Der er mange forskningsresultater, der tyder på at kost og ernæring har betydning for risikoen for udvikling af demenssygdomme.
Men selvom der er forsket meget i sammenhængen mellem kost, ernæring og demens, er der stadig stor usikkerhed om, hvilken betydning de forskellige fødevarer har for udvikling af demenssygdomme.
En god tommelfingerregel er, at det, der er godt for hjertet, er også godt for hjernen.
Frugt og grønt
Flere forskningsresultater tyder på at en kost med et højt indhold af grøntsager har en beskyttende virkning mod udvikling af kognitiv svækkelse. Det gælder især for grønne bladgrøntsager som salat, spinat, broccoli, kål, m.v. En tilsvarende beskyttende virkning af at spise frugt er ikke påvist.
Samtidig tyder enkelte forskningsresultater på, at en kost med et højt indhold af frugt og grøntsager i voksenlivet også kan have en beskyttende virkning mod senere udvikling af Alzheimers sygdom.
Fisk
Forskningen tyder på, at en kost med en høj andel af omega-3 fedtsyrer, som findes i fede fisk som fx laks og makrel, nedsætter risikoen hos ældre for at udvikle kognitiv svækkelse. Men der er ikke påvist nogen sikker sammenhæng mellem indtagelse af omega-3 fedtsyrer og risiko for Alzheimers sygdom.
Middelhavskost
Kost med mange grøntsager, bælgfrugter, frugt, kornprodukter, fisk og planteolier fx olivenolie - såkaldt middelhavskost - ser ud til at være forbundet med en nedsat risiko for udvikling af både kognitiv svækkelse og Alzheimers sygdom.