Menu

Er du ensom?

Livet med en demenssygdom leder desværre ofte til ensomhed. Som pårørende til et menneske med demens, oplever mange at blive isoleret.

Samværet med andre mennesker bliver sværere, og mange familier med demens inde på livet vælger at trække sig fra sociale arrangementer. Det skyldes i høj grad også, at der generelt er meget berøringsangst og tabu forbundet med demens. Som sygdommen udvikler sig, ændrer rollen som pårørende sig også. Mange oplever, at de bliver distanceret fra deres partner, samtidig med at omsorgsopgaverne vokser, og fire ud af ti pårørende til en dement rammes af stress eller en depression.

 

Hver femte med demens føler sig ensom

Hvis man har en demenssygdom eller er pårørende til én med demens, så har man fem til seks gange så stor risiko for at blive ensom sammenlignet med resten af befolkningen. Det viser en undersøgelse som Alzheimerforeningen har lavet i samarbejde med Diabetesforeningen, Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark (FriSe), Kræftens Bekæmpelse og Pårørende i Danmark i april 2016.


Hvor det er fire procent af den generelle befolkning, der kan klassificeres som ensomme – så øges ensomheden blandt demenspatienter og pårørende markant til henholdsvis 23 procent og 24 procent. For sygdomsramte og pårørende generelt er tallene 18 procent og 19 procent.

 

Se mig som menneske først

Som en del af Folkebevægelsen mod Ensomhed kæmper Alzheimerforeningen, sammen med 70 andre organisationer, for at halvere antallet af ensomme i Danmark inden 2020. Her er viden og forståelse for demens helt centralt. Undersøgelsen viser, at 84 procent af dem, der lever med en demenssygdom mener, at det er vigtigt eller meget vigtigt at andre fokuserer på dem som mennesker og ikke på deres sygdom. Uddybende svarer 73 procent af de pårørende, at de ikke vil ses primært som omsorgsgiver.


73 procent af mennesker med demens mener i øvrigt, at det er vigtigt eller meget vigtigt at deltage i aktiviteter og samvær med andre, mens 76 procent af de pårørende efterspørger mere aflastning.


Du kan læse hele undersøgelsen her.

 

Hvilken hjælp kan du hente fra Alzheimerforeningen:

  • Alle, som er berørt af demens, er velkomne i Alzheimerforeningen. Vi tilbyder et stort udvalg af aktiviteter, kurser, netværksgrupper og forløb, der blandt andet har til formål at komme ensomhed og tabuer til livs. Se mulighederne under aktiviteter her >> Og find din nærmeste lokalforening her >>
  • Alle der er berørte af demens kan få hjælp og støtte via telefonen og på nettet. Demenslinien, som er bemandet af professionelle rådgivere, modtager hvert år mere end 2000 opkald. Ring alle hverdage mellem kl.9.00-15.00 på tlf. 58505850. Læs mere om Demenslinien her >>
  • På ’Demens er noget, vi taler om’ på Facebook, kan mennesker med demens og pårørende få svar på spørgsmål og skabe netværk med andre der har demens inde på livet.
  • Er du barn eller ung og har en forælder med en demenssygdom kan du møde andre i samme situation. Læs mere her her >>

 

Læs mere om Folkebevægelsen mod ensomhed her >>

Læs mere om Danmark spiser sammen her >>

 

Senest opdateret d. 16. august
7 gode råd
7 gode råd

Få 7 gode råd til hvordan du hjælper et menneske med demens

100.000 Demensvenner
100.000 Demensvenner

Giv en håndsrækning til mennesker med demens - bliv Demensven

Er du blevet ringet op?
Er du blevet ringet op?

Alzheimerforeningen gennemfører i øjeblikket en telefonkampagne

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Direktør løber for lukningstruet demenstilbud
21. august 2019
Direktør løber for lukningstruet demenstilbud
Når årets DHL-stafet løber af stablen i Aarhus på torsdag, løber Alzheimerforeningens direktør alle runder sammen med et særligt løbehold fra Demensfællesskabet Østjylland, for at samle penge ind.
Skal din kommune have demensvenlige boligområder?
18. juli 2019
Skal din kommune have demensvenlige boligområder?
Sammen med kommuner og boligorganisationer landet over udruller Alzheimerforeningen nu projekt RUM’lighed – en indsats, der skal styrke demensvenligheden blandt beboere, frivillige og medarbejdere i almene boligområder.
Demensvenlige virksomheder vælter frem
20. juni 2019
Demensvenlige virksomheder vælter frem
Antallet af foreninger og virksomheder der tager socialt ansvar og klæder sine medarbejdere på som Demensvenner, er de seneste år vokset markant. I dag er der mere end 450 demensvenlige virksomheder i Danmark, og en af dem er Sportigan i Nørre Nebel.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Onsdag d. 21. august
Kl. 20:30
Floorball for yngre
3000 Helsingør
Floorball og fælles frokost
Onsdag d. 21. august
Kl. 20:30
Gå-gruppe "God motion"
6330 Padborg
Onsdage 10-11.30 fører Arthur Beuschau gå-gruppen "God motion" rundt i Padborg med udgangspunkt fra Valdemarshus.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time
dør en dansker af en demenssygdom

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

Ca.
89.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Sovende kat TILBUDSRABAT 25%
Køb og støt
Demensven-støttebevis - Sæt selv pris
Køb og støt
Bidrag til landsindsamlingen 2019 - Sæt selv pris
Køb og støt