Når man sender sine kære på plejehjem, er det som regel med et ønske om, at de får en hverdag med mere tryghed og adgang til hjælp og værdig pleje alle timer af døgnet. Desværre viser flere landsdækkende undersøgelser, at der er store forskelle i de kommunale personalenormeringer på plejehjem. Og forskningen viser, at jo lavere normering kommunerne har, desto ringere behandling får beboerne på plejehjem. Normeringen i den bedste kommune er mere end tre gange så god som i den ringeste kommune, og det er ifølge direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, helt uacceptabelt:
- Det kan ikke passe, at det skal være patientens postnummer, der skal bestemme, hvilken behandling man får. Derfor bør Folketinget stille bindende kvalitetskrav til kommunerne, der sikrer en værdig grundnormering på plejehjem. For vi ved, at der er en klar sammenhæng mellem bemanding og kvaliteten af behandling på plejehjem.
Realistisk bud på normering
Helt konkret forslår Alzheimerforeningen at der i forbindelse med en kommende sundhedsreform stilles bindende krav til, at der i dagtimerne på plejehjem er 2,4 beboere per ansat, i aftentimerne 5,4 beboere per ansat og 16 beboere per ansat om natten. Tallene svarer til gennemsnittet af de ti bedste kommunale normeringer ifølge en undersøgelse foretaget af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE.
- Forslaget er et forsøg på at give et realistisk bud på en grundnormering, da det følger de personalenormeringer, som allerede eksisterer i flere kommuner i dag. Derfor burde det også være muligt for samtlige kommuner at leve op til en grundnormering på plejehjem, der på mange måder svarer til det loft over antallet af elever per klasse, vi kender fra Folkeskolen. Det loft er fastlagt ved lov af Folketinget og derfor uafhængigt af det kommunale selvstyre, forklarer Nis Peter Nissen.
Læs mere om de forskellige former for demens her på Alzheimerforeningen.
Enkelt medarbejder til 40 beboere
Alzheimerforeningens forslag kommer i kølvandet på flere år med skrækhistorier fra plejehjem, hvor der for eksempel ikke har været en fast nattevagt eller kun en enkelt medarbejder til flere end 40 beboere. Og det er især om natten, at der opstår problemer på plejehjemmene - for demenspatienter, der udgør op mod 85 procent af beboere på plejehjem, oplever ofte problemer med døgnrytmen og søvn om natten og har derfor et større behov for pleje og omsorg i nattetimerne.
- Vi kan simpelthen ikke være bekendt ikke at gøre noget, når vi ved at der er en positiv sammenhæng mellem antal medarbejdere per plejehjemsbeboere og kvaliteten af behandling og pleje. Især når vi ved, at det er politiske prioriteringer der afgør, hvilke kommuner der vælger at have en værdig grundnormering og hvilke der ikke gør. Derfor er der brug for handling fra Folketingets side, så vi kan sikre en fair behandling til alle der bor på plejehjem, siger Nis Peter Nissen.
Læs Alzheimerforeningens notat om en værdig grundnormering på plejehjem her.