Af Malthe Graungaard Bech
27-årige Mikael Munk har haft demens tæt inde på livet, siden han var barn. Både hans mor og mormor er blevet ramt af demens. Mormoren døde i 2015, mens en frontallap-demens hurtigt har overtaget morens sind. Sygdommen har derfor altid fyldt meget i Mikaels liv, og derfor ligger det ham nært at støtte op om arbejdet med demens.
- Min mormor boede hjemme hos os lige siden, jeg var lille, fordi hun havde demens. Jeg tænkte ikke så meget over det, fordi jeg troede, det var sådan, det var, når man blev gammel. Men min mor blev så ramt af en meget voldsom frontal-lapdemens og forsvandt på to år. Og nu kan hun så slet ikke huske os mere, fortæller Mikael om sine personlige erfaringer med sygdommen.
Der har været mange barske episoder for Mikael, og i starten havde han svært ved at snakke om, hvilken indflydelse sygdommen har haft på ham. Det ændrede sig dog, da han mødte sin forlovede. Hun har lært ham, at det er sundt at snakke om tingene.
- Det har været vigtigt for mig at dele, at det er okay at snakke om følelser. Jeg har lært, at det er okay at være ked af det. Det er svært, men det er sundt, siger Mikael.
Donerer overskud fra julekalender
I det private ejer Mikael sin egen virksomhed, hvor han er personlig træner, kostvejleder, online coach og livstilsekspert. For fem år siden startede han en julekalender, som han valgte at kalde for Danmarks Stærkeste Julekalender.
De første fire år foregik julekalenderen online, men i år har Mikael valgt, at man kan købe en fysisk kalender. På den måde kan han generere et overskud, som han vil donere til Alzheimerforeningen, samtidig med at han kan være med til at sprede noget viden om sine erfaringer med demenssygdomme, hvilket han vil gøre gennem opslag på sine sociale medier gennem december.
- Julen handler om at give. Så derfor besluttede jeg mig for, at alt overskuddet skulle gå til arbejdet med demens, og at julekalenderen skal være informativ, fortæller han.
Julen har altid betydet meget
Mikael har fødselsdag den 24. december, og han har derfor altid nydt juletiden ekstra meget. Det ændrede sig dog, da han i 2011 mistede sin storebror i en tragisk ulykke. Fra det punkt af kom julen og hans fødselsdag mere i baggrunden – specielt i takt med at demensen overtog hans mormor og mors liv. Pludselig var der ikke længere plads til at fejre julen.
Jule- og fødselsdagsgnisten vendte dog tilbage til Mikael, da han mødte sin forlovede. Det var også hende, der overtalte Mikael til at starte en julekalender for fem år siden.
- Julen forsvandt helt for os. Men i takt med, at jeg mødte min forlovede og hendes familie, er jeg igen begyndt at fejre jul og holde fødselsdag. Det har bare været fantastisk. Det har jeg manglet i seks år, siger han.
Han håber derfor nu, at han gennem sine mange fine gaver, erfaringer og udadvendte væremåde kan være med til at hjælpe mennesker, som står i en svær situation her op til jul.