Menu

8 råd til sommerferie med demens

Har du husket at lægge tape, et familiefoto og hjemmehjælperen i kufferten?

Ferie med demens

 

Det kan sagtens lade sig gøre at få en god ferie med demens. Her giver Lone Rehder, som har været demenskoordinator i 14 år, og nu er rådgiver på Alzheimerforeningens Demenslinie, otte gode råd til sommerferien i Danmark.

 

1. Ferien bliver måske anderledes end før

Inden man pakker kufferten, skal man tænke over hvilke behov man hver især har – for det er vigtigt, at alle får en god tur. Måske kan man ikke holde ferie på samme måde, som man kunne før i tiden, og det er der ikke noget galt med. Tværtimod kan det gøre ferien bedre, hvis man er opmærksom på at gøre dagene overskuelige og ikke pakke dem alt for tæt.  

 

2. Overvej en ferie sammen med andre

- For nogle kan det være en god idé at tage af sted i en gruppe – for eksempel med et vennepar eller den nærmeste familie – så er der bedre mulighed for at dele sig op engang imellem, og lave det, man hver især har lyst til

For eksempel har Alzheimerforeningen et Feriekursus for ægtepar, hvor den ene ægtefælle har en demenssygdom. Her tilbringer man tid med andre i samme situation, og lærer samtidig om, hvordan man kan tackle hverdagen med demens. Det samme er en mulighed på Aktiv Højskole, hvor mennesker med demens i fem dage mødes på en højskole for at være aktive sammen. 

 

3. Gør det lettere at finde rundt

Det kan være svært at orientere sig et helt nyt sted. Derfor kan det være en god ide tage en GPS, så I enten kan taste jeres midlertidige adresse ind eller søge på GPS'ens lokation. 

Mange kan også have udfordringer med at skelne døre fra hinanden, hvis de er meget ens. Her kan det hjælpe at sætte skilte på dørene for tydeligt at markere, hvor de leder hen - for eksempel ved at tape jeres navne eller et billede af jer på hoveddøren. 

 

4. Nyd naturen

At være i naturen er ifølge forskningen godt for mennesker med demens. Lyden, duftene og lyset kan styrke koncentrationen og balancen. Og uanset om man tilbringer sommerferien i eget hjem eller i en ny kommune, er der mange skønne steder i Danmark, som man kan besøge på en kortere tur. 

Tag for eksempel på eventyr i naturen med en picnickurv med jeres favoritfrokost og kaffe på termokanden, eller snør de gode sko og tag på vandretur. På Naturstyrelsens hjemmeside og vandreruter.dk kan I finde både ganske korte og længere ture. 

 

5. Besøg en anden tid

Interesserer man sig for gamle dage, er der er også gode muligheder for at arbejde med minder og erindringer – for eksempel er der udendørs museer i de fleste landsdele, som er et besøg værd:

- Den Gamle By (Aarhus)

- Andelslandsbyen Nyvang (Holbæk)

- Den Fynske Landsby (Odense)

- Frilandsmuseet (Lyngby)

 

6. Tag hjemmehjælp med på ferie

Man kan også få hjemmehjælp til personlig pleje i den kommune man besøger, hvis man vel at mærke også modtager det i sin hjemby. Hvis man ønsker at få hjemmehjælp, skal man kontakte kommunen og orientere om det i forvejen: Så vurderer de, hvilken hjælp man kan få under besøget.

 

7. Få støtte af en ledsager

Er man berettiget til ledsagerordning kan man over seks måneder spare sine timer sammen og bruge dem på for eksempel at få en ledsager med på ferie. Det kan man læse mere om på www.borger.dk

 

8. Nyd ferien - også efter den er forbi

Fotografier kan være med til at bringe minder frem. Derfor er det en god idé at tage en masse billeder og sætte den i en fotoalbum, når man kommer hjem. På den måde kan man genbesøge nogle af stederne og tale om, hvad man oplevede, hvordan der duftede, og hvor trætte ens fødder blev.  

 

 

Senest opdateret d. 02. juli
Råd om corona
Sådan forholder du dig som pårørende under corona pandemien.
Er du blevet ringet op?
Er du blevet ringet op?

Alzheimerforeningen gennemfører i øjeblikket en telefonkampagne

5 veje til god kommunikation
5 veje til god kommunikation

Se fem små film med metoder til god kommunikation med personer med demens

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Vaccine kan være med til at reducere forekomsten af Alzheimers sygdom
7. august 2020
Vaccine kan være med til at reducere forekomsten af Alzheimers sygdom
Pneumokokvaccinen kan ifølge et nyt studie fra Duke University Social Science Research Institute i USA, være med til at forebygge forekomsten af Alzheimers sygdom med op til 40% i aldersgruppen 65-75.
Øget bekymring blandt pårørende
30. juli 2020
Øget bekymring blandt pårørende
Alzheimerforeningen oplever i øjeblikket et øget antal henvendelser fra borgere, som er bekymrede for deres pårørende på plejehjem. Og utrygheden er stigende efter de skjulte optagelser fra blandt andet plejehjemmet Kongsgården er kommet frem.
Nok er nok
7. juli 2020
Nok er nok
Skandalesagen fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus er desværre langt fra enestående. Der er brug for et paradigmeskift på plejeboligområdet, og det haster, lyder kritikken fra Alzheimerforeningens formand.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 10. august
Kl. 00:00
Mandagscafe for mennesker der lider af demens og deres pårørende.
2920 Charlottenlund
Cafeen er en cafe hvor man mødes kl. 16.00 - 18.00 vi taler sammen laver gymnastik m.m.
Tirsdag d. 11. august
Kl. 17:00
Rådgivning pr. telefon samt personligt møde
9000 Aalborg
Hver tirsdag er der telefonrådgivning kl 13-19. Kl. 17-19 er det også muligt at få en samtale med rådgiveren på Hjulmagervej 18, Aalborg. Familie/venner, fagpersoner, naboer m.m. er velkomne, også du som tænker at du selv måske er ved at udvikle en demenssygdom. Du kommer uden henvisning, vi har tavshedspligt, og der bliver ikke skrevet noget om dig. Du er velkommen uanset hvad du har af problemer der skal drøftes, tanker der skal vendes med en der selv har prøvet det meste.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven Øreringe og Armbånd - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Demensven halskæde og smykkepin - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
UDSOLGT - Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt
Morfar kan ikke længere huske
Køb og støt