Menu

Når demente går væk

I løbet af de seneste tre år, er mindst 29 personer med demens fundet omkomne, efter de er gået hjemmefra. Nogle af dødsfaldene kunne måske være undgået, hvis folk vidste mere om demens og var mere opmærksomme, lyder det fra Alzheimerforeningen.

Af Jon Fiala Bjerre, 8. marts 2017

To gange om ugen må Politiets Hundetjeneste i gennemsnit rykke ud for at lede efter mennesker med demens, der er forsvundet hjemmefra. Det oplyser vicepolitiinspektør John Jensen til BT. Og hvert år går omkring 1.500 mennesker med demens hjemmefra, vurderer overlæge Jens Egersgaard ud fra en analyse foretaget i 2014. Langt de fleste bliver fundet – måske stressede og forkomne – mens andre aldrig vender hjem igen.

Gik væk i snevejr i bare tæer

I løbet af de seneste tre år har Alzheimerforeningen registreret, at de danske medier har skrevet om 29 sager, hvor en person med demens er fundet død efter at have forvildet sig væk hjemmefra.
Frygten for, at netop dét skal ske, er noget 79-årige Stig Winther fra Korsør, lever med hver dag. For et år siden, var han nemlig tæt på at miste sin demensramte kone, Gerda:

- Jeg vågnede en nat ved, at der pludselig stod en politimand ved min seng. Jeg blev helt forfærdet, da jeg så Gerda stå ved siden af, kold og forkommen, iklædt en stor politijakke. Uden jeg havde opdaget det, var hun stået ud af sengen og kun iført natkjole havde hun i bare tæer bevæget sig ud i 10 centimeter sne midt om natten. Havde det ikke været for et opmærksomt avisbud, som opdagede hende en kilometer fra vores hjem og alarmerede politiet, havde hun nok været død i dag, fortæller Stig Winther, der stadig er rystet over episoden.

Demensvenner kan hjælpe

I dag ville Stig Winther ønske, at han vidste hvem avisbuddet var, så han kunne takke ham. Og opmærksomme mennesker som avisbuddet, er netop hvad der skal til, hvis man skal gøre livet tryggere for mennesker med demens og deres pårørende, lyder det fra Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen:

- Vi har brug for Demensvenner, der har viden om demens, og ved hvordan de kan spotte og hjælpe mennesker med demens. Der skal så lidt til, og det kan betyde forskellen på liv og død for mennesker med demens og gøre hverdagen langt tryggere for de pårørende.

I 2014 beskrev medierne 16 dødsfald af mennesker med demens, som var gået hjemmefra. I 2015 var tallet faldet til otte og sidste år var det fem. Faldet kan selvfølgelig være et udtryk for mildere vejrforhold eller simpelthen, at medierne skriver mindre om sagerne. Men det kan også være et udtryk for, at vi er blevet bedre til at passe på mennesker med demens, vurderer Nis Peter Nissen:

- Plejecentrene er begyndt at bruge GPS’er, og smartphones har også gjort det lettere for pårørende, at finde deres kære med demens, hvis de går hjemmefra. Men man kan også håbe på, at befolkningen har fået mere viden om demens, og i højere grad griber ind.

Stadig et stykke vej

I 2010 blev serviceloven lempet, så plejepersonale kan bruge GPS'er til mennesker med demens, så længe den demente ikke sætter sig imod. Så snart de gør det, skal kommunen afgøre, om der alligevel kan bruges en GPS. I 2016 blev tilsvarende regler tilføjet på sygehusområdet. Men reglerne tolkes vidt forskellige i de enkelte kommuner, og det betyder flere steder, at man dropper GPS'en, fordi den demente ikke selv er i stand til at sige ja.

- Mange er ikke godt nok inde i loven og tror, at brug af GPS er et udtryk for ulovlig overvågning af borgeren. Det er det ikke. Det er et hjælpemiddel på linje med andre hjælpemidler, siger Nis Peter Nissen.

Han håber, at den nye nationale handlingsplan fra januar, kan være med til at skabe mere klarhed over reglerne ude i kommunerne.

Der er desværre også noget der tyder på, at flere i befolkningen generelt mangler den forståelse, der skal til for at hjælpe mennesker med demens i problemer. Det kan man blandt andet se i denne video, som Alzheimerforeningen har lavet i samarbejde med Go’ morgen Danmark:

BLIV DEMENSVEN HER

Senest opdateret d 23. marts
Fakta

Gode råd til, hvordan du hjælper et   menneske med demens

 • Vær tålmodig
  Mennesker med demens kræver ofte lidt længere tid. Så vær tålmodig når du står i køen supermarkedet eller taler med én med demens.                                                
 • Tag kontakt
  Mennesker med demens kan let blive desorienterede. Vær derfor ikke bange for at tage kontakt med personer, som går forvildede rundt, som om de ikke kan finde vej.
 • Smil
  Mennesker med demens læser meget ud af dit kropssprog. Så husk at smile og hav et positivt og imødekommende kropssprog, når du møder én med demens.                     
 • Tal roligt og venligt
  Mennesker med demens skal som regel bruge mere tid til at tænke over det, du siger. Så tal roligt og venligt, brug korte sætninger og stil kun ét spørgsmål ad gangen, når du taler med én med demens.   
 • Se mennesket
  Mennesker med demens lider af en alvorlig hjernesygdom - men der er stadig et menneske bag sygdommen. Mind dig selv om, at mennesker med demens også har følelser og ikke blot er deres diagnose. Vær nærværende og involverende.
 • Tilbyd din hjælp
  Mennesker med demens kan gøre mange ting selv, men ind imellem har de brug for en håndsrækning. Det kan virke grænseoverskridende, men vær ikke bange for at hjælpe, når du ser en person med demens kæmpe med huskesedlen, nøglerne eller busplanen.
 • Sæt dig ind i demens
  80 procent af mennesker med demens oplever, at der stor uvidenhed om demens i samfundet. Det er medvirkende til tabu om demenssygdomme og at mennesker med demens bliver isoleret. Derfor skal du sætte dig ind i demens.
 • Bliv Demensven
  Som Demensven bliver du klædt på med viden og konkrete redskaber til at hjælpe mennesker med demens. Du får også et lilla Demensven-hjerte, som gør det lettere for mennesker med demens og deres pårørende at spotte dig og bede om hjælp. Det er gratis at være Demensven, og du kan tilmelde dig på Demensven.dk.

          Kilde: Alzheimerforeningen

Støt os
Få kontakt til en Demensven
Få kontakt til en Demensven
Få en Demensven, der kan støtte jer i livet med demens
Har du brug for en bisidder?
Har du brug for en bisidder?
Nyt bisidder-korps i Alzheimerforeningen
7 gode råd
7 gode råd
Få 7 gode råd til hvordan du hjælper et menneske med demens
Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Årets Demenspris 2018
21. februar 2018
Årets Demenspris: Nu kan du indstille en medarbejder til Demensprisen 2018
Igen i år skal Årets Demenspris være med til at anerkende de medarbejdere, der skaber glæde, tryghed og værdighed for mennesker med demens og deres pårørende.
Alzheimerforeningen sender sine kondolencer til kongefamilien
14. februar 2018
Alzheimerforeningen sender sine kondolencer til kongefamilien
Alzheimerforeningens direktør sender sine kondolencer til den kongelige familie, efter meddelelsen om, at Prins Henrik er afgået ved døden.
Børnefamilier med demens får hjælp fra nyt projekt
31. januar 2018
Børnefamilier med demens får nu hjælp fra VELUX FONDEN og Alzheimerforeningen
Alzheimerforeningen har fået bevilliget lidt over 4 mio. kr. til et nyt projekt målrettet børnefamilier, hvor den ene forælder har en demenssygdom.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 06. februar
Kl. 14:00
Kursus Østerbro: LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende
Kurset varer 7 uger og foregår på hold med 12-16 deltagere og 2 frivillige instruktører, som selv er pårørende.
Tirsdag d. 06. februar
Kl. 14:00
Kursus Østerbro: LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende
Kurset varer 7 uger og foregår på hold med 12-16 deltagere og 2 frivillige instruktører, som selv er pårørende.
Mandag d. 12. februar
Kl. 15:00
Kursus Valby: LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende
Kurset varer 7 uger og foregår på hold med 12-16 deltagere og 2 frivillige instruktører, som selv er pårørende.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time
dør en dansker af en demenssygdom

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

Over
80.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven øreringe - sølv
Køb og støt
Da Aage forsvandt
Køb og støt
Djuva - Model Beat
Køb og støt
Remember Me T-shirt
Køb og støt
Paraply Demensven
Køb og støt