Menu

Demenskor synger sig ud af glemslen

Solrød Kommune inviterer Alzheimerforeningens lokale medlemmer med demens til at synge i et kor. Sang og samvær hjælper dem til at huske og bringer mere glæde i deres hverdag.

Af Simone Augusta Lundt, 21. December 2016





- Mi Ma Mo Mu Ma, synger koret for at varme stemmerne op, inden sangbøgerne findes frem.
De er otte deltagere, der skal synge i dag. På de bordeauxrøde stole sidder det nye kor i en cirkel med sanghæfterne i skødet, mens de laver sangøvelser. Derhjemme kan det være svært at huske, hvad dagen er gået med eller de kan have problemer med at finde ordene i en samtale. Men når de er til kor, husker de.

- Hov! Det er altså den forkerte melodi, du spiller. Det er slet ikke sådan, den lyder endnu. Jeg tror du spiller mellemstykket, siger en af deltagerne til Maria Kreiman, der leder koret.

Flere bryder ind og synger melodien og sangen til korlederen, som sidder og forsøger at ramme de rigtige tangenter på keyboardet. Med korets hjælp lykkes det til sidst at finde den rigtige begyndelse på sangen. Koret bryder ud i sang.
I dag er det fjerde gang, at koret er samlet, men der er indtil videre succes med projektet.
Det fortæller, Kate Espe, som arbejder i Solrød Kommunes demensteam. Det er et hjerteprojekt, da hun virkelig tror på musikkens påvirkning. Hun fortæller, at koret er med til at bringe glæde i medlemmernes liv

- De bliver så glade af at synge. Når de er her, så føler de ikke, at de er syge. Derfor bliver det et pusterum fra hverdagen. Her nyder de bare at synge, siger Kate Espe.




Minder fra skoletiden dukker op

Det kan deltageren Jannick også nikke ja til. Han har indtil videre deltaget i koret tre gange, og er helt vild med at kunne synge sammen med de andre.

- Det minder mig om de gode tider, som da jeg gik i skole. Der skulle vi stå i rækker og synge morgensang fra sangbogen inden timerne. Det er en god dansk tradition, så jeg har altid kunne lide at synge, fortæller Jannick.

Jannick beskriver også, at det giver fællesskab at være med i koret. Han deltager i mange tilbud i Solrød. Førhen spillede han golf, men det kan han ikke mere, fordi han har problemer med balancen. Derfor er han i stedet begyndt til gymnastik tre gange om ugen.

- Jeg laver mange ting. Jeg spiser fx morgenmad med andre demente en gang om ugen. Så får vi snakket om lidt Solrød sladder. Det er rigtig hyggeligt. Jeg er så glad for, at der er mange tilbud her i Solrød. Det er helt utroligt, og det er virkelig vigtigt. Det hjælper sådan nogle som mig, siger Jannick.






I koret glemmer de demente deres sygdom for en stund og nyder samværet.


Det sociale er lige så vigtigt som sangene

Små chokoladecookies med chokoladeknapper bliver sat frem på bordet, og duften af friskbrygget kaffe indhyller lokalet. Stemmerne bliver nu varmet op af kaffe og kage, mens deltagerne i koret snakker med hinanden. De skiftes til at tage kage med eller noget andet lækkert. Det sociale er nemlig ligeså vigtigt som sangene. Humøret er højt og kormedlemmet Kristian er ikke bange for at komme med en bemærkning eller to. Han joker med, om de snart er færdige, og så griner de alle sammen. 

Derfor vælger de at synge ”Man kan vel ikke gøre for, at man har charme” til ære for Kristian og alle hans jokes.

Bagefter snakker de om, hvor alle viserne stammer fra. Korlederen fortæller om sin baggrund i Rusland og Jannick fortæller, at hans mor plejede at synge mange af viserne for ham. Det er ikke alle versene eller ordene, som kormedlemmerne kan huske, og det kan være svært at finde den rigtige side i sangbogen. Men her er de lige, og de hjælper hinanden. Når der synges, tænker man ikke på sygdom og fremtid, men er bare i nuet.



Faktaboks

Forskning tyder på, at sang og samvær gavner demente.

  • Nationalt Videnscenter for Demens beskriver på deres hjemmeside, hvordan musik kan være med til at styrke hukommelsen og de kognitive færdigheder. Men også at det kan afhjælpe psykiske symptomer og udadreagerende adfærd. Derfor er der altså flere gode grunde til at synge sammen.
  • Dog tyder det ikke på, at det blot hjælper at sætte nogle sange på, man skal være sammen om at synge, spille eller nynne, før at det har nogen form for virkning.
  • Videnscenteret skriver også, at grunden til at demente, der er meget syge, stadig kan synge med på en sang, er, at det formegentlig ikke er der, Alzheimer rammer hjernen.

Pårørende fra England samler ind til Alzheimer med sang

  • I sommer lagde Mac McDermott en video op af hans far og ham, der synger sammen i bilen. Faren har i 3 år haft diagnosen Alzheimer, og kan nogle gange ikke huske sin egen søn. Men når musikken spiller i bilen, lever faren op og kan synge med på alle sangene. Det er altså ikke kun i Solrød, at sang og musik hitter.

 

Se videoen her:

Se videoen her:




Foto og video: Simone August Lundt

Senest opdateret d. 15. oktober 2020
Støt os
Hjernesund-kampagne
Vil du teste din hjernesundhed?

Ved du, hvad der skal til for at holde din hjerne sund? Du kan tage testen og få råd og vejledning til hvor du kan sætte ind for at leve hjernesundt.

Mindeindsamling
En god sag i stedet for blomster

Vil du gerne samle penge ind til en bisættelse. Læs mere

Har vi ringet til dig?
Er du i tvivl om det er os der har ringet til dig?

Er du i tvivl om det er Alzheimerforeningen der har kontaktet dig, eller har du spørgsmål eller kommentarer til vores opkald eller sms, er du velkommen til at henvende dig på 39 40 04 88 eller sende os en mail: post@alzheimer.dk

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny rapport: Aldrig er færre blevet udredt for demens til tiden
28. juni 2024
Ny rapport: Aldrig er færre blevet udredt for demens til tiden
I Alzheimerforeningen frygter man for udviklingen i kølvandet på ny høje ventetidstal.
Danmark bliver snart klogere på demens
26. juni 2024
Danmark bliver snart klogere på demens
Partnerskab med DR sætter fokus på demens fra sensommeren
Demens og type 2-diabetes øger dødelighed
14. juni 2024
Demens og type 2-diabetes øger dødelighed
Nyt studie viser sammenhæng mellem demens og type 2-diabetes.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 01. juli
Kl. 00:00
Gå med Helsingør Motionsklub
3000 Helsingør
Nyd motion og naturen i vores fællesskab
Lørdag d. 27. juli
Kl. 00:00
Kolonihave Oasen
8260 Viby
Her kan man komme og hygge sig nogle timer.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt