Menu

Forskeprisen 2020

Alzheimerforeningen og Alzheimer-forskningsfonden står bag de to priser á 300.000 kroner til forskere, der har gjort en ekstra indsats for demensområdet. I alt blev der uddelt priser og bevillinger til 2,4 mio. kr. Fonden giver penge til grundlæggende forskning i, hvorfor demenssygdomme opstår, hvordan demenssygdomme forebygges og forskning i nye metoder til behandling og pleje.

Begrundelserne for de to forskerpriser lød blandt andet:

Lektor og PhD i Human Molekylær Genetik på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet, Kristine Freude:

Kristine Freude får Alzheimer-Forskningsfondens grundvidenskabelige pris 2020 for sin banebrydende forskning i neurodegenerative sygdomme ved brug af den nyeste viden inden for human stamcelleteknologi.

Sammen med sin forskergruppe, har Kristine Freude siden 2015 fremstillet adskillige nye stamcellebaserede modeller for Alzheimers sygdom og frontotemporal demens baseret på celler fra patienter. Freude har vist, at de sygdomsmekanismer, der ses ved specielle undertyper af frontotemporal demens, kan genskabes i hjerneceller lavet af stamceller der fremstilles ud fra hudceller fra patienter med Alzheimers sygdom. Forskningen giver mulighed for at få et unikt indblik i sygdomsmekanismerne generelt og i den enkelte patient. Perspektivet er, at den nye viden kan omsættes til udvikling af nye behandlinger.
Kristine Freude er desuden en meget produktiv forsker. Hun har blandt andet publiceret 50 peer-reviewed publikationer i internationale tidsskrifter og har siden 2018 været leder af konsortierne Neurostem og BrainStem.

- Jeg er rigtig beæret over at modtage forskerprisen. Det er meget sjældent at få en pris for sin personlige indsats, så jeg er meget taknemmelig for den anerkendelse som forsker, der følger med prisen.
Det motiverer mig til at arbejde endnu hårdere på at få noget meningsfuldt ud af projektet, der kan være med til at fremme forståelsen af demens og forskningen i demenssygdomme. I sidste ende er håbet, at forskningen kan bane vejen for nye typer af behandlinger af demens, hvilket der er et stort behov for,
 fortæller Kristine Freude.

Neuropsykolog og PhD  ved Nationalt Videnscenter for Demens og lektor i klinisk neuropsykologi ved Institut for psykologi ved Københavns Universitet, Asmus Vogel:

Asmus Vogel modtager Alzheimer-Forskningsfondens kliniske forskerpris 2020 for sit mangeårige forskningsarbejde inden for kognitive aspekter af demenssygdomme.
Hans forskningsinteresser fokuserer sig især omkring kognitiv dysfunktion, som kan bruges til at skabe bedre diagnostik og forståelse af neurodegenerative sygdomme - herunder er han i gang med en større undersøgelse af personer med Huntingtons sygdom. Han har 51 peer-reviewed publikationer i internationale tidsskrifter og har skrevet et utal af bogkapitler i danske lærebøger.

Som en del af forskningsledelsen på Nationalt Videnscenter for Demens har han været hovedvejleder for flere PhD-studerende, og han er derudover en højt skattet underviser blandt læger og psykologer på alle niveauer.

Asmus Vogel har derfor bragt den kliniske forskning i kognitiv dysfunktion et væsentligt skridt fremad og har samtidig formået at bringe sin viden videre til nye generationer af læger og psykologer, og på den måde været med til at sætte barren højt for kvaliteten i demensudredning og behandling i Danmark.

Jeg er først og fremmest super glad for den personlige anerkendelse, der er i at modtage en pris som denne. Men jeg er også virkelig glad for det fokus, der kommet på forskning i demens og hukommelsen. Da jeg startede for 20 år siden, var der stort set ingen forskning i hukommelse og den kognitive funktion – det virkede åbenlyst, at de kognitive processer bliver dårligere ved demens, og hvorfor så lave forskning i det? I dag er jeg meget stolt over vores resultater, som har haft en væsentlig praktisk betydning for, hvordan vi udreder og behandler mennesker med demens i Danmark, fortæller Asmus Vogel.

Det er 18. gang, at Alzheimer-forskningsfondens pris uddeles. Siden 2003 har Alzheimer-forskningsfonden uddelt midler for i alt 12.850.000 kr.

På dagen annoncerede Alzheimer-Forskningsfonden også fondens støtte til syv konkrete forskningsprojekter på 1,8 millioner kroner.

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimer-forskningsfonden har uddelt priser for 2,6 mio. kroner
3. oktober 2024
Alzheimer-forskningsfonden har uddelt priser for 2,6 mio. kroner
To forskere fik Alzheimer-forskningsfondens pris overrakt af H.K.H. Prinsesse Benedikte.
Landsindsamling sætter rekord med 2,6 mio. kr.
25. september 2024
Landsindsamling sætter rekord med 2,6 mio. kr.
2,6 mio. kr. er ny rekord og svarer til en stigning på 18 % i forhold til 2023.
Ældrelovens succes står og falder med bindende, nationale krav til demensindsatsen
19. september 2024
Ældrelovens succes står og falder med bindende, nationale krav til demensindsatsen
Ældreloven har været længe undervejs og Alzheimerforeningen har afgivet høringssvar.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 07. oktober
Kl. 09:30
Kursus i ledelse af demenskor - København
1699 København V
Dette kursus henvender sig til dig, der ønsker viden og redskaber til at målrette og tilpasse korsang til mennesker med demens. Kursusdeltagerne får viden om demenssygdomme og indsigt i brugen af sang blandt målgruppen for herved at kunne etablere og lede demenskor og/eller demensvenlige kor. Kurset består af teori og praktiske øvelser, og undervisningen varetages af erfarne musikterapeuter. Tidspunkt: Mandag 7. oktober og mandag 28. oktober kl. 9.30-12.30 m. drop-in-morgenmad fra kl. 9.00.
Torsdag d. 10. oktober
Kl. 09:30
Kursus i ledelse af demenskor - Thisted
7700 Thisted
Dette kursus henvender sig til dig, der ønsker viden og redskaber til at målrette og tilpasse korsang til mennesker med demens. Kursusdeltagerne får viden om demenssygdomme og indsigt i brugen af sang blandt målgruppen for herved at kunne etablere og lede demenskor og/eller demensvenlige kor. Kurset består af teori og praktiske øvelser, og undervisningen varetages af erfarne musikterapeuter.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt