Menu

"Jeg var nysgerrig på den verden, min mor befandt sig i"

Demensen ændrede virkeligheden for Inas mor. Tilstanden ledte til dilemmaer, indtil de fandt frem til nye måder at være sammen på. Demensen blev samtidig en anledning til, at Ina lærte andre sider af sin mor at kende.

”Det svære ved at være datter, ægtefælle, eller søn er når vi oplever, at det liv vi har haft med hinanden - det vi trækker på i vores rollefordeling i familien - forandrer sig. Så opstår dilemmaet: For hvem har ret her?”

 

Af Vita Stensgård

Det kom ikke som et stort chok, da Ina Kjøgx Pedersens mor fik konstateret demens. Det var tilstanden alt for velkendt i familien til. Flere familiemedlemmer – blandt andet Inas mormor og bedstefar - havde været ramt af demens. Sygdommen var derfor ikke et ukendt faretruende fænomen, men snarere et livsvilkår. Alligevel mener Ina ikke, at hun kunne have forberedt sig på sygdommen eller på, hvordan hun skulle tackle den.

- Man kan ikke forberede sig på sine egne reaktioner. Derfor er det ved at begå alle fejlene, at jeg har lært af dem, fortæller Ina, som også oplevede at demensen rykkede ved hendes egen selvopfattelse.

- Når én man kender godt, bliver meget syg og derfor får brug for hjælp, så opstår der et dilemma, når den andens rolle ændres fra for eksempel at være frisk og handlekraftig til at blive svag og handlingslammet. Ved demens bliver der lagt et ekstra lag til, idet virkelighedsopfattelsen ændrer sig. Det er den, der måske egentlig gør, at man kommer lidt i kamp - også med sin egen selvopfattelse som datter, forklarer Ina.  

 

En anden virkelighed

For Inas mor opstod der fra begyndelsen af sygdomsforløbet en anden virkelighed, som både Ina og hendes mor skulle forholde sig til. Det kom blandt andet til udtryk ved at moderen så personer, som ikke var synlige for andre. Blandt andet begyndte Inas far, som havde været død i to år, pludselig at optræde i moderens virkelighed.

Det kunne for eksempel være ved at hun spurgte efter ham, eller at hun dækkede op til ham ved middagsbordet.

- I starten kunne jeg begynde at tage tallerkenerne væk og sige: ”Jamen det er jo bare os to”. Og hvis hun så spurgte: ”Jamen kommer far ikke?”, kunne jeg finde på at sige ”Far er jo død – ham har vi jo ikke mere”.

Læs også: Charlotte hækler sprutter til demenspatienter

Men da Ina opdager, at hun faktisk kommer til at slå sin far ihjel på ny hver eneste gang – så ked af det bliver hendes mor - finder hun ud af, at hun må prøve noget andet.  

Vendepunktet

For at finde vej gennem sygdomsforløbet rådspurgte Ina sig hos både fagfolk og venner. Hun søgte også svar ved at observere sig selv. Igennem hele forløbet førte Ina en logbog, og når hun genlæste sine noter, kunne hun pludselig se de situationer, hvor det gik skævt.

Et større vendepunkt for Ina opstod, da hun en aften havde drøftet borddækningerne med sin mand, Morten. Morten havde erfaring fra bosteder for folk med psykiatriske diagnoser. Her havde han lært, at når folk var inde i psykosen, kunne de opleve dramatiske ting som at møde og bekæmpe drager, der ville ødelægge kloden og slå alle mennesker ihjel eller være i krig - så når de kom ud af psykosen, så burde de faktisk få en medalje. For selvom andre ikke kunne se det, som de havde oplevet, så havde det været virkeligt for dem.

Den situation sammenlignede han med, når Inas mor dækkede op til et helt selskab af folk, som ikke var der. Så var det på samme måde en kæmpe bestræbelse på at skabe et godt hjem ved at samle venner og familie.

- Den samtale blev på en måde en stemningsvender i forhold til at forstå og leve med parallelverdenerne. Det virkede som holdt han et spejl op foran mig, fortæller Ina.

- Min mor havde flere sandheder kørende samtidig, så det ene øjeblik spurgte hun efter min far, mens hun det næste gik på kirkegården og ordnede hans grav. De spring foretog hun ret ubesværet - de gav mening for hende, og da jeg først havde forstået dét, levede vi som regel fint med både levende og døde, forklarer Ina.

- Igennem demenstiden gav oplevelser som denne mig faktisk et bedre indblik i, hvem min mor var som menneske og ikke bare som ’mor’ - et indblik i hendes fulde, sammensatte, farverige og viljefaste person, slutter Ina.

Læs mere:

Ina Kjøgx Pedersen har skrevet bogen ”Drengen der blev væk – mor, mig og demensen” om sin mors sygdomsforløb. Bogen er udgivet på Gyldendal i 2018.

Senest opdateret d. 16. oktober 2020
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 28. april
Kl. 10:30
Demenskor
3600 Frederikssund
Fællessang for personer med demens og deres pårørende/ledsager. Inkl. kaffe og hygge bagefter.
Mandag d. 28. april
Kl. 14:00
Ferieophold med indhold i Kerteminde
5300 Kerteminde
5 dages ferieophold i Kerteminde for par, hvor den ene har en demenssygdom.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt