Menu

Hvad har diabetes og demens med hinanden at gøre?

Flere studier har vist, at diabetes 2 øger risikoen for at udvikle demens senere i livet. Men hvad har diabetes og demens egentlig med hinanden at gøre? Og kan man gøre noget for at forebygge?

Af Kasper Jørgensen, neuropsykologisk fagkonsulent og Mette Tandrup Hansen, teamleder kommunikation og presse, Nationalt Videnscenter for Demens

Forskerne kender ikke den præcise årsag til sammenhængen mellem diabetes og demens, men man arbejder med flere forklaringsmodeller. En forklaring er, at diabetes belaster hjerte og blodkar og giver en øget risiko for hjertekarsygdom, der er en kendt risikofaktor for demens. Blodpropper eller blødninger i hjernen kan nemlig medføre vaskulær demens, som er den næsthyppigste demenssygdom. Flere befolkningsundersøgelser viser således, at diabetes mere end fordobler risikoen for vaskulær demens.

Men diabetes er også forbundet med ca. 50 pct. øget risiko for at udvikle Alzheimers sygdom. Her anvendes en lidt anden forklaringsmodel på sammenhængen mellem diabetes og demens.

 

Alzheimers sygdom som "type 3 diabetes"

Nogle forskere peger på, at Alzheimers sygdom bl.a. hænger sammen med ubalance i hjernecellernes stofskifte - dvs. deres evne til at omdanne energi. 

I takt med, at Alzheimers sygdom udvikler sig, falder antallet af insulinreceptorer i hjernecellerne. Det forringer cellernes evne til at reagere på insulin (insulin-resistens) og til at nedbryde beta-amolyid i hjernen. Ophobning af proteinet beta-amolyid er netop et af de vigtigste kendetegn ved Alzheimers sygdom. Nogle forskere bruger ligefrem betegnelsen ”type 3 diabetes” om Alzheimers sygdom. Gennem de seneste ti år har man forsket i, om lægemidler mod diabetes (fx insulin som næsespray) kan påvirke de processer i hjernen, der fører til Alzheimers sygdom. Indtil videre har resultaterne været modstridende, men større og bedre studier er heldigvis på vej.

 

Stort potentiale for forebyggelse

Selvom det samlede antal personer med demens stiger, så er der i dag færre demenstilfælde pr. årgang sammenlignet med tidligere. Det skyldes blandt andet, at man er blevet bedre til at forbygge og behandle  hjertekarsygdom. Mange faktorer øger risikoen for demens og potentialet for forebyggelse er med andre ord stort. Diabetes 2 kan til en vis grad forebygges ved at spise mindre og mere fedtfattigt, sørge for motion hver dag, holde vægten nede og lade være med at ryge. Vil man vide, om man er i risiko for at udvikle diabetes 2, kan man få målt sit blodsukker hos lægen.  Har man en demenssygdom er det også vigtigt at bevare et sundt
helbred og fx forebygge hjertekarsygdom og diabetes.

Senest opdateret d. 12. februar
Fakta
  • Ifølge Diabetesforeningen er mere end 320.000 danskere diagnosticeret med diabetes – og 80 pct. af dem har diabetes 2. Dertil skønner man, at yderligere 300.000 danskere har forstadier til diabetes
    (prædiabetes).

 

  • Diabetes skyldes et for højt niveau af sukker i blodet, fordi kroppen enten mister evnen til at optage insulin eller til at producere tilstrækkeligt med insulin. Insulin er nødvendig for at kroppen kan
    omdanne sukkerstoffer fra mad og
    drikke til energi til cellerne.
Støt os
Råd om corona
Sådan forholder du dig som pårørende under corona pandemien.
Deltag i forskningsforsøg
Deltag i forskningsforsøg

Vær med til at skabe ny viden om Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme

Skattefradrag for din donation
Skattefradrag for din donation

Her kan du udfylde oplysninger - så du kan få fradrag for din donation

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Prinsesse overrækker forskerpriser i demens
18. september 2020
Prinsesse overrækker forskerpriser i demens
To ildsjæle inden for forskning i demenssygdomme fik 18. september overrakt Alzheimer-forskningsfondens pris af H.K.H. Prinsesse Benedikte. Modtagerne er Lektor og PhD i Molekylær Genetik ved Københavns Universitet, Kristine Freude, og Neuropsykolog og PhD ved Nationalt Videnscenter for Demens, Asmus Vogel.
Ophævelse af besøgsrestriktioner førte ikke til øget smitte på plejehjem
11. september 2020
Ophævelse af besøgsrestriktioner førte ikke til øget smitte på plejehjem
Alzheimerforeningen roser pårørende og personale for at holde COVID-19-smitte ude af plejehjem, men advarer samtidig mod de helbredsmæssige konsekvenser for beboerne, hvis man igen lukker helt ned for besøg fra pårørende på plejehjem, nu hvor smittetrykket stiger.
Vaccine kan være med til at reducere forekomsten af Alzheimers sygdom
20. august 2020
Vaccine kan være med til at reducere forekomsten af Alzheimers sygdom
Pneumokokvaccinen kan ifølge et nyt studie fra Duke University Social Science Research Institute i USA, være med til at forebygge forekomsten af Alzheimers sygdom med op til 40% i aldersgruppen 65-75.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 22. september
Kl. 19:00
Musik og sang
9000 Aalborg
Musik og sang med frivillig Karen Bjørnskov der er musikterapi-studerende. Karen spiller og synger og hygger sammen med os.
Onsdag d. 23. september
Kl. 10:30
Løvfaldstur til Zen-garden ved Stenlille
2840 Holte
Udflugt
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven Øreringe og Armbånd - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Demensven halskæde og smykkepin - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
UDSOLGT - Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt
Morfar kan ikke længere huske
Køb og støt