Menu

Er du ensom?

Livet med en demenssygdom leder desværre ofte til ensomhed. Som pårørende til et menneske med demens, oplever mange at blive isoleret.

Samværet med andre mennesker bliver sværere, og mange familier med demens inde på livet vælger at trække sig fra sociale arrangementer. Det skyldes i høj grad også, at der generelt er meget berøringsangst og tabu forbundet med demens. Som sygdommen udvikler sig, ændrer rollen som pårørende sig også. Mange oplever, at de bliver distanceret fra deres partner, samtidig med at omsorgsopgaverne vokser, og fire ud af ti pårørende til en dement rammes af stress eller en depression.

 

Hver femte med demens føler sig ensom

Hvis man har en demenssygdom eller er pårørende til én med demens, så har man fem til seks gange så stor risiko for at blive ensom sammenlignet med resten af befolkningen. Det viser en undersøgelse som Alzheimerforeningen har lavet i samarbejde med Diabetesforeningen, Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark (FriSe), Kræftens Bekæmpelse og Pårørende i Danmark i april 2016.


Hvor det er fire procent af den generelle befolkning, der kan klassificeres som ensomme – så øges ensomheden blandt demenspatienter og pårørende markant til henholdsvis 23 procent og 24 procent. For sygdomsramte og pårørende generelt er tallene 18 procent og 19 procent.

 

Se mig som menneske først

Som en del af Folkebevægelsen mod Ensomhed kæmper Alzheimerforeningen, sammen med 70 andre organisationer, for at halvere antallet af ensomme i Danmark inden 2020. Her er viden og forståelse for demens helt centralt. Undersøgelsen viser, at 84 procent af dem, der lever med en demenssygdom mener, at det er vigtigt eller meget vigtigt at andre fokuserer på dem som mennesker og ikke på deres sygdom. Uddybende svarer 73 procent af de pårørende, at de ikke vil ses primært som omsorgsgiver.


73 procent af mennesker med demens mener i øvrigt, at det er vigtigt eller meget vigtigt at deltage i aktiviteter og samvær med andre, mens 76 procent af de pårørende efterspørger mere aflastning.


Du kan læse hele undersøgelsen her.

 

Hvilken hjælp kan du hente fra Alzheimerforeningen:

  • Alle, som er berørt af demens, er velkomne i Alzheimerforeningen. Vi tilbyder et stort udvalg af aktiviteter, kurser, netværksgrupper og forløb, der blandt andet har til formål at komme ensomhed og tabuer til livs. Se mulighederne under aktiviteter her >> Og find din nærmeste lokalforening her >>
  • Alle der er berørte af demens kan få hjælp og støtte via telefonen og på nettet. Demenslinien, som er bemandet af professionelle rådgivere, modtager hvert år mere end 2000 opkald. Ring alle hverdage mellem kl.9.00-15.00 på tlf. 58505850. Læs mere om Demenslinien her >>
  • På ’Demens er noget, vi taler om’ på Facebook, kan mennesker med demens og pårørende få svar på spørgsmål og skabe netværk med andre der har demens inde på livet.
  • Er du barn eller ung og har en forælder med en demenssygdom kan du møde andre i samme situation. Læs mere her her >>

 

Læs mere om Folkebevægelsen mod ensomhed her >>

Læs mere om Danmark spiser sammen her >>

 

Senest opdateret d. 27. marts
Råd om corona
Sådan forholder du dig som pårørende under corona pandemien.
Er du blevet ringet op?
Er du blevet ringet op?

Alzheimerforeningen gennemfører i øjeblikket en telefonkampagne

5 veje til god kommunikation
5 veje til god kommunikation

Se fem små film med metoder til god kommunikation med personer med demens

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Under Corona-nedlukningen kræver angsten plads
2. april 2020
Under Corona-nedlukningen kræver angsten plads
Coronakrisen har ganske effektivt sat meget af det danske samfund på pause. For folk med demens og deres pårørende, kan det have store konsekvenser for samvær og ensomhed – og det kan skabe angst.
Opfordring til Statsministeren: Vær på forkant med smitteudbrud på plejehjem
1. april 2020
Opfordring til Statsministeren: Vær på forkant med smitteudbrud på plejehjem
Alzheimerforeningen udtrykker i et brev til Mette Frederiksen bekymring for, om der i alle kommuner er tilstrækkeligt med kompetencer og ressourcer til at håndtere de smitteud-brud, der nu er begyndt at brede sig på landets plejehjem.
Hjemmeboende med demens kræver ekstra indsats
27. marts 2020
Alzheimerforeningen: Kommunerne bør gøre en ekstra indsats for hjemmeboende med demens
Familier over hele landet er i disse dage presset i bund, fordi deres pårørende med demens ikke kan komme på daghjem, dagcenter eller aflastning. Alzheimerforeningen mener, at kommunerne bør iværksætte initiativer hurtigst muligt, da konsekvenserne for familierne kan være meget store.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 10. april
Kl. 09:00
Åben Rådgivning i Hedensted kommune
8723 Løsning
Åben Rådgivning for ALLE
Fredag d. 10. april
Kl. 12:00
Besøg demenslejlighed hver fredag i Center for Demens
2200 københavn N
Åbent hus hver fredag k. 12-14 i inspirationslejligheden i Center for Demens
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven Øreringe og Armbånd - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Demensven halskæde og smykkepin - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt