Menu

Hvad har diabetes og demens med hinanden at gøre?

Flere studier har vist, at diabetes 2 øger risikoen for at udvikle demens senere i livet. Men hvad har diabetes og demens egentlig med hinanden at gøre? Og kan man gøre noget for at forebygge?

Af Kasper Jørgensen, neuropsykologisk fagkonsulent og Mette Tandrup Hansen, teamleder kommunikation og presse, Nationalt Videnscenter for Demens

Forskerne kender ikke den præcise årsag til sammenhængen mellem diabetes og demens, men man arbejder med flere forklaringsmodeller. En forklaring er, at diabetes belaster hjerte og blodkar og giver en øget risiko for hjertekarsygdom, der er en kendt risikofaktor for demens. Blodpropper eller blødninger i hjernen kan nemlig medføre vaskulær demens, som er den næsthyppigste demenssygdom. Flere befolkningsundersøgelser viser således, at diabetes mere end fordobler risikoen for vaskulær demens.

Men diabetes er også forbundet med ca. 50 pct. øget risiko for at udvikle Alzheimers sygdom. Her anvendes en lidt anden forklaringsmodel på sammenhængen mellem diabetes og demens.

 

Alzheimers sygdom som "type 3 diabetes"

Nogle forskere peger på, at Alzheimers sygdom bl.a. hænger sammen med ubalance i hjernecellernes stofskifte - dvs. deres evne til at omdanne energi. 

I takt med, at Alzheimers sygdom udvikler sig, falder antallet af insulinreceptorer i hjernecellerne. Det forringer cellernes evne til at reagere på insulin (insulin-resistens) og til at nedbryde beta-amolyid i hjernen. Ophobning af proteinet beta-amolyid er netop et af de vigtigste kendetegn ved Alzheimers sygdom. Nogle forskere bruger ligefrem betegnelsen ”type 3 diabetes” om Alzheimers sygdom. Gennem de seneste ti år har man forsket i, om lægemidler mod diabetes (fx insulin som næsespray) kan påvirke de processer i hjernen, der fører til Alzheimers sygdom. Indtil videre har resultaterne været modstridende, men større og bedre studier er heldigvis på vej.

 

Stort potentiale for forebyggelse

Selvom det samlede antal personer med demens stiger, så er der i dag færre demenstilfælde pr. årgang sammenlignet med tidligere. Det skyldes blandt andet, at man er blevet bedre til at forbygge og behandle  hjertekarsygdom. Mange faktorer øger risikoen for demens og potentialet for forebyggelse er med andre ord stort. Diabetes 2 kan til en vis grad forebygges ved at spise mindre og mere fedtfattigt, sørge for motion hver dag, holde vægten nede og lade være med at ryge. Vil man vide, om man er i risiko for at udvikle diabetes 2, kan man få målt sit blodsukker hos lægen.  Har man en demenssygdom er det også vigtigt at bevare et sundt
helbred og fx forebygge hjertekarsygdom og diabetes.

Senest opdateret d. 16. oktober
Fakta
  • Ifølge Diabetesforeningen er mere end 320.000 danskere diagnosticeret med diabetes – og 80 pct. af dem har diabetes 2. Dertil skønner man, at yderligere 300.000 danskere har forstadier til diabetes
    (prædiabetes).

 

  • Diabetes skyldes et for højt niveau af sukker i blodet, fordi kroppen enten mister evnen til at optage insulin eller til at producere tilstrækkeligt med insulin. Insulin er nødvendig for at kroppen kan
    omdanne sukkerstoffer fra mad og
    drikke til energi til cellerne.
Støt os
Råd om corona
Sådan forholder du dig som pårørende under corona pandemien.
Deltag i forskningsforsøg
Deltag i forskningsforsøg

Vær med til at skabe ny viden om Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme

Digitale aktivitetshold
Digitale aktivitetshold

Tilmeld dig og dine pårørende til vores gratis digitale aktivitetshold

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Det halter med demensvenligheden i Danmark
9. oktober 2020
Det halter med demensvenligheden i Danmark
Omkring 2 millioner danskere mellem 18-90 år har demens inde på livet igennem deres private relationer, arbejde, uddannelse eller frivilligt arbejde. Det viser en ny undersøgelse og rapport baseret på 5.800 besvarelser, som Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har udarbejdet. Undersøgelsen peger på, at det generelt halter med demensvenligheden i alle lokalområder i Danmark og 83 procent deltager i færre sociale- og/eller fritidsaktiviteter efter at have fået demens. Godt 90.000 danskere anslås at have demens. En oplysningsindsats og et nyt demens-symbol skal gøre det nemmere for udenforstående at hjælpe og mere trygt at færdes uden for eget hjem, hvis man selv har fået en demensdiagnose.
Opråb til Folketinget: Undersøg ulovlig frihedsberøvelse på plejehjem
5. oktober 2020
Opråb til Folketinget: Undersøg ulovlig frihedsberøvelse på plejehjem
I anledning af Folketingets åbning har Alzheimerforeningen sendt et brev til samtlige medlemmer med en opfordring til at nedsætte et ekspertudvalg, der skal undersøge omfanget og konsekvenserne – både de menneskelige og juridiske – af besøgsrestriktioner på plejehjem under Coronaepidemien. Alzheimerforeningen har siden marts 2020 fået henvendelser om plejehjemsbeboere, der på ulovlig vis er blevet forhindret i at forlade deres egen bolig, fra næsten halvdelen af alle kommuner.
Optimisme ovenpå Ældretopmøde
1. oktober 2020
Optimisme ovenpå Ældretopmøde
Alzheimerforeningen gør status efter to dages topmøde om fremtidens ældrepleje: ”Det er positivt, at der er opbakning til et paradigmeskifte. Nu handler det bare om at holde fast og kræve handling,” lyder dommen fra foreningens direktør, Nis Peter Nissen.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Lørdag d. 31. oktober
Kl. 10:00
Gåtur på Bornholm
3700 Rønne
Arrangeret af Demensgruppen på Bornholm
Søndag d. 01. november
Kl. 12:00
Pårørendegruppe med gåture i Dyrehaven, Klampenborg
2930 Klampenborg
På gåturene får vi frisk luft, grøn omsorg til krop og sind og mulighed for at tale med andre pårørende i rammerne af Dyrehavens smukke natur.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven Øreringe og Armbånd - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Demensven halskæde og smykkepin - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt
Morfar kan ikke længere huske
Køb og støt
"For hjertet glemmer aldrig..."
Køb og støt
COVID-19 Badge fra Sundhedsstyrelsen: "Hold afstand"
Køb og støt
"Jeg ser dig stadig"
Køb og støt
Demensven halskæde, armbånd og øreringe - Særlig Juletilbud
Køb og støt