Menu
25. marts 2020

Anne Sofie danser med sin mor på Facetime

En iPad med automatisk svarfunktion installeret på et lille staffeli gør, at Anne Sofie kan tale med sin mor flere gange om dagen. Under coronapandemien, hvor vi skal passe ekstra godt på hinanden, giver det tryghed.

Anne Sofie og hendes mor taler sammen over Facetime. Foto: Privat

- Min mor er meget fysisk rørig, og hvis hun ikke bliver stimuleret nok, springer hun på den første og bedste bus. Og så kan hun have svært ved at finde hjem, siger Anne Sofie Gladbjerg. Hendes mor fik konstateret Alzheimers sygdom for tre år siden, og bor nu alene i sit hjem ved Esbjerg.

På grund af risikoen for smitte med COVID-19 er der i øjeblikket endnu større risiko ved at forlade sit hjem – og der er også færre muligheder for besøg. Derfor giver det Anne Sofie ekstra tryghed, at hun flere gange dagligt kan se og tale med sin mor uden at mødes med hende:

- I den her tid, hvor der er coronasmitte er det en kæmpe fordel, så vi ikke smitter hinanden. Hun er meget elskelig og vil gerne kramme alle og røre ved alting. På den her måde får hun dækket lidt flere af sine daglige behov i de tætte rammer.


Minder og bevægelse

Anne Sofie har indstillet iPad’en til automatisk at besvare Facetime opkald efter en rum tid. Hendes mor kommer hen, når hun hører den ringe, eller når der bliver kaldt på hende. Den har en fast plads på kommoden sammen med billeder af alle familiemedlemmerne, så den er blevet en del af dekorationen og bliver ikke taget ned eller rykket rundt.

- Jeg har ikke en eneste gang oplevet, at hun virkede forvirret, hun kommer glad hen til sin iPad, siger Anne Sofie. - Nogle gange holder hun billederne af familien op foran skærmen, og så taler vi om dem – for eksempel hvem der er på billedet, og at det blev taget til hendes fødselsdag sidste år.

Læs også: Tips til aktiviteter og samvær under coronakrisen

Hun forsøger at ringe til sin mor hver formiddag og eftermiddag. Nogle gange kommer opkaldet ubelejligt, og hun er måske på vej ud ad døren. Så er det kun en kort snak. Andre gange taler de i længere tid, og der kan morens glæde for at røre sig også komme til udtryk, fortæller Anne Sofie:

- Jeg har placeret iPad’en, så hun kan bevæge sig samtidig med, at vi snakker. Hun er et meget positivt menneske, og for hende er det helt naturligt, at vi skal bevæge os samtidig med, at vi taler sammen. Det kan vi gøre her, og så rækker vi ud efter hinanden med vores hænder og bevæger hovedet, mens min mor nynner og synger.


Forsøger at bevare hverdagen

I øjeblikket er der dog en ny ting, som også skal have plads, når mor og datter snakker sammen – nemlig COVID-19, hvad det er, og hvorfor man i øjeblikket skal holde sig mere indendørs, end man plejer.

- Vi har hægtet det meget op på nogle autoriteter, hun kender og stoler på - det er dronningen og statsministeren der siger, hvad vi skal gøre, fortæller Anne Sofie.

 – Vi siger til hende, at nu skal hun helst ikke køre for meget med bus, men hun har også registreret, at noget er anderledes, efter der er kommet store skilte og beholdere med sprit.

Anne Sofie og hendes familie har været vant til at tage hendes mor med i butikker og på cafe, men nu er stamcaféen også lukket. Den holder nu også lukket, og det er med til at opretholde en dagligdag i øjeblikket, fortæller hun:

- Det er helt essentielt for hende, at alt er så normalt som muligt, og det forsøger vi at understøtte som pårørende, blandt andet ved at holde fast i opkaldene.

 

Læs også: Sådan forholder du dig som pårørende under coronapandemien

 

Husk, at du altid kan kontakte Alzheimerforeningens rådgivere på Demenslinien ved at ringe til telefonnummer 5850 5850

 

Senest opdateret d. 25. marts
Fakta

Sådan får du en iPad til at besvare opkald automatisk:

Vælg:
Indstillinger ->
Tilgængelighed ->
Berøring ->
Viderestilling af opkald ->
Autobesvar opkald ->
Slå skyderen til, så den bliver grøn

OBS: Det er vigtigt, at iPad'en har sit eget apple ID, som er det ”telefonnummer” man ringer op til.

Husk at være opmærksom på, hvor iPad'en stilles i forhold til privatliv og blufærdighed.

Støt os
Råd om corona
Sådan forholder du dig som pårørende under corona pandemien.
Er du blevet ringet op?
Er du blevet ringet op?

Alzheimerforeningen gennemfører i øjeblikket en telefonkampagne

5 veje til god kommunikation
5 veje til god kommunikation

Se fem små film med metoder til god kommunikation med personer med demens

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Slut med at plejehjem nægter pårørende gåture med deres kære
20. maj 2020
Slut med at plejehjem nægter pårørende gåture med deres kære
Flere gange om ugen ringer pårørende til Alzheimerforeningen og fortæller, at de ikke må gå en tur med deres kære med demens, der bor på plejehjem. Alzheimerforeningen har indtil videre gjort 14 kommuner opmærksom på denne fejl. Brevene og samtalerne med kommunerne ser ud til at virke, og plejehjemmene retter nu ind og giver lov til gåture.
Alzheimerforeningen skal udvikle digitalt dagtilbud
15. maj 2020
Alzheimerforeningen skal udvikle digitalt dagtilbud
Nyt digitalt tilbud skal skabe struktur og støtte til hjemmeboende med demens og deres pårørende. Projektet er støttet af Innovationsfonden og er et partnerskab mellem Alzheimerforeningen, Kommunernes Landsforening, rådgivningsvirksomheden Type2dialog og digitalbureauet GORM Agency.
Anbefaling fra Alzheimerforeningen ændrer retningslinjer for besøg
12. maj 2020
Anbefaling fra Alzheimerforeningen ændrer retningslinjer for besøg
Sundhedsstyrelsen imødekommer Alzheimerforeningens bekymring om besøgsrestriktioner og dropper overvågning af pårørendes besøg på plejehjem.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 29. maj
Kl. 09:00
Åben Rådgivning i Hedensted kommune
8723 Løsning
Åben Rådgivning for ALLE
Fredag d. 29. maj
Kl. 12:00
Besøg demenslejlighed hver fredag i Center for Demens
2200 københavn N
Åbent hus hver fredag k. 12-14 i inspirationslejligheden i Center for Demens
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven Øreringe og Armbånd - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Demensven halskæde og smykkepin - kombineret tilbudspakke
Køb og støt
Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt