Menu
10. november 2020

Ny rapport: Hjemmeboende personer med demens og pårørende er hårdt ramt af Corona-nedlukninger

Nedlukning af aktivitetstilbud til mennesker med demens og manglende aflastning til pårørende har haft alvorlige helbredsmæssige følger. Alzheimerforeningen anbefaler derfor, at behandlings- og aktivitetstilbud til mennesker med demens fortsat holdes i gang – ganske som kræftoperationer også fortsætter under Corona.

Pårørende oplever på nærmeste hånd, hvordan demenssygdommen skrider hurtigere frem, når personen med demens ikke længere kan få gavn af de kommunale behandlingstilbud.

Corona-pandemien har i stor stil ført til aflyste aktiviteter, aflyst aflastning, aflyst hjemmehjælp og aflyst rengøringshjælp for mennesker med demens, der bor i eget hjem. Derfor har hustruer, ægtemænd og børn stået meget alene med at passe, pleje og hjælpe deres kære med demens.
Konsekvenserne har været meget omsiggribende, viser en ny rapport fra Alzheimerforeningen, der bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 1.500 mennesker med demens eller deres pårørende.

Mennesker med demens er blevet dårligere pga. manglende aktiviteter

Pårørende oplever på nærmeste hånd, hvordan demenssygdommen skrider hurtigere frem, når personen med demens ikke længere kan få gavn af de kommunale behandlingstilbud. Således oplyser, hver fjerde pårørende, at evnen til at huske, kommunikere eller gå blev forværret i høj eller meget høj grad hos deres kære med demenssygdom under Corona-epidemien.

En hustru beskriver det eksempelvis således:
- Mangel på fysisk træning og hukommelsestræning har fået det til at gå stærkt tilbage for min mand. Han er blevet meget dårligere fungerende siden marts.
På grund af demenssygdommen, er der desværre stor risiko for, at de tabte funktioner ikke kommer igen. De vil være tabt for evigt.

Pårørende har fået dårligere livskvalitet

Langt de fleste af undersøgelsens respondenter er pårørende, og hver anden af de pårørende giver selv udtryk for, at deres mentale helbred er forværret eller meget forværret under Corona-krisen, og en næsten lige så stor andel angiver, at deres egen livskvalitet er under middel.

En pårørende i undersøgelsen beskriver det således:
- Det har påvirket os meget, at dagcentrene lukkede helt ned. Jeg er stadig på arbejdsmarkedet og min mand, som er demensramt, plejer at være i dagcenter de 4 dage om ugen, hvor jeg er på arbejde. Det har været en stor udfordring for os, at min mand har været alene hjemme hele dagen. Han har flyttet rundt på meget og gået mange ture, hvor han ikke kan finde hjem igen. Jeg har utallige gange måttet forlade mit arbejde for at få ham ledt hjem fra en gåtur. Det har været meget utrygt - også fordi han slet ikke er trafiksikker. En forfærdelig periode, har det været.

Pårørende har været i selvisolation og oplevet ensomhed

Mange pårørende har isoleret sig selv for ikke at risikere at bringe smitte ind i hjemmet. De pårørende beskriver selv i undersøgelsen, hvordan de er holdt op med at deltage i fritidsaktiviteter, har undgået offentlig transport og ikke selv køber ind i supermarkeder. Mange oplyser endvidere, at de heller ikke går til læge med deres egne skavanker. Manglende aflastning og isolation har ført øget ensomhed med sig og ført til manglende overskud til omsorg for deres demenssyge partner.

Hjælpen udebliver under Corona

Hver tredje familie, der før Corona fik hjemmehjælp, oplevede under Corona-krisen, at hverken hjælp til praktiske opgaver eller personlig pleje blev varetaget af den kommunale hjemmehjælp. Manglende hjælp til rengøring eller personlig pleje er ekstra problematisk under en virus-epidemi, hvor et vigtigt redskab til at holde smitten væk netop er øget rengøring og omhyggelig personlig hygiejne.

Isolation og konflikter

Nedlukning af aktivitets- og dagcentre samt aflysninger af sociale arrangementer har betydet, at mange hjemmeboende personer med en demenssygdom ikke har haft mulighed for at være sammen med andre end deres samlever.

- Det har været noget af det værste, jeg har prøvet. Birger plejer at være meget aktiv i dagcentret, men da det hele lukkede ned, var vi pludselig sammen hele tiden. Han lod sine frustrationer gå ud over mig, og jeg havde ikke et øjeblik alene. Jeg tror ikke, jeg kan holde til, hvis det hele lukker ned igen, siger Jette Veber, der er gift og bor sammen med Birger, der lider af Alzheimers sygdom.

