Menu

Hvad har diabetes og demens med hinanden at gøre?

Flere studier har vist, at diabetes 2 øger risikoen for at udvikle demens senere i livet. Men hvad har diabetes og demens egentlig med hinanden at gøre? Og kan man gøre noget for at forebygge?

Af Kasper Jørgensen, neuropsykologisk fagkonsulent og Mette Tandrup Hansen, teamleder kommunikation og presse, Nationalt Videnscenter for Demens

Forskerne kender ikke den præcise årsag til sammenhængen mellem diabetes og demens, men man arbejder med flere forklaringsmodeller. En forklaring er, at diabetes belaster hjerte og blodkar og giver en øget risiko for hjertekarsygdom, der er en kendt risikofaktor for demens. Blodpropper eller blødninger i hjernen kan nemlig medføre vaskulær demens, som er den næsthyppigste demenssygdom. Flere befolkningsundersøgelser viser således, at diabetes mere end fordobler risikoen for vaskulær demens.

Men diabetes er også forbundet med ca. 50 pct. øget risiko for at udvikle Alzheimers sygdom. Her anvendes en lidt anden forklaringsmodel på sammenhængen mellem diabetes og demens.

 

Alzheimers sygdom som "type 3 diabetes"

Nogle forskere peger på, at Alzheimers sygdom bl.a. hænger sammen med ubalance i hjernecellernes stofskifte - dvs. deres evne til at omdanne energi. 

I takt med, at Alzheimers sygdom udvikler sig, falder antallet af insulinreceptorer i hjernecellerne. Det forringer cellernes evne til at reagere på insulin (insulin-resistens) og til at nedbryde beta-amolyid i hjernen. Ophobning af proteinet beta-amolyid er netop et af de vigtigste kendetegn ved Alzheimers sygdom. Nogle forskere bruger ligefrem betegnelsen ”type 3 diabetes” om Alzheimers sygdom. Gennem de seneste ti år har man forsket i, om lægemidler mod diabetes (fx insulin som næsespray) kan påvirke de processer i hjernen, der fører til Alzheimers sygdom. Indtil videre har resultaterne været modstridende, men større og bedre studier er heldigvis på vej.

 

Stort potentiale for forebyggelse

Selvom det samlede antal personer med demens stiger, så er der i dag færre demenstilfælde pr. årgang sammenlignet med tidligere. Det skyldes blandt andet, at man er blevet bedre til at forbygge og behandle  hjertekarsygdom. Mange faktorer øger risikoen for demens og potentialet for forebyggelse er med andre ord stort. Diabetes 2 kan til en vis grad forebygges ved at spise mindre og mere fedtfattigt, sørge for motion hver dag, holde vægten nede og lade være med at ryge. Vil man vide, om man er i risiko for at udvikle diabetes 2, kan man få målt sit blodsukker hos lægen.  Har man en demenssygdom er det også vigtigt at bevare et sundt
helbred og fx forebygge hjertekarsygdom og diabetes.

Senest opdateret d. 16. oktober 2020
Fakta
  • Ifølge Diabetesforeningen er mere end 320.000 danskere diagnosticeret med diabetes – og 80 pct. af dem har diabetes 2. Dertil skønner man, at yderligere 300.000 danskere har forstadier til diabetes
    (prædiabetes).

 

  • Diabetes skyldes et for højt niveau af sukker i blodet, fordi kroppen enten mister evnen til at optage insulin eller til at producere tilstrækkeligt med insulin. Insulin er nødvendig for at kroppen kan
    omdanne sukkerstoffer fra mad og
    drikke til energi til cellerne.
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
27. juni 2025
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
Alzheimerforeningen er medstifter af nyt partnerskab.
Klædt på til ældreloven
25. juni 2025
Klædt på til ældreloven
Fra 1. juli 2025 træder en ny ældrelov i kraft med store ændringer for ældreplejen i Danmark.
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
12. juni 2025
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
Alzheimerforeningen har fået nye vedtægter.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 17. juni
Kl. 16:30
Pårørendegruppe for Mænd - Mandfolk
2450 Købehavn SV
Mandfolk Er du mand og er du tæt på én med demens? Har du lyst til at mødes i det fri i fællesskab med andre mænd – hvor der altid er højt til himlen. Et tilbud til københavnske mænd, der er pårørende og har demens tæt inde på livet. Vi tilbyder et afbræk i hverdagen. Her mødes du med andre mænd, der kender til en hverdag med demens. Vi mødes om friluftsliv, aktivitet og fællesskab.
Tirsdag d. 24. juni
Kl. 10:30
Kulturklubben for mennesker med demens
I Kulturklubben bliver du del af en gruppe, som samles til klubmøde hver tredje uge og får en fælles kulturoplevelse. I bliver modtaget i døren, og efter ca. en time med en rolig kulturoplevelse samles vi om en kop kaffe og en snak om det, vi har oplevet. Kulturklubben samarbejder med kulturinstitutioner i København, som alle har erfaringer med demensvenlige kulturoplevelser, og det er hos dem, klubmøderne finder sted. Hvem kan deltage? Du skal være bosiddende i Københavns Kommune for at deltage. Ledsagere må dog gerne komme fra andre kommuner. En demensdiagnose er ikke et krav for at deltage. Er du 65+ og oplever kognitive udfordringer, er du velkommen. Let, moderat eller svær demens? Det går vi ikke så meget op i. Det afgørende er, om du kan have glæde af at komme ud på museer og få en kulturoplevelse sammen med andre. Ledsager Alle deltagere skal have en ledsager med. Det behøver ikke at være den samme ledsager hver gang. Det kan være en ægtefælle, et voksent barn, en ven, en nabo eller en gammel kollega. Det kan også være en frivillig kulturven, som vi gerne vil hjælpe med at finde. Ledsageren skal kunne stå for jeres fælles transport til kulturinstitutionen. Vil du være frivillig kulturven? Vil du gerne påtage dig at ledsage et menneske med demens til kulturoplevelse og kaffe hver tredje uge? Vi kan hjælpe med at klæde dig på til opgaven og støtte dig undervejs, hvis noget er svært. Ring eller skriv og hør nærmere.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt