Menu

Thea fortæller om sit liv med sin far

Theas far har haft Alzheimers sygdom, siden hun var otte år. Den psykiske belastning ramte hendes mor, som blev syg, og Thea stod med to forældre, som var syge. Gennem Theas fortælling ønsker hun at skabe mere åbenhed om sygdommen.

Da billedet blev taget, havde Theas far haft Alzheimers sygdom i flere år. 

Uden forskning - ingen kur. Støt forskningen her >>

Vi boede i Vejle, dengang alt var godt. Begge mine forældre havde arbejde, og min far var ikke syg. Men det ændrede sig.

Pludselig begyndte min far at blive anderledes. Han glemte helt almindelig ting som at gå tur med hunden, spise morgenmad eller slukke for komfuret. Og så blev han voldsomt vred og aggressiv. Dengang var jeg otte år gammel.

Det endte med, at han mistede sit job. Så vi blev nødt til at finde noget billigere at bo i og flyttede derfor til en mindre by på landet.
Mens vi boede der, begyndte vi at mærke, hvor anderledes han var blevet –og hvor svært det så var at bo i en lille by. Når vi gik tur, gik jeg med ham i hånden, fordi han ellers blev forvirret. Men folk stirrede og forstod slet ikke, at han var syg. Vi følte, at de snakkede om os.
Det var også svært, at jeg hver dag var nødt til at tage direkte hjem fra skole for at passe min far. Jeg var altid så bange for, at der skete ham noget. Det var hårdt, for der var ingen, der forstod min situation – slet ikke mine klassekammerater.

Ingen diagnose – ingen hjælp

Når vi i familien talte om, at min far var syg og skulle have hjælp, blev han meget vred. For han skulle i hvert fald ikke til lægen.

Det var utroligt opslidende at klare hverdagen. Derfor henvendte vi os til kommunen og spurgte, om de kunne hjælpe os. Men kommunen svarede, at så længe min far ikke havde en diagnose –og så længe, han ikke boede alene –kunne vi ikke få hjælp.
Vi var ved at segne under presset. Så til sidst besluttede min mor, at vi to blev nødt til at få en anden adresse. Derfor flyttede vi til en lidt større by. Men hver dag kom vi hjem til min far, gav ham mad, gik med hunden og hjalp til, indtil han fik en ældrebolig.

Min mor blev syg

Den psykiske belastning, det var både at skulle passe sit arbejde og en syg mand, betød, at min mor blev meget syg. Så syg, at hun fik hjertestop. Lægerne troede ikke, at hun ville overleve. Det var en forfærdelig tid, hvor jeg var indlagt sammen med hende i halvanden måned.
Fordi vi i den periode ikke kunne hjælpe min far, kunne han ikke længere blive i sin ældrebolig, men skulle flytte på plejehjem. Og han var glad for skiftet.

I dag er min far tæt på at dø

For et halvt år siden blev min far indlagt på hospitalet med høj feber. I forbindelse med indlæggelsen blev han meget forvirret og aggressiv, og han forstod slet ikke, hvad der foregik. Derfor gav de ham en masse beroligende medicin.


Selvom undersøgelserne viste, at han både havde galdesten og nyresten, besluttede hospitalet at udskrive ham med alt for meget beroligende medicin i blodet. Derfor gik han i koma et par timer efter, han var kommet tilbage til plejehjemmet.


Jeg er overbevist om, at det er mangel på ilt i forbindelse med hans koma, der gør, at han i dag ikke kan tale, spise eller genkende mig. Det er svært. Jeg savner ham. Men jeg føler mig også svigtet i meget af det, der er sket.


Når jeg fortæller om min lille familie, er det, fordi jeg så gerne vil have fokus på, hvor alene og magtesløs man føler sig, når et familiemedlem bliver ramt af Alzheimers sygdom. Og så vil jeg ønske, at du donerer penge til forskning i Alzheimers sygdom. Det er der hårdt brug for

 

Der findes stadig ikke en behandling, der kan kurere eller stoppe Alzheimers sygdom og de andre demenssygdomme. Derfor kæmper Alzheimerforeningen hver dag for at ændre det. Vi er nemlig overbevist om, at forskerne en dag vil finde en kur. Men det kræver penge. Mange penge til forskning. Derfor håber vi, du vil støtte forskningen her >> 

Hver en krone tæller!

Senest opdateret d. 16. oktober 2020
Støt os
Hjernesund-kampagne
Vil du teste din hjernesundhed?

Ved du, hvad der skal til for at holde din hjerne sund? Du kan tage testen og få råd og vejledning til hvor du kan sætte ind for at leve hjernesundt.

Mindeindsamling
En god sag i stedet for blomster

Vil du gerne samle penge ind til en bisættelse. Læs mere

Har vi ringet til dig?
Er du i tvivl om det er os der har ringet til dig?

Er du i tvivl om det er Alzheimerforeningen der har kontaktet dig, eller har du spørgsmål eller kommentarer til vores opkald eller sms, er du velkommen til at henvende dig på 39 40 04 88 eller sende os en mail: post@alzheimer.dk

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny rapport: Aldrig er færre blevet udredt for demens til tiden
28. juni 2024
Ny rapport: Aldrig er færre blevet udredt for demens til tiden
I Alzheimerforeningen frygter man for udviklingen i kølvandet på ny høje ventetidstal.
Danmark bliver snart klogere på demens
26. juni 2024
Danmark bliver snart klogere på demens
Partnerskab med DR sætter fokus på demens fra sensommeren
Demens og type 2-diabetes øger dødelighed
14. juni 2024
Demens og type 2-diabetes øger dødelighed
Nyt studie viser sammenhæng mellem demens og type 2-diabetes.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 01. juli
Kl. 00:00
Gå med Helsingør Motionsklub
3000 Helsingør
Nyd motion og naturen i vores fællesskab
Søndag d. 21. juli
Kl. 13:00
Kør med Kongernes Heste ud i den grønne skov i Nødebo.
3480 Nødebo pr. Fredensborg
I overmorgen onsdag den 25. maj kl. 13 er der 2 ledige pladser til en tur med hestevogn.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt