Menu
10. november 2020

Ny rapport: Hjemmeboende personer med demens og pårørende er hårdt ramt af Corona-nedlukninger

Nedlukning af aktivitetstilbud til mennesker med demens og manglende aflastning til pårørende har haft alvorlige helbredsmæssige følger. Alzheimerforeningen anbefaler derfor, at behandlings- og aktivitetstilbud til mennesker med demens fortsat holdes i gang – ganske som kræftoperationer også fortsætter under Corona.

Pårørende oplever på nærmeste hånd, hvordan demenssygdommen skrider hurtigere frem, når personen med demens ikke længere kan få gavn af de kommunale behandlingstilbud.

Corona-pandemien har i stor stil ført til aflyste aktiviteter, aflyst aflastning, aflyst hjemmehjælp og aflyst rengøringshjælp for mennesker med demens, der bor i eget hjem. Derfor har hustruer, ægtemænd og børn stået meget alene med at passe, pleje og hjælpe deres kære med demens.
Konsekvenserne har været meget omsiggribende, viser en ny rapport fra Alzheimerforeningen, der bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 1.500 mennesker med demens eller deres pårørende.

Mennesker med demens er blevet dårligere pga. manglende aktiviteter

Pårørende oplever på nærmeste hånd, hvordan demenssygdommen skrider hurtigere frem, når personen med demens ikke længere kan få gavn af de kommunale behandlingstilbud. Således oplyser, hver fjerde pårørende, at evnen til at huske, kommunikere eller gå blev forværret i høj eller meget høj grad hos deres kære med demenssygdom under Corona-epidemien.

En hustru beskriver det eksempelvis således:
- Mangel på fysisk træning og hukommelsestræning har fået det til at gå stærkt tilbage for min mand. Han er blevet meget dårligere fungerende siden marts.
På grund af demenssygdommen, er der desværre stor risiko for, at de tabte funktioner ikke kommer igen. De vil være tabt for evigt.

Pårørende har fået dårligere livskvalitet

Langt de fleste af undersøgelsens respondenter er pårørende, og hver anden af de pårørende giver selv udtryk for, at deres mentale helbred er forværret eller meget forværret under Corona-krisen, og en næsten lige så stor andel angiver, at deres egen livskvalitet er under middel.

En pårørende i undersøgelsen beskriver det således:
- Det har påvirket os meget, at dagcentrene lukkede helt ned. Jeg er stadig på arbejdsmarkedet og min mand, som er demensramt, plejer at være i dagcenter de 4 dage om ugen, hvor jeg er på arbejde. Det har været en stor udfordring for os, at min mand har været alene hjemme hele dagen. Han har flyttet rundt på meget og gået mange ture, hvor han ikke kan finde hjem igen. Jeg har utallige gange måttet forlade mit arbejde for at få ham ledt hjem fra en gåtur. Det har været meget utrygt - også fordi han slet ikke er trafiksikker. En forfærdelig periode, har det været.

Pårørende har været i selvisolation og oplevet ensomhed

Mange pårørende har isoleret sig selv for ikke at risikere at bringe smitte ind i hjemmet. De pårørende beskriver selv i undersøgelsen, hvordan de er holdt op med at deltage i fritidsaktiviteter, har undgået offentlig transport og ikke selv køber ind i supermarkeder. Mange oplyser endvidere, at de heller ikke går til læge med deres egne skavanker. Manglende aflastning og isolation har ført øget ensomhed med sig og ført til manglende overskud til omsorg for deres demenssyge partner.

Hjælpen udebliver under Corona

Hver tredje familie, der før Corona fik hjemmehjælp, oplevede under Corona-krisen, at hverken hjælp til praktiske opgaver eller personlig pleje blev varetaget af den kommunale hjemmehjælp. Manglende hjælp til rengøring eller personlig pleje er ekstra problematisk under en virus-epidemi, hvor et vigtigt redskab til at holde smitten væk netop er øget rengøring og omhyggelig personlig hygiejne.

Isolation og konflikter

Nedlukning af aktivitets- og dagcentre samt aflysninger af sociale arrangementer har betydet, at mange hjemmeboende personer med en demenssygdom ikke har haft mulighed for at være sammen med andre end deres samlever.

- Det har været noget af det værste, jeg har prøvet. Birger plejer at være meget aktiv i dagcentret, men da det hele lukkede ned, var vi pludselig sammen hele tiden. Han lod sine frustrationer gå ud over mig, og jeg havde ikke et øjeblik alene. Jeg tror ikke, jeg kan holde til, hvis det hele lukker ned igen, siger Jette Veber, der er gift og bor sammen med Birger, der lider af Alzheimers sygdom.

Og Jette er ikke den eneste, der har oplevet mange konflikter i hjemmet. Næsten fire ud af 10 pårørende svarede, at der har været flere eller mange flere konflikter i hjemmet under Corona-krisen. De mange konflikter påvirker de pårørendes mentale helbred negativ, og det overrasker ikke direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen:
- Det er ikke overraskende, at sygdommen forværres og konfliktniveauet stiger under en nedlukning, for aktiviteter og social stimulering er helt nødvendig behandling til mennesker med demenssygdom. Derfor anbefaler vi i Alzheimerforeningen, at alle dagcentre, rådgivnings- og aktivitetscentre og andre kommunale tilbud om behandling og støtte til familier med demens fortsat holdes åbne også under den fortsatte Corona-krise – ganske som vi ikke lukker for at kræftpatienter fortsat kan blive opereret.

Læs rapporten ”Livet med demens derhjemme” med delkonklusioner fra undersøgelsen om de alvorlige konsekvenser Corona-pandemien har haft for hjemmeboende med demens og deres pårørende her 

Senest opdateret d. 09. november 2020
Støt os
Hjernesund-kampagne
Vil du teste din hjernesundhed?

Ved du, hvad der skal til for at holde din hjerne sund? Du kan tage testen og få råd og vejledning til hvor du kan sætte ind for at leve hjernesundt.

Mindeindsamling
En god sag i stedet for blomster

Vil du gerne samle penge ind til en bisættelse. Læs mere

Har vi ringet til dig?
Er du i tvivl om det er os der har ringet til dig?

Er du i tvivl om det er Alzheimerforeningen der har kontaktet dig, eller har du spørgsmål eller kommentarer til vores opkald eller sms, er du velkommen til at henvende dig på 39 40 04 88 eller sende os en mail: post@alzheimer.dk

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny rapport: Aldrig er færre blevet udredt for demens til tiden
28. juni 2024
Ny rapport: Aldrig er færre blevet udredt for demens til tiden
I Alzheimerforeningen frygter man for udviklingen i kølvandet på ny høje ventetidstal.
Danmark bliver snart klogere på demens
26. juni 2024
Danmark bliver snart klogere på demens
Partnerskab med DR sætter fokus på demens fra sensommeren
Demens og type 2-diabetes øger dødelighed
14. juni 