Demens er en folkesygdom
- I Danmark lever cirka 85-90.000 mennesker med en demenssygdom. Heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom
- Der er ca. 4.200 personer under 65 år med en demenssygdom i Danmark.
- Der konstateres hver år ca. 8.000 nye tilfælde af demenssygdom i Danmark
- I 2040 forventes antallet af personer med demens over 60 år at vokse til 125-150.000
- Der er godt 400.000 nære pårørende (partner, søskende, børn eller børnebørn) til en person med demenssygdom.
- 54% af pårørende familiemedlemmer, der ringer til Demenslinien, er voksne børn af en person med demenssygdom
- Der er 2½ gang så mange kvinder med en demenssygdom som mænd. Kun 40% af alle kvinder med demens har fået stillet en demensdiagnose, mens det er 60% af alle mænd med demens.
- Pårørende til hjemmeboende personer med en demenssygdom bruger i gennemsnit 6 timer om dagen til pleje og omsorg
- Mellem 65-85% af alle plejehjemsbeboere har en demenssygdom. De samlede udgifter til behandling, pleje om omsorg til plejehjemsbeboere udgør ca. 18 mia. kroner om året.
- De totale omkostninger ved demenssygdom i Danmark andrager mere end 20 milliarder kr. om året
Demens er betegnelsen for en række symptomer på svækkelse af hjernens intellektuelle funktioner med svigtende hukommelse og koncentrationsevne, svækket orientering, sproglige forstyrrelser, ofte ledsaget af ændringer i personlighed og adfærd. Demens skyldes en sygdom i hjernen og kan forekomme hos voksne i alle aldre, men er hyppigst hos ældre.
Der findes mere end 200 forskellige sygdomme, som kan medføre demens. Hos ældre patienter er den hyppigste sygdom Alzheimers sygdom, som skyldes, at hjerneceller gradvist går til grunde (såkaldt neurodegeneration), og at der ophobes særlige proteinstoffer i hjernen. Den næst hyppigste årsag til demens er vaskulær demens, hvor der er sygdomme i blodkarrene og blodpropper i hjernen. Andre almindelige årsager til demens er såkaldt frontotemporal demens og Lewy body demens, som begge ligesom Alzheimers sygdom er neurodegenerative sygdomme. Tilsammen udgør disse fire demenssygdomme ca. 80 % af alle tilfælde.
De fleste demenssygdomme er fremadskridende og medfører tiltagende funktionssvækkelse over en kortere årrække. I begyndelsen er symptomerne ofte uspecifikke og kan ligne symptomer på andre tilstande. Efterhånden påvirkes flere intellektuelle funktioner, og funktionsniveauet forringes. I sygdommens allersidste fase påvirkes også de hjerneområder, der er ansvarlige for f.eks. bevægelse og vejrtrækning. Dette er årsag til, at man til slut dør af sygdommen. Demens er ofte, og især i de senere faser, præget af adfærdsforstyrrelser og psykiske symptomer (f.eks. uro, rastløshed, handletrang, vandren og andre aktivitets- og søvnforstyrrelser) og i nogle tilfælde egentlige psykotiske symptomer (hallucinationer og vrangforestillinger). Personer med demens kan også være angst, deprimeret og følelsesmæssig ustabil med let vakt vrede eller aggressivitet.
Kilder: National Videncenter for Demens (Rigshospitalet); Alzheimer Europes Yearbook 2019 - Estimating the prevalence of dementia in Europe (2020), Alzheimer International: The global impact of dementia 2013-2050, dec 2013; WHO: Dementia – a public health priority, 2012; Sundhedsdatastyrelsen, Statusrapport på demensområdet i Danmark, Sundheds og Ældreministeriet 2016; Kommunernes Landsforening: En Reform af Sundhedsvæsenet Haster, november 2019 samt Costs of Informal Care for People Suffering from Dementia: Evidence from a Danish Survey, Dementia Geriatric and Cognitive Disorder Extra, november 2011