Menu

Thea fortæller om sit liv med sin far

Theas far har haft Alzheimers sygdom, siden hun var otte år. Den psykiske belastning ramte hendes mor, som blev syg, og Thea stod med to forældre, som var syge. Gennem Theas fortælling ønsker hun at skabe mere åbenhed om sygdommen.

Da billedet blev taget, havde Theas far haft Alzheimers sygdom i flere år. 

Uden forskning - ingen kur. Støt forskningen her >>

Vi boede i Vejle, dengang alt var godt. Begge mine forældre havde arbejde, og min far var ikke syg. Men det ændrede sig.

Pludselig begyndte min far at blive anderledes. Han glemte helt almindelig ting som at gå tur med hunden, spise morgenmad eller slukke for komfuret. Og så blev han voldsomt vred og aggressiv. Dengang var jeg otte år gammel.

Det endte med, at han mistede sit job. Så vi blev nødt til at finde noget billigere at bo i og flyttede derfor til en mindre by på landet.
Mens vi boede der, begyndte vi at mærke, hvor anderledes han var blevet –og hvor svært det så var at bo i en lille by. Når vi gik tur, gik jeg med ham i hånden, fordi han ellers blev forvirret. Men folk stirrede og forstod slet ikke, at han var syg. Vi følte, at de snakkede om os.
Det var også svært, at jeg hver dag var nødt til at tage direkte hjem fra skole for at passe min far. Jeg var altid så bange for, at der skete ham noget. Det var hårdt, for der var ingen, der forstod min situation – slet ikke mine klassekammerater.

Ingen diagnose – ingen hjælp

Når vi i familien talte om, at min far var syg og skulle have hjælp, blev han meget vred. For han skulle i hvert fald ikke til lægen.

Det var utroligt opslidende at klare hverdagen. Derfor henvendte vi os til kommunen og spurgte, om de kunne hjælpe os. Men kommunen svarede, at så længe min far ikke havde en diagnose –og så længe, han ikke boede alene –kunne vi ikke få hjælp.
Vi var ved at segne under presset. Så til sidst besluttede min mor, at vi to blev nødt til at få en anden adresse. Derfor flyttede vi til en lidt større by. Men hver dag kom vi hjem til min far, gav ham mad, gik med hunden og hjalp til, indtil han fik en ældrebolig.

Min mor blev syg

Den psykiske belastning, det var både at skulle passe sit arbejde og en syg mand, betød, at min mor blev meget syg. Så syg, at hun fik hjertestop. Lægerne troede ikke, at hun ville overleve. Det var en forfærdelig tid, hvor jeg var indlagt sammen med hende i halvanden måned.
Fordi vi i den periode ikke kunne hjælpe min far, kunne han ikke længere blive i sin ældrebolig, men skulle flytte på plejehjem. Og han var glad for skiftet.

I dag er min far tæt på at dø

For et halvt år siden blev min far indlagt på hospitalet med høj feber. I forbindelse med indlæggelsen blev han meget forvirret og aggressiv, og han forstod slet ikke, hvad der foregik. Derfor gav de ham en masse beroligende medicin.


Selvom undersøgelserne viste, at han både havde galdesten og nyresten, besluttede hospitalet at udskrive ham med alt for meget beroligende medicin i blodet. Derfor gik han i koma et par timer efter, han var kommet tilbage til plejehjemmet.


Jeg er overbevist om, at det er mangel på ilt i forbindelse med hans koma, der gør, at han i dag ikke kan tale, spise eller genkende mig. Det er svært. Jeg savner ham. Men jeg føler mig også svigtet i meget af det, der er sket.


Når jeg fortæller om min lille familie, er det, fordi jeg så gerne vil have fokus på, hvor alene og magtesløs man føler sig, når et familiemedlem bliver ramt af Alzheimers sygdom. Og så vil jeg ønske, at du donerer penge til forskning i Alzheimers sygdom. Det er der hårdt brug for

 

Der findes stadig ikke en behandling, der kan kurere eller stoppe Alzheimers sygdom og de andre demenssygdomme. Derfor kæmper Alzheimerforeningen hver dag for at ændre det. Vi er nemlig overbevist om, at forskerne en dag vil finde en kur. Men det kræver penge. Mange penge til forskning. Derfor håber vi, du vil støtte forskningen her >> 

Hver en krone tæller!

Senest opdateret d. 16. oktober 2020
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimer-forskningsfonden har uddelt priser for 2,6 mio. kroner
3. oktober 2024
Alzheimer-forskningsfonden har uddelt priser for 2,6 mio. kroner
To forskere fik Alzheimer-forskningsfondens pris overrakt af H.K.H. Prinsesse Benedikte.
Landsindsamling sætter rekord med 2,6 mio. kr.
25. september 2024
Landsindsamling sætter rekord med 2,6 mio. kr.
2,6 mio. kr. er ny rekord og svarer til en stigning på 18 % i forhold til 2023.
Ældrelovens succes står og falder med bindende, nationale krav til demensindsatsen
19. september 2024
Ældrelovens succes står og falder med bindende, nationale krav til demensindsatsen
Ældreloven har været længe undervejs og Alzheimerforeningen har afgivet høringssvar.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 07. oktober
Kl. 09:30
Kursus i ledelse af demenskor - København
1699 København V
Dette kursus henvender sig til dig, der ønsker viden og redskaber til at målrette og tilpasse korsang til mennesker med demens. Kursusdeltagerne får viden om demenssygdomme og indsigt i brugen af sang blandt målgruppen for herved at kunne etablere og lede demenskor og/eller demensvenlige kor. Kurset består af teori og praktiske øvelser, og undervisningen varetages af erfarne musikterapeuter. Tidspunkt: Mandag 7. oktober og mandag 28. oktober kl. 9.30-12.30 m. drop-in-morgenmad fra kl. 9.00.
Tirsdag d. 22. oktober
Kl. 08:30
"Få overskud i hverdagen med demens" 5 - dages kursus for pårørende og omsorgspersoner
4300 Holbæk
Du inviteres til et unikt 5-dages kursus, designet specielt til dig som er pårørende eller omsorgsperson. Du som ønsker at skabe en tryg og støttende hverdag for dig selv og din nære med demens. Hvad vil du få med dig hjem? En dybere forståelse af sygdommen demens og hvordan demensen påvirker både den demensramte og dig. Praktiske værktøjer til at håndtere dit hverdagsliv med demens. Evnen til at anvende O sense® metoden for at forbedre din og din næres overskud og livskvalitet. Øget emotionel støtte og overskud gennem O Sense® og hverdagsfaglig viden om demens. En personlig udviklingsplan som du kan bruge med det samme i dit liv med demensen. Kurset strækker sig over 6 uger på følgende datoer. tirsdag 22 oktober 2024 torsdag 31. oktober 2024 tirsdag 12. november 2024 mandag 18. november 2024 torsdag 28. november 2024
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt