Menu

Demens – mere end hukommelsesbesvær

Mange forbinder demens med hukommelsesbesvær, men ofte vil andre symptomer også være tilstede. Hvis du kender symptomerne, vil du bedre være i stand til at hjælpe. Er du nær pårørende kan der i visse tilfælde tilbydes behandling, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på disse symptomer.

af Kristian Steen Frederiksen, læge

demens andet end hukommelsesbesvær

Kognitive symptomer

Ved demens sker der en gradvis svækkelse af de kognitive funktioner, herunder hukommelsen. Det drejer sig blandt andet om koncentrations- og opmærksomhedsevnen (fx vanskeligheder ved at holde koncentrationen, når man læser), sproglige evner og rumlig fornemmelse (fx personen kan have vanskeligt ved at finde ud af, hvor i et rum personen selv eller andre objekter befinder sig). Alle kognitive funktioner kan rammes i varierende grader og kombinationer ved demens.

Demenssygdomme kan medføre ændringer i adfærd og personlighed

Ved en demenssygdom kan der ske ændringer i en persons adfærd og personlighed. En person, der tidligere var meget aktiv, kan blive stillestående og uden initiativ, andre bliver opfarende, mens andre igen bliver deprimerede, angste eller får hallucinationer og vrangforestillinger (følelse af at blive forfulgt, ikke tro på, at de pårørende er dem, de giver sig ud for at være osv.). Mange personer med en demenssygdom vil på et tidspunkt rammes af sådanne symptomer, i mildere eller sværere grad. Symptomerne kan skyldes selve demenssygdommen, men kan også udløses af andre årsager.. I en del tilfælde vil symptomerne udløses af fx blærebetændelse eller andre sygdomme, der kan behandles.  Det er derfor vigtigt at identificere udløsende årsager - med hjælp fra sundhedspersonale. Der kan også være forhold i personens omgivelser, der udløser symptomerne, fx flytning, udskiftning i plejepersonale eller uhensigtsmæssig indretning af personens bolig. Ved ændringer i disse kan symptomerne ofte mildnes. I andre tilfælde kan  fx antidepressiv medicin komme på tale. Det er vigtigt at erindre, at symptomerne også i mange tilfælde forsvinder uden yderligere behandling.

Andre symptomer

Demenssygdomme kan ramme mange forskellige områder af hjernen. Det kan give anledning til fx motoriske symptomer, søvnforstyrrelser og andre symptomer.

Symptomerne varierer fra demenssygdom til demenssygdom

Hyppigheden af de forskellige symptomer varierer fra demenssygdom til demenssygdomme, over tid og fra patient til patient. Nogle symptomer vil være meget fremtrædende i begyndelsen, men efterhånden forsvinde eller glide i baggrunden, måske fordi andre symptomer kommer til.

Alzheimers demens

Hukommelsesbesvær er oftest fremtrædende ved Alzheimers demens. Andre kognitive funktioner kan også rammes, så som sproglige evner. Depressive symptomer, angst, hallucinationer og vrangforestillinger kan også forekomme.

Vaskulær demens

Vaskulær demens skyldes åreforkalkning i blodkarrene i hjernen, der kan medføre blodpropper i hjernen. Ved vaskulær demens kan patienten have opmærksomhedsforstyrrelser og depressive symptomer. Nogle af de symptomer, der typisk forbindes med blodpropper i hjernen, såsom halvsidig lammelse, synsfeltsudfald, gangbesvær og talebesvær kan også være til stede. Ved blodprop i hjernen kan forebyggende behandling komme på tale.

Pandelapsdemens

Ved pandelapsdemens rammes pande- og tindingelapperne i hjernen, og patienten får tit opmærksomheds- og koncentrationsbesvær. Pandelapsdemenspatienter kan have ændringer i personligheden og adfærd, som betyder, at personen kan blive stillestående og uden initiativ, have upassende social adfærd, have impulsiv adfærd eller mangle hæmninger.

