Menu

Demens – mere end hukommelsesbesvær

Mange forbinder demens med hukommelsesbesvær, men ofte vil andre symptomer også være tilstede. Hvis du kender symptomerne, vil du bedre være i stand til at hjælpe. Er du nær pårørende kan der i visse tilfælde tilbydes behandling, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på disse symptomer.

af Kristian Steen Frederiksen, læge

demens andet end hukommelsesbesvær

Kognitive symptomer

Ved demens sker der en gradvis svækkelse af de kognitive funktioner, herunder hukommelsen. Det drejer sig blandt andet om koncentrations- og opmærksomhedsevnen (fx vanskeligheder ved at holde koncentrationen, når man læser), sproglige evner og rumlig fornemmelse (fx personen kan have vanskeligt ved at finde ud af, hvor i et rum personen selv eller andre objekter befinder sig). Alle kognitive funktioner kan rammes i varierende grader og kombinationer ved demens.

Demenssygdomme kan medføre ændringer i adfærd og personlighed

Ved en demenssygdom kan der ske ændringer i en persons adfærd og personlighed. En person, der tidligere var meget aktiv, kan blive stillestående og uden initiativ, andre bliver opfarende, mens andre igen bliver deprimerede, angste eller får hallucinationer og vrangforestillinger (følelse af at blive forfulgt, ikke tro på, at de pårørende er dem, de giver sig ud for at være osv.). Mange personer med en demenssygdom vil på et tidspunkt rammes af sådanne symptomer, i mildere eller sværere grad. Symptomerne kan skyldes selve demenssygdommen, men kan også udløses af andre årsager.. I en del tilfælde vil symptomerne udløses af fx blærebetændelse eller andre sygdomme, der kan behandles.  Det er derfor vigtigt at identificere udløsende årsager - med hjælp fra sundhedspersonale. Der kan også være forhold i personens omgivelser, der udløser symptomerne, fx flytning, udskiftning i plejepersonale eller uhensigtsmæssig indretning af personens bolig. Ved ændringer i disse kan symptomerne ofte mildnes. I andre tilfælde kan  fx antidepressiv medicin komme på tale. Det er vigtigt at erindre, at symptomerne også i mange tilfælde forsvinder uden yderligere behandling.

Andre symptomer

Demenssygdomme kan ramme mange forskellige områder af hjernen. Det kan give anledning til fx motoriske symptomer, søvnforstyrrelser og andre symptomer.

Symptomerne varierer fra demenssygdom til demenssygdom

Hyppigheden af de forskellige symptomer varierer fra demenssygdom til demenssygdomme, over tid og fra patient til patient. Nogle symptomer vil være meget fremtrædende i begyndelsen, men efterhånden forsvinde eller glide i baggrunden, måske fordi andre symptomer kommer til.

Alzheimers demens

Hukommelsesbesvær er oftest fremtrædende ved Alzheimers demens. Andre kognitive funktioner kan også rammes, så som sproglige evner. Depressive symptomer, angst, hallucinationer og vrangforestillinger kan også forekomme.

Vaskulær demens

Vaskulær demens skyldes åreforkalkning i blodkarrene i hjernen, der kan medføre blodpropper i hjernen. Ved vaskulær demens kan patienten have opmærksomhedsforstyrrelser og depressive symptomer. Nogle af de symptomer, der typisk forbindes med blodpropper i hjernen, såsom halvsidig lammelse, synsfeltsudfald, gangbesvær og talebesvær kan også være til stede. Ved blodprop i hjernen kan forebyggende behandling komme på tale.

Pandelapsdemens

Ved pandelapsdemens rammes pande- og tindingelapperne i hjernen, og patienten får tit opmærksomheds- og koncentrationsbesvær. Pandelapsdemenspatienter kan have ændringer i personligheden og adfærd, som betyder, at personen kan blive stillestående og uden initiativ, have upassende social adfærd, have impulsiv adfærd eller mangle hæmninger.