Og Jette er ikke den eneste, der har oplevet mange konflikter i hjemmet. Næsten fire ud af 10 pårørende svarede, at der har været flere eller mange flere konflikter i hjemmet under Corona-krisen. De mange konflikter påvirker de pårørendes mentale helbred negativ, og det overrasker ikke direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen:
- Det er ikke overraskende, at sygdommen forværres og konfliktniveauet stiger under en nedlukning, for aktiviteter og social stimulering er helt nødvendig behandling til mennesker med demenssygdom. Derfor anbefaler vi i Alzheimerforeningen, at alle dagcentre, rådgivnings- og aktivitetscentre og andre kommunale tilbud om behandling og støtte til familier med demens fortsat holdes åbne også under den fortsatte Corona-krise – ganske som vi ikke lukker for at kræftpatienter fortsat kan blive opereret.

Læs rapporten ”Livet med demens derhjemme” med delkonklusioner fra undersøgelsen om de alvorlige konsekvenser Corona-pandemien har haft for hjemmeboende med demens og deres pårørende her 

Senest opdateret d. 09. november 2020
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Det danske retssystem er ikke demensvenligt
30. oktober 2024
Det danske retssystem er ikke demensvenligt
74-årig mand med demens dømt til anbringelse på ubestemt tid.
Sundhedsreform fortsætter uværdigt postnummer-lotteri
24. oktober 2024
Sundhedsreform fortsætter uværdigt postnummer-lotteri
Regeringens udspil til sundhedsreform mangler en kronikerpakke til demens.
Alzheimer-forskningsfonden har uddelt priser for 2,6 mio. kroner
3. oktober 2024
Alzheimer-forskningsfonden har uddelt priser for 2,6 mio. kroner
To forskere fik Alzheimer-forskningsfondens pris overrakt af H.K.H. Prinsesse Benedikte.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 22. oktober
Kl. 08:30
"Få overskud i hverdagen med demens" 5 - dages kursus for pårørende og omsorgspersoner
4300 Holbæk
Du inviteres til et unikt 5-dages kursus, designet specielt til dig som er pårørende eller omsorgsperson. Du som ønsker at skabe en tryg og støttende hverdag for dig selv og din nære med demens. Hvad vil du få med dig hjem? En dybere forståelse af sygdommen demens og hvordan demensen påvirker både den demensramte og dig. Praktiske værktøjer til at håndtere dit hverdagsliv med demens. Evnen til at anvende O sense® metoden for at forbedre din og din næres overskud og livskvalitet. Øget emotionel støtte og overskud gennem O Sense® og hverdagsfaglig viden om demens. En personlig udviklingsplan som du kan bruge med det samme i dit liv med demensen. Kurset strækker sig over 6 uger på følgende datoer. tirsdag 22 oktober 2024 torsdag 31. oktober 2024 tirsdag 12. november 2024 mandag 18. november 2024 torsdag 28. november 2024
Mandag d. 04. november
Kl. 11:00
Aktiv Højskole - 5-dages højskoleophold for mennesker med demenssygdom
7300 Jelling
Motion, aktivitet og socialt samvær er godt for både sjæl og krop, og har en gavnlig effekt på livet med en demenssygdom. Alzheimerforeningen søger derfor løbende penge til at afholde Aktiv Højskole for mennesker med demens - et 5-dages inspirerende og indholdsrigt højskoleophold. På højskoleopholdet vil deltagerne blive inspireret til at være aktive med kroppen, sjælen og hjernen. Programmet vil indeholde musik og bevægelse, klassiske højskoleforedrag, kreative workshop og udflugter. Trygge rammer Alzheimerforeningen har mange års erfaring med Aktiv Højskole og arrangerer opholdet i samarbejde med højskolen, demenskoordinatorer og frivillige. På højskoleopholdet vil der være fagpersoner med specialviden om demens til at hjælpe og støtte under opholdet - for eksempel med vækning, medicin og under aktiviteterne i løbet af dagen. Du vil desuden blive tilknyttet en kontaktperson, som har viden om og erfaring med med demenssygdom. Højskoleopholdene er målrettet mennesker med en demenssygdom, som har lyst til at deltage i aktiviteter sammen med andre. Du skal kunne gå uden hjælpemidler og med lidt hjælp klare almindelige hverdagsaktiviteter selv. Fagpersoner hjælper og støtter selvfølgelig undervejs. Hvem kan deltage i opholdet? Der er plads til ca. 20 deltagere. Som regel har vi flere ansøgere, end der er plads til. Vi ser blandt andet på følgende, når vi sammensætter holdene: - Du have lyst til at deltage i aktiviteter sammen med andre - Du skal stort set være selvhjulpen og for eksempel kunne klare personlig hygiejne og at komme i tøjet om morgenen. Derudover skal du også kunne gå en længere tur uden hjælpemidler. - Du kan søge om at komme med på Aktiv Højskole flere gange, men vi forsøger altid at give plads til nye ansøgere - Ved udvælgelsen vil der også blive lagt vægt på ligelig køns- og aldersfordeling
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt