Længe var det kun de praktiske ting, den var gal med. Jane Eis’ mand glemte, hvordan man tænder komfuret eller havde ikke længere styr på sin kalender.
Men i takt med, at sygdommen har udviklet sig, er der sket andre forandringer hos hendes mand, som påvirker Jane mere og mere.
- Selvfølgelig kan man godt blive irriteret over, at folk ikke putter tingene rigtigt på plads i køkkenskabene, men det er kun praktisk. Når man når til, at man ikke kan tale om alle de ting, man har talt om hele livet, fordi der ikke er hul igennem – det er sorgfuldt og følelsesmæssigt hårdere, fortæller hun.
Jane har savnet at kunne spejle sig i andre i samme situation.
- At man kan mødes og tale om, hvad man oplever. Dybest set få et sted, hvor man har lov til at være ked af det, og der er nogle andre pårørende, som umiddelbart forstår det.
Stor interesse for pårørendegruppe
I sidste uge mødtes Alzheimerforeningens 13 nye pårørendegrupper for første gang.
Foreløbigt er grupperne startet op i Herning, Varde, Aabenraa, Gentofte samt online, og interessen har været stor.
- Den store interesser vidner om, at pårørende kan få brug for at dele sorger og glæder med ligesindede, der kan sætte sig ind i hverdagen, fordi man har gjort sig egne erfaringer. Derfor er vi glade for, at Alzheimerforeningen nu har mulighed for at tilbyde netværk for pårørende både fysisk og online, siger direktør i Alzheimerforeningen Mette Raun Fjordside.
I alt deltager 65 pårørende, som tæller både voksne børn og ægtefæller.
Skal styrke pårørendes trivsel
Alzheimerforeningen arbejder på at gøre pårørendegrupperne til et landsdækkende tilbud som en del af en treårig indsats, der med støtte fra Trygfonden skal styrke pårørendes trivsel.
Det inkluderer også muligheden for at få én-til-én-sparring med en anden pårørende.
Både den individuelle sparring og pårørendegrupperne kan være med til at skabe mere trivsel i hverdagen med demens, lyder det fra demensfaglig rådgiver i Alzheimerforeningen Lone Rehder:
- Samtalerne i en pårørendegruppe eller med en Ligeperson kan give mulighed for at se nye veje, så livet med demens bliver lettere at klare. Man kan få luft, spejle sig i andre, og man opdager, at man ikke er alene i den ofte svære situation. Det at blive forstået af andre kan være en stor lettelse og kan gøre, at man ikke føler sig så ensom, siger hun.
Hvis du er pårørende og godt kunne tænke dig at komme med i en gruppe eller få én-til-én-samtaler, så tøv ikke med at tilmelde dig. Vi hjælper med at finde den rette gruppe eller person for dig at tale med.
Hvis du ønsker at blive frivillig og stå for at facilitere en pårørendegrupper eller dele din erfaring i én-til-én-sparring, så hører vi også meget gerne fra dig.