Lewy body demens / demens ved Parkinsons sygdom

Symptomerne ved de to sygdomme minder meget om hinanden. Der kan være opmærksomhedsforstyrrelser, og især ved Lewy body demens kan der være perioder, som varer fra få minutter til flere dage, hvor personen virker fraværende (fx stirrer ud i luften, går i stå).  Begge sygdomme er karakteriseret ved motoriske symptomer, der kan være ligeså fremtrædende som de kognitive symptomer. Det drejer sig om rysten på hænderne, og andre dele af kroppen  i hvile, langsommelige bevægelser og besvær med at sætte gang i en bevægelse fx af arme eller ved gang. Disse symptomer kan ofte bedres, i visse tilfælde markant, ved behandling med Parkinsonmedicin   Andre symptomer omfatter forstoppelse og vandladningsbesvær der også kan bedres ved behandling med medicin. Nogle personer har en meget urolig søvn, hvor de udlever deres drømme, og kan opleve at falde ud af sengen eller ligefrem komme til at skade deres sengepartner. Andre oplever livlige hallucinationer, ofte ved sengetid

Vær opmærksom og søg hjælp

Hukommelsesbesvær er et hyppigt symptom ved nogle demenssygdomme, men er sjældent det eneste symptom. Andre symptomer kan være ligeså fremtrædende og forbundet med nedsat livskvalitet for personen med demenssygdommen og de pårørende. Det er vigtigt, at der også tages hånd om disse symptomer - i samarbejde med sundhedsfaglig personale. I en del tilfælde vil der være medicinske behandlingsmuligheder og i andre tilfælde vil ikke-medicinsk behandling såsom ændringer i de fysiske omgivelser eller skræddersyede aktiviteter kunne mildne symptomerne.

Senest opdateret d. 15. oktober 2020
Støt os
Hjernesund-kampagne
Vil du teste din hjernesundhed?

Ved du, hvad der skal til for at holde din hjerne sund? Du kan tage testen og få råd og vejledning til hvor du kan sætte ind for at leve hjernesundt.

Mindeindsamling
En god sag i stedet for blomster

Vil du gerne samle penge ind til en bisættelse. Læs mere

Har vi ringet til dig?
Er du i tvivl om det er os der har ringet til dig?

Er du i tvivl om det er Alzheimerforeningen der har kontaktet dig, eller har du spørgsmål eller kommentarer til vores opkald eller sms, er du velkommen til at henvende dig på 39 40 04 88 eller sende os en mail: post@alzheimer.dk

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Behov for hjælp til familier der venter på demensudredning
24. maj 2024
Behov for hjælp til familier der venter på demensudredning
Ny artikelserie dokumenterer fortsat urimeligt lange ventetider på demensudredning.
Alzheimerforeningen bakker op om stor demonstration
22. maj 2024
Alzheimerforeningen bakker op om stor demonstration
Nej til mere magtanvendelse, lyder budskabet ved demonstration foran Christiansborg i dag.
Denne uge er Demensuge
8. maj 2024
Denne uge er Demensuge
”Ta’ med, afsted!” er sloganet for Demensugen 2024.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Søndag d. 26. maj
Kl. 00:00
CaféBio
2635 Ishøj
CAFÉBIO - Filmcafé for mennesker med demens i hverdagen
Søndag d. 26. maj
Kl. 11:00
OPTIMISTERNE inviterer på udflugt til Mariager Saltcenter
9500 Mariager
Film, foredrag i sydehytten, badetur i Det Døde Hav, Henriks luksus sandwich. Mulighed for samkørsel, hvis det har interesse: så oplys adresse og tlf. nummer Godt vejr og godt humør sørger ALLE for.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven hjertepin
Demensven hjertepin
Køb og støt
Katten Billy - demenskat
Katten Billy - demenskat
Køb og støt
Handyman - Demensvenlige magnetiske puslespil
Handyman - Demensvenlige magnetiske puslespil
Køb og støt
Mulepose med små Demensven hjerter
Mulepose med små Demensven hjerter
Køb og støt
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Køb og støt
Gennem sprækkerne
Gennem sprækkerne
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Idas morfar har en sygdom
Idas morfar har en sygdom
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt