Menu

Vi skal tættere på livet med demens

"Lyt til mennesker med demens" er udgangspunktet for Alzheimerforeningens nye strategi.

Af Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen

Fra folkesygdom til folkesag var overskriften på Alzheimerforeningens første strategi og handlingsplan. Den satte demens på dagsordenen og rykkede med Folketingets demenshandlingsplan demenssygdom ind hos politikerne på Christiansborg.

 

Gør Danmark demensvenlig hed den næste. Den appellerede til danskernes hjerter og har nu fundet næsten 100.000 Demensvenner fordelt i hver eneste af landets 98 kommuner.

 

Kernen i begge strategier har været menneskene bag demenssygdommene – Rita og Aage, Christian og Tove, Bjørn og Julie, Thea og Markus og de hundrede tusinder andre, hvis liv hver eneste dag er berørt af en demenssygdom. Det er deres liv, deres hverdag og deres håb, det handler om.

 

Derfor hedder Alzheimerforeningens nyeste strategi Tættere på livet med demens. Med den er det ambitionen, at Alzheimerforeningen aktivt skal lytte til mennesker med demens. Det er fra deres stemmer, ideerne opstår, og derfra Alzheimerforeningens konkrete indsats skal formes.

 

Livsovergange i fokus

I radio og TV og blandt sundhedsvæsenets eksperter tales der ofte om patientforløb, om sektorsammenhænge og forløbsovergange. Det er livet med demens set fra systemets perspektiv.

 

Når vi lytter til mennesker med demens, handler det i stedet ofte om livsovergange.

 

Om overgangen fra at være rask til et liv med en demenssygdom. Om den løbende overgang fra livet med let demens til svær demens. Om overgangen fra livet i eget hjem til en hverdag på plejehjem og om overgangen fra en rolle som pårørende på fuldtid til tiden som efterladt.

Læs også: Når grænsen mellem rigtigt og forkert udviskes

Fire overgange og afgørende faser i livet med demens – både for personen med demenssygdom og for dennes familie.

 

Sandhedens øjeblik

Det er samtidig sandhedens øjeblikke for Alzheimerforeningen. Dér hvor spørgsmålet om, hvordan Alzheimerforeningens konkrete indsats er relevant for mennesker med demens, for alvor bliver aktuelt.

 

Hvad er det vigtigste, Alzheimerforeningen kan gøre for familier berørt af demenssygdom, når demensudredningen bekræfter mistanken? Kan vi komme mistanken i forkøbet og forebygge, at demenssygdommen opstår eller forsinke dens udbrud?

Hvordan styrker vi Alzheimerforeningens indsamling til fordel for forskning og støtte i hverdagen? Kan vi sætte ønsket om en demenspakke på dagsordenen og ligestille demenspatienter med kræftpatienter i politikernes prioritering af ressourcer i sundhedsvæsenet?

 

Og når det handler om livet med demens på plejehjem, hvem gør så kommunerne opmærksom på deres ansvar, når løfterne om værdighed skal omsættes til konkrete forbedringer af behandling, pleje og omsorg til mennesker med svær demens?

 

Tættere på livet med demens

I de næste tre år (2020-2023) vil Alzheimerforeningens strategi og handlingsplan -Tættere på livet med demens - sætte retning på foreningens indsats for familier berørt af demens.

 

Sammen med familierne vil foreningen formulere de relevante spørgsmål, og for hver af de fire livsovergange finde svar, der udvikler indsatsen.

 

Det handler for eksempel om, hvordan viden fra Demenspanelet og TænkeTanken omsættes til brugbar rådgivning på Demenslinien eller, hvordan vi kan hjælpe 100.000 Demensvenner til at række en hånd til familier berørt af demens.

 

Det handler også om, hvordan de mange lokale aktive i Alzheimerforeningens demensgrupper og lokalforeninger bedst tager imod familier, når demensdiagnosen er stillet.

 

Det handler om, hvordan Alzheimerforeningens oplysning når ind til danskernes hjerter og medvirker til øget forståelse og færre fordomme. Og det handler om, hvordan vi sammen med pårørende finder mening i at hjælpe andre, når pårørenderollen slutter.

 

De konkrete handlinger tæller

Strategier og handlingsplaner er kun ord på papir. I virkeligheden, er det Alzheimerforeningens konkrete handlinger, der tæller. Med 100.000 gode venner – medlemmer og Demensvenner, indsamlere og bidragsydere – har Alzheimerforeningens tidligere strategier skabt et solidt udgangspunkt for at omsætte ord til handling og skubbe indsatsen tættere på livet med demens.

 

Og med en investering på 10-15 millioner kroner over de næste tre til fire år, har Alzheimerforeningens bestyrelse taget det første skridt til at gøre ord til handling.

Læs også: Charlotte hækler sprutter til demenspatienter

Senest opdateret d. 14. november 2023
Fakta
  • Fra mistanke til demensdiagnose
    ‐ om livsovergangen fra at være ”rask” med begyndende symptomer, usikkerhed og mistanke om sygdom, gennem udredningsforløb, diagnose og erkendelse af en fremtid med livstruende sygdom.

 

  • Fra let demens til svær demens
    ‐ om den løbende og langsomme proces med uafvendelige tab af funktionsevne og dermed smertelig erfaring af mistet livsterræn, hvor kontrollen over flere og flere af hverdagens gøremål langsomt overgår til de nærmeste, mens kommunikation med familien bliver stadig vanskeligere og hjælpen fra det offentlige øges.

 

  • Fra eget hjem til plejehjem
    ‐ om demenspatient og pårørendes asynkrone erkendelse af egen afmagt, gennem svære overvejelser trods løfter og modstand til adskillelse og et liv på plejehjem med sprækker af gyldne stunder, men desværre ikke sjældent med omsorgssvigt, skyldfølelse og dårlig samvittighed.

 

  • Fra pårørende til efterladt

‐ om den sidste tid og afslutningen på livet, gennem omstilling fra et liv som pårørende til livet som efterladt med stor og brugbar erfaring om livet med demens.

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 28. april
Kl. 10:30
Demenskor
3600 Frederikssund
Fællessang for personer med demens og deres pårørende/ledsager. Inkl. kaffe og hygge bagefter.
Mandag d. 28. april
Kl. 14:00
Ferieophold med indhold i Kerteminde
5300 Kerteminde
5 dages ferieophold i Kerteminde for par, hvor den ene har en demenssygdom.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt