fællesskab.
- Vi er glade for at kunne tilbyde Hjernesund-hold. Gennem et 16-ugers holdforløb vil der være stort fokus på hjernestimulering. Deltagerne får strategier til at forhale den kognitive svækkelse, indgår i et nyt og sjovt fællesskab og laver konkrete øvelser, der holder både krop og hjerne funktionsdygtige, fortæller Jean Vennestrøm, ph.d., projektleder i Hjernesund.
Evidensbaserede øvelser
Holdene er baseret på evidensbaserede øvelser og aktiviteter fra kognitiv stimulationsterapi (CST) og udvalgte livsstilsfaktorer fra LIBRA-indekset, som har en positiv effekt på mennesker med demens.
Øvelserne er bygget op omkring temaerne: fysisk aktivitet, hjernetræning, livsstil og erindring.
- Vi ved for eksempel, at erindringer fra tidligere i livet er mere robuste og udgør en ressource hos personer med demens. Derfor lægges der vægt på at arbejde med erindringer gennem reminiscens på holdet. Det er en metode, der bruger genstande, omgivelser og aktiviteter til at stimulere og vække minder. Reminiscens har en positiv effekt på livskvalitet, da det kan være med til at styrke en persons følelse af identitet og tilhørsforhold, fortæller Jean Vennestrøm.
Deltagerne mødes i fællesskab og laver øvelserne sammen med en frivillig underviser hver uge. Øvelserne er designet, så det er let at deltage, og de kræver ikke erfaring med træning. Holdet mødes i en time og 45 minutter hver uge.
Lær at håndtere hverdagen
Erfaringer fra tidligere projekter viser, at mennesker med demens og deres pårørende i høj grad søger viden om demens, råd til at håndtere hverdagen og måder at forhale sygdommens udvikling.
- Mange personer med demens og deres pårørende kan føle sig isolerede og trække sig fra sociale fællesskaber. Med Projekt Hjernesund ønsker vi at skabe trygge rammer, hvor de kan mødes, udveksle erfaringer og få den viden og støtte, de har brug for, i et velstruktureret holdforløb, siger Jean.
Det er frivillige holdundervisere, der har gennemgået et kursusforløb hos Alzheimerforeningen, som står for holdtræningen. De frivillige hjælper med at formidle hjernestimulerende øvelser og skabe trygge rammer for deltagerne.
- Vi kommer til at søge frivillige, som har en stor interesse i at undervise, formidle og skabe sociale fællesskaber for mennesker med demens og deres pårørende. For med dette projekt håber vi at gøre en forskel i deltagernes liv og give dem værktøjer til at fastholde både funktionsevne og livskvalitet, fortæller Jean.
Holdtræningen udbredes i hele landet.
Programmet er foreløbigt tilgængeligt i tre forsøgskommuner: Slagelse, Odense og Silkeborg. Målet er at udbrede konceptet i hele landet og komme ud i alle landets kommuner.
Vil du være med i en af de tre byer, kan du tilmelde dig 👉 Kom med på hjernesund holdtræning