Lewy body demens / demens ved Parkinsons sygdom

Symptomerne ved de to sygdomme minder meget om hinanden. Der kan være opmærksomhedsforstyrrelser, og især ved Lewy body demens kan der være perioder, som varer fra få minutter til flere dage, hvor personen virker fraværende (fx stirrer ud i luften, går i stå).  Begge sygdomme er karakteriseret ved motoriske symptomer, der kan være ligeså fremtrædende som de kognitive symptomer. Det drejer sig om rysten på hænderne, og andre dele af kroppen  i hvile, langsommelige bevægelser og besvær med at sætte gang i en bevægelse fx af arme eller ved gang. Disse symptomer kan ofte bedres, i visse tilfælde markant, ved behandling med Parkinsonmedicin   Andre symptomer omfatter forstoppelse og vandladningsbesvær der også kan bedres ved behandling med medicin. Nogle personer har en meget urolig søvn, hvor de udlever deres drømme, og kan opleve at falde ud af sengen eller ligefrem komme til at skade deres sengepartner. Andre oplever livlige hallucinationer, ofte ved sengetid

Vær opmærksom og søg hjælp

Hukommelsesbesvær er et hyppigt symptom ved nogle demenssygdomme, men er sjældent det eneste symptom. Andre symptomer kan være ligeså fremtrædende og forbundet med nedsat livskvalitet for personen med demenssygdommen og de pårørende. Det er vigtigt, at der også tages hånd om disse symptomer - i samarbejde med sundhedsfaglig personale. I en del tilfælde vil der være medicinske behandlingsmuligheder og i andre tilfælde vil ikke-medicinsk behandling såsom ændringer i de fysiske omgivelser eller skræddersyede aktiviteter kunne mildne symptomerne.

Senest opdateret d. 15. oktober 2020
Støt os
Hjernesunde foredrag
Tilmeld dig online foredrag om hjernen

Landets førende eksperter giver et indblik i, hvad der sker i hjernen når vi bliver ældre.

Unge
For unge med en forælder med demenssygdom

På vores ungesite kan du læse om at være ung pårørende.

Marte Meo
Marte Meo-film med inspiration til en tryg hverdag

Få inspiration og viden i 25 små Marte Meo-film, som kan styrke nærværet og omsorgen

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Det frivillige fællesskab er en win-win-situation: “Vi skaber resultater i fællesskab”
16. maj 2023
Det frivillige fællesskab er en win-win-situation: “Vi skaber resultater i fællesskab”
Frivilligkoordinator vil skabe ligeværdige situation for frivillige.
Silas Holst er Årets Demensven
13. maj 2023
Silas Holst er Årets Demensven
Den kendte skuespiller og danser modtager Alzheimerforeningens pris.
Nyt samarbejde bringer elever i nærkontakt med demens
9. maj 2023
Nyt samarbejde bringer elever i nærkontakt med demens
Et nystartet samarbejde mellem SOSU H og Alzheimerforeningen skal engagere SOSU-elever.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Lørdag d. 01. april
Kl. 09:00
Demensvenlig Kulturfestival 2023 - Danmarks Jernbanemuseum: Roligt besøg (1. april-30. juni)
5000 Odense C
Få inspiration til en rolig tur på Danmarks Jernbanemuseum med vores lilla rute. På ruten har vi fremhævet nogle af museets interessante og vigtige genstande og historier fra den danske jernbanehistorie. Ruten er særligt velegnet til mennesker med demens, men alle interesserede er velkomne til at gå turen.
Lørdag d. 03. juni
Kl. 00:00
Åben rådgivning.
6100 Haderslev
Åben rådgivning er et gratis og anonymt tilbud til borgere med demens & deres pårørende.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bogen der gør dig klog på demens
Forstå Demens - Bogen der gør dig klog på demens
Køb og støt
ID armbånd fra Djuva - Model Beat
ID armbånd fra Djuva - Model Beat
Køb og støt
Ida demensdukke
Ida demensdukke
Køb og støt
Katten Billy - demenskat
Katten Billy - demenskat
Køb og støt
Handyman - Demensvenlige magnetiske puslespil
Handyman - Demensvenlige magnetiske puslespil
Køb og støt
Mulepose med små Demensven hjerter
Mulepose med små Demensven hjerter
Køb og støt
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Køb og støt
Gennem sprækkerne
Gennem sprækkerne
Køb og støt
Nål med Demenssymbolet - til mennesker med demens
Nål med Demenssymbolet - til mennesker med demens
Køb og støt
Solsikkesnor – et internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – et internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Idas morfar har en sygdom
Idas morfar har en sygdom
Køb og støt