Menu

Mangel på viden om demens og COVID-19 i Danmark

I England og Wales er demenssygdom den hyppigst forekommende underliggende sygdom blandt dødsfald med COVID-19. International forskning viser også, at ældre mennesker med en demensdiagnose er tre gange så tilbøjelige til at få et alvorligt sygdomsforløb med COVID-19 end andre ældre, der ikke har demenssygdom. Der findes ingen tal for Danmark, men det er noget af det, Alzheimerforeningen efterlyser.

 

Af Jon Fiala Bjerre

 

20,4 procent af alle personer, der er døde af Coronavirus i England og Wales, havde en demensdiagnose. Det viser tal fra National Statistics, der er den engelske pendant til Danmarks Statistik. Tallene viser også, at 40 procent af de plejehjemsbeboere, der er døde af COVID-19 i England og Wales, havde en demensdiagnose. Et andet studie fra University of Exeter og University of Connecticut i USA viser, at ældre mennesker med en demensdiagnose er tre gange så tilbøjelige til at få et alvorligt sygdomsforløb med COVID-19 end andre ældre, der ikke har demenssygdom

Tallene har fået interesseorganisationerne i Storbritannien til at lægge pres på myndighederne for bedre at beskytte mennesker med demens mod Coronavirus og undersøge mere om sammenhængen mellem Coronavirus og demens:

”Vi får hele tiden mere data, der afslører den tragiske indflydelse, COVID-19 har på mennesker med demens. De nye tal peger på, at der er en klar forbindelse mellem demens og coronavirus. En del af forklaringen kan selvfølgelig findes i, at alder er den største risikofaktor for demens, og at ældre mennesker er mere tilbøjelige til at opleve svære symptomer på COVID-19. Derudover er plejehjem særligt udsatte for smittespredning under Coronakrisen, og da mere end to tredjedele af mennesker på plejehjem lider af demens, risikerer de at blive hårdt ramt af COVID-19. Vi opfordrer derfor regeringen til at gøre mere for at beskytte mennesker med demens mod COVID-19 og begrænse yderligere dødsfald. Der er samtidig brug for at prioritere forskning højere, for at forstå forbindelsen mellem Corornavirus og demens”, lyder det fra Samantha Benham-Hermetz, PR-chef ved Alzheimers Research UK, i en officiel udtalelse.

 

Danmark sakker bagud

Mens der som i England og flere andre lande begynder at blive offentliggjort data om udviklingen af Coronavirus på plejehjem og blandt udsatte grupper, som mennesker med demens, er det meget sparsomt med tal fra Danmark. Og det er noget, der møder kritik fra Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen:

- Der har været katastrofal mangel på viden om, hvordan Coronaepidemien udviklede sig på plejehjem. Først i slutningen af april kom der tal fra Serum Instituttet, der viste at en tredjedel af alle dødsfald med COVID-19 var sket blandt plejehjemsbeboere. Demenssygdom medtages stadig ikke som underliggende sygdom i de daglige opdateringer fra sundhedsmyndighederne. Hvis ikke vi får ordentlige data om forholdene på plejehjem kan vi ikke vide, hvordan epidemien har påvirket de allermest udsatte danskere, og langt mindre lære hvordan vi skal klare kommende udbrud med COVID-19 eller andre dødelige vira.

Ud over den direkte påvirkning af COVID-19 på mennesker med demens, undersøges følgevirkningerne af Coronakrisen for mennesker med demens nu også. I det medicinske tidsskrift The Lancet anslås det, at påvirkningen af isolation, stress og frygt forårsaget af Coronakrisen, vil komme til at have en langtidsindvirkning på helbredet blandt nogle mennesker med demens.

 

Kilder: The Lancet 2020, Office for National Statistics 2020, University of Exeter og University of Connecticut 2020

Senest opdateret d. 19. oktober
Råd om corona
Sådan forholder du dig som pårørende under corona pandemien.
Deltag i forskningsforsøg
Deltag i forskningsforsøg

Vær med til at skabe ny viden om Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme

Digitale aktivitetshold
Digitale aktivitetshold

Tilmeld dig og dine pårørende til vores gratis digitale aktivitetshold

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Det halter med demensvenligheden i Danmark
9. oktober 2020
Det halter med demensvenligheden i Danmark
Omkring 2 millioner danskere mellem 18-90 år har demens inde på livet igennem deres private relationer, arbejde, uddannelse eller frivilligt arbejde. Det viser en ny undersøgelse og rapport baseret på 5.800 besvarelser, som Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har udarbejdet. Undersøgelsen peger på, at det generelt halter med demensvenligheden i alle lokalområder i Danmark og 83 procent deltager i færre sociale- og/eller fritidsaktiviteter efter at have fået demens. Godt 90.000 danskere anslås at have demens. En oplysningsindsats og et nyt demens-symbol skal gøre det nemmere for udenforstående at hjælpe og mere trygt at færdes uden for eget hjem, hvis man selv har fået en demensdiagnose.
Opråb til Folketinget: Undersøg ulovlig frihedsberøvelse på plejehjem
5. oktober 2020
Opråb til Folketinget: Undersøg ulovlig frihedsberøvelse på plejehjem
I anledning af Folketingets åbning har Alzheimerforeningen sendt et brev til samtlige medlemmer med en opfordring til at nedsætte et ekspertudvalg, der skal undersøge omfanget og konsekvenserne – både de menneskelige og juridiske – af besøgsrestriktioner på plejehjem under Coronaepidemien. Alzheimerforeningen har siden marts 2020 fået henvendelser om plejehjemsbeboere, der på ulovlig vis er blevet forhindret i at forlade deres egen bolig, fra næsten halvdelen af alle kommuner.
Optimisme ovenpå Ældretopmøde
1. oktober 2020
Optimisme ovenpå Ældretopmøde
Alzheimerforeningen gør status efter to dages topmøde om fremtidens ældrepleje: ”Det er positivt, at der er opbakning til et paradigmeskifte. Nu handler det bare om at holde fast og kræve handling,” lyder dommen fra foreningens direktør, Nis Peter Nissen.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Lørdag d. 31. oktober
Kl. 10:00
Gåtur på Bornholm
3700 Rønne
Arrangeret af Demensgruppen på Bornholm
Søndag d. 01. november
Kl. 12:00
Pårørendegruppe med gåture i Dyrehaven, Klampenborg
2930 Klampenborg
På gåturene får vi frisk luft, grøn omsorg til krop og sind og mulighed for at tale med andre pårørende i rammerne af Dyrehavens smukke natur.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven Øreringe og Armbånd - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Demensven halskæde og smykkepin - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt
Morfar kan ikke længere huske
Køb og støt
"For hjertet glemmer aldrig..."
Køb og støt
COVID-19 Badge fra Sundhedsstyrelsen: "Hold afstand"
Køb og støt
"Jeg ser dig stadig"
Køb og støt
Demensven halskæde, armbånd og øreringe - Særlig Juletilbud
Køb og støt