Menu

 

Aktiviteter og hverdagsliv

Alle mennesker har brug for at deltage i meningsfulde aktiviteter. Hverdagens aktiviteter og rutiner skaber både tryghed og er identitetsskabende - også for mennesker med demenssygdom.

 

Fastholdelse af mennesker med demenssygdom i meningsgivende sammenhænge øger livskvaliteten og har positiv indflydelse på sygdomsforløbet. Desværre oplever mange med demenssygdom og pårørende, at demenssygdom ofte går hånd i hånd med social isolation. Det er vigtigt at formå at skabe de rette rammer, så mennesker med demenssygdom og pårørende kan fortsætte med at leve et aktivt og socialt liv. 


Fysisk aktivitet frigiver signalstoffer og hormoner, som påvirker hjernen i en gunstig retning. Mental og social stimulation gør hjernens netværk stærkere. Ved at stimulere hjernen inden for disse tre fokusområder, når man har fået en demenssygdom, kan man aktivere og holde fast i nogle af de netværk, der allerede er dannet i hjernen eller danne nye netværk, som gør hjernen mere modstandsdygtig.

 

Læs også: Giv din hjerne de bedste vilkår, når du har en demenssygdom


Hverdagsliv

For mennesker med en demenssygdom kan det være svært at holde fast i de aktiviteter, de deltog i, i takt med sygdommen udvikler sig. 

Det er vigtigt at vurdere hvilke aktiviteter og gøremål i hverdagen, der kan lade sig gøre, trods svækkelse. Det handler om at finde frem til de aktiviteter, der giver mening for den enkelte. Mange aktiviteter kan lade sig gøre, blot man får lidt hjælp og støtte.

Det kan f.eks. være hjælp til at udføre i hverdagens gøremål, opfordring til at deltage i sang og musik og udarbejdelse af livshistorie. Det kan også være en god idé at deltage i målrettede aktiviteter, da det fastholder sociale kompetencer og identitet.


Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet har en positiv indvirkning både på kroppen, hjernen og humøret. En  vigtig del af behandlingen af mennesker med en demenssygdom handler derfor om at tilbyde gode muligheder for fysisk aktivitet og træning. Målet for fysisk træning er ikke kun at bedre funktionsevne, bevægelighed, kredsløb og kondition, men også at støtte identitetsfølelsen.

Egentlig træning f.eks. med redskaber vil som oftest kun kunne gennemføres tidligt i et demensforløb - med mindre man får støtte til aktiviteten. Allerede indlærte fysiske aktiviteter fx fra sport og idræt kan dog bevares langt hen i forløbet. Efterhånden som demenssygdom skrider frem kan den fysiske træning med fordel ændres så den får mere karakter af motion eller leg, hvor fokus også er rettet mod stimulering af sanser, balance, reaktionsevne og vågenhed. Det er vigtigt at huske på, at sansestimulering kan og skal foregå hele livet igennem.


Mental stimulering 

Det er vigtig at holde både krop, sjæl og hjerne i gang, hvis man har en demenssygdom. Mentalt stimulerende aktiviteter såsom at lægge puslespil, læse, spille spil eller kort, spille et musikinstrument, og mere målrettet træning af kognitive funktioner - såkaldt 'hjernegymnastik' er gode måder at holde hjernen i gang.


MEDICINSK BEHANDLING

Med den demensmedicin vi har til rådighed i dag, er det kun muligt at symptombehandle og ikke påvirke de underliggende sygdomsprocesser.

Lægemidler kan dog udgøre et nødvendigt supplement i behandlingen af demenssygdom.


PLEJE OG OMSORG

Den rette og fyldestgørende pleje og omsorg er nødvendigt i hele sygdomsforløbet med demens. Tidligt i forløbet kan der være behov for at forebygge eller afhjælpe helbredsmæssige problemer, hvor det i livets sidste fase primært retter sig mod at lindre ubehag.

HJÆLPEMIDLER

Faste rutiner, enkle systemer og hjælpemidler kan skabe overskuelighed, tryghed og ro i hverdagen med demenssygdom. Hjælpemidler kan være med til at sikre, at personen med demenssygdom selvstændigt kan fortsætte sin velkendte hverdag, hvilket er vigtigt for livskvaliteten.

Arrangementer
Lørdag d. 30. november
Kl. 00:00
SAMKLANG Online kursus - skab kontakt til mennesket med demens via musik
På online-kurset SAMKLANG, guides du i tre korte videoer til, hvordan du som pårørende eller fagperson kan opsætte nærende musikalske stunder med mennesker ramt af demens, således så mennesket bag demensen træder tydeligere frem, og I kan få øjeblikke sammen præget samhørighed og nærvær. Kurset kræver ingen musikalske forudsætninger, men et mod på at synge med den demensramte er klart en fordel.
Lørdag d. 07. december
Kl. 12:00
Julefrokost med musik
2670 Greve
Julefrokost med musik, sang og dans i de dejlige omgivelser i Aktivitetshuset "Olsbækken".
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt