Mere end 200 forskellige sygdomme kan medføre demens. Nogle af sygdommene er dog meget sjældne. De sygdomme, der kan medføre demens, kan inddeles efter typen af sygdommen.
Fremadskridende demenssygdomme
De hyppigste demenssygdomme er de fremadskridende såkaldte degenerative sygdomme. Denne gruppe er årsag til ca. 70 procent af demenstilfældene. Det er sygdomme, som ofte indebærer, at bestemte typer af hjerneceller går til grunde. Til denne gruppe hører:
Blodpropsdemens eller vaskulær demens
Den næsthyppigste gruppe af sygdomme, der kan give demens, er sygdomme i blodårerne. Fx udgør den såkaldte vaskulær demens ca. 20 procent af demenstilfældene.
Vaskulær demens kaldes også blodpropsdemens, fordi årsagen hos de fleste er små blodpropper i hjernens blodkar.
Vaskulær demens kan ikke helbredes, men man kan gøre noget for at undgå, at sygdommen bliver forværret. Lægen kan ordinere blodtryksregulerende, blodfortyndende eller kolesterolsænkende medicin, ligesom eventuel sukkersyge skal være velbehandlet.
Læs også: Hvad er forskellen på demens og Alzheimers?
Andre sygdomme kan være årsag til demens
De sidste ti procent af årsagen til demens består af en lang række af forskellige sygdomme, der kan inddeles i nogle hovedgrupper:
- Cyster og normaltrykshydrocephalus. Der kan være tale om noget, der trykker på hjernen - enten vandcyster eller hjernevæske. Normaltrykshydrocephalus skyldes en sygdom, hvor hjernevæsken ikke kan slippe væk.
- Rumopfyldende processer. Svulster i hjernen både godartede og ondartede.
- Betændelsestilstande.
- Sjældne stofskiftesygdomme af forskellig slags.
- Hjerneskader.
Endelige kan visse hjerneskader, fx efter trafikuheld, give mén og symptomer, så der er tale om demens.