Tal lige ud af posen i en pårørendegruppe
Jane Eis Larsens mand igennem 30 år har Alzheimers sygdom. Et savn fylder mere og mere i hende i takt med, at hendes mand begynder at miste sit sprog: Et rum, hvor hun kan tale lige ud af posen med ligesindede i en pårørendegruppe.
Af Karoline Fodgaard
Længe var det kun de praktiske ting, den var gal med. Janes mand glemte, hvordan man tænder komfuret eller havde ikke længere styr på sin kalender. Det kunne hun sagtens finde fornuftige løsninger på. Mærkater blev sat på flere skuffer og køkkenskabe, så Michael kunne finde tingene i køkkenet.
I takt med sygdommens udvikling har meget ændret sig hos Michael. Forandringer, som påvirker Jane Eis Larsen mere og mere.
- Selvfølgelig kan man godt blive irriteret over, at folk ikke putter tingene rigtigt på plads i køkkenskabene, men det er kun praktisk. Men når man når til, at man ikke kan tale om alle de ting, man har talt om hele livet, fordi der ikke er hul igennem. Det er sorgfuldt og følelsesmæssigt hårdere, fortæller Jane på 61 år.
Et rum med forståelse Jane har savnet at tale med folk, der er på samme hold som hende: Lever med sygdommen på daglig basis.
- At man kan mødes og tale om, hvad man oplever. Dybest set få et sted, hvor man har lov til at være ked af det, og der er nogle andre pårørende, som umiddelbart forstår det.

Alzheimerforeningen tilbyder samtalegrupper for pårørende, hvor man kan tale med andre i samme situation. Grupperne kan både foregå digitalt eller fysisk. Foretrækker man én-til-én sparring, tilbyder Alzheimerforeningen også muligheden for at blive matchet med en Ligeperson.
Du kan også blive frivillig gruppeleder eller få en ligeperson
Læs mere om mulighederne:
https://www.alzheimer.dk/aktiviteter/paaroerendes-trivsel/paaroerende/paaroerendegruppe
Bliv frivillig gruppeleder eller Ligeperson:
www.alzheimer.dk/aktiviteter/paaroerendes-trivsel/frivillig/