Menu

Forskerprisen 2010 og før

Alzheimer-Forskningsfondens Forskerpris 2010

I 2010 valgte Alzheimer-Forskningsfonden at støtte både grundforskning i biokemiske processer i hjernen og den kliniske forskning i tidlig psyko-social indsats hos patienter med Alzheimers sygdom og deres pårørende.

Den ene forskerpris på 50.000 kroner gik til professor, dr. med. Poul Henning Jensen, Institut for Medicinsk Biokemi ved Århus Univesitet for et banebrydende arbejde indenfor ændringer i proteinet Alfa-synuclein, der spiller en central rolle for udvikling af Parkinsons sygdom og demens. Ændringer i Alfa-synuclein har mange lighedspunkter med de ændringer af B-Amyloid, der kendes fra udviklingen af Alzheimers sygdom og er involveret i udviklingen af demens med Lewy legemer. Udvikling af Parkinsons og Alzheimers Sygdom har mange fælles træk og forskning i de grundliggende  bag udvikling af sygdommene kan derfor gavne hinanden gensidigt.

Den anden forskerpris på 50.000 kroner gik til lektor, Ph.d. praktiserende læge i Lyngby, Frans Boch Waldorff, Central Forskningsenhed for Almen Praksis, Københavns Universitet for sin store indsats indenfor forskning og udvikling i demens. Frans Boch Waldorffs forskning tager udgangspunkt i almen praksis og omfatter dels anvendelsesorienteret forskning, dels epidemiologisk forskning, især inden for demens. Særligt hans bidrag til DAISY projektet, der var et meget stort landsdækkende projekt som blev sat i værk for at undersøge effekten af tidlig psyko-social indsats hos patienter med Alzheimers sygdom og deres pårørende, har været af stor betydning.


Alzheimer-Forskningsfondens Forskerpris 2009

På den internationale Alzheimerdag 2009,  hvor nyheden om at 35 millioner mennesker verden over om 10 år vil lide af en demenssygdom blev offentliggjort, virkede det ekstra oplagt at uddele priser til danskere forskere, der gør en forskel på dette område.

Det ene pris på 50.000 kr. gik til den århusianske forsker, professor, ph.d., cand. scient. Daniel Otzen fra Interdisciplinært Nanoscience Center på Aarhus Universitet. Han fik den blandt andet for sin forskning i proteiner, som er vigtig for forståelsen af hvordan Azheimers og andre hjernesygdomme opstår.

Den anden pris gik til Annette Lolk, overlæge, ph.d. på Demensklinikken, Psykiatrisk afdeling, Odense Universitetshospital i Psykiatrien i Region Syd, samt klinisk lektor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet.

Hun fik prisen for sit mangeårige arbejde og indsats på demensområdet, ikke mindst undervisning.

 

Alzheimer-Forskningsfondens Forskerpris 2008

Alzheimer-Forskningsfonden har med uddeling af årets forskerpris 2008 valgt at støtte både grundforskning i hjernens funktioner og det kritiske fokus på medicinsk behandling af svage ældre. Dermed understreger Alzheimer-Forskningsfonden omfanget af den omfattende forskningsopgave Danmark og resten af verden står over for på demensområdet. Alzheimers og andre demenssygdomme har udviklet sig til en regulær folkesygdom, hvis omfang blandt andet  på grund af befolkningsudviklingen vil vokse yderligere i fremtiden.

Overlæge Nils Gulmann, Århus får derfor den ene af Alzheimer-Forskningsfondens forskerpriser på 50.000 kroner for en fremragende indsats inden for faglig udvikling og uddannelse i ældrepsykiatri, for sit vedvarende informative og kritiske fokus på medicinsk behandling af svage ældre, for den utrættelige og modige kamp for en bedre demenspleje med mindre brug af psykofarmaka.

Overlæge dr. med Bente Pakkenberg, Bispebjerg Hospital får den anden af Alzheimer-Forskningsfondens forskerpris på 50.000 kroner for sin store indsats inden for den basale forskning i hjernens struktur, en indsats som har stor betydning for vores forståelse af, hvordan demenssygdomme og andre sygdomme i hjernen opstår.


Alzheimer-Forskningsfondens Forskerpris 2007

Åbningen af Nationalt Videnscenter for Demens fandt meget passende sted på den Internationale Alzheimerdag den 21.9.2007. Alzheimer-Forskningsfonden uddelte derfor traditionen tro deres forskningspriser, ved selv samme begivenhed. Prismodtagerne er danske forskere, som har ydet en ganske særlig indsats for forskningen indenfor demens.

Også i år uddelte Alzheimer-Forskningsfond to priser på hver 100.000 kr. 

Den ene pris uddeltes til professor, dr.med. Jens Zimmer Rasmussen, Syddansk Universitet.

Den anden pris blev delt mellem overlæge, ph.d. Alex Kørner og overlæge, ph.d. Lise Lauritzen, Psykiatrisk afdeling, Hillerød.

Alzheimer-Forskningsfondens Forskerpris 2005

Priserne er i år gået til to personer, som har gjort sig særligt bemærket indenfor demensforskningen. Priserne er hver på kr. 100.000 og er givet til Nils Henrik Diemer, professor, dr. med, Institut for Molekylær Patologi, Neuropatologisk Laboratorium. Københavns Universitet og til Anders Gade, lektor i klinisk neuropsykologi ved Københavns Universitet.


Alzheimer-Forskningsfondens Forskerpris 2004

Alzheimer-Forskningsfonden uddelte i 2004 to priser til forskere, som har gjort sig særligt bemærket indenfor demens-forskningen. Priserne var begge på 100.000 kroner og blev givet til forskningssygeplejerske Kirsten Gotfredsen og læge og professor, Elisabeth Bock.
  
I 2003 modtog speciallæge Lars P. Laugesen Alzheimer-Forskningsfondens hæderspris på kr. 50.000, hædersprisen er en personlig pris.

Alzheimer-Forskningsfondens Forskerpris 2003

I 2003 modtog lektor, dr. med Mark Joseph West Alzheimer-Forskningsfondens forskerpris på kr. 100.000, forskerprisen er til støtte af prismodtagerens forskningsaktiviteter og kan inden for disse områder anvendes efter prismodagerens skøn.

Ligeledes er disse personer prismodtagere: 

Bente Finsen

Gunhild Waldemar

Alex Kørner

Daniel Otzen

Annette Lolk

Alzheimer-Forskningsfonden har etableret et professorat i neurologi mhp. forskning i demenssygdomme. Professoratet blev besat i begyndelsen af 2001 af dr.med. Gunhild Waldemar.

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
15. november 2024
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
Den nye sundhedsreform prioriterer demens med både indsatser og øremærkede penge.
Godkendelse af Lecanemab er et gennembrud
14. november 2024
Godkendelse af Lecanemab (Leqembi) er et gennembrud
Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) godkender banebrydende lægemiddel.
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
12. november 2024
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
I sidste uge startede Alzheimerforeningen 13 nye pårørendegrupper op, både fysisk og online. Initiativet er en del af en flerårig indsats, der skal være med til at styrke pårørendes trivsel i hverdagen.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Søndag d. 15. december
Kl. 10:00
Gang i Osted
4320 Lejre
Gåtur fra Osted Skole hver søndag kl. 10
Mandag d. 16. december
Kl. 10:00
Gåtur
5000 Odense C
Gåtur og efterfølgende kaffe i Demensfællesskabet Fyn
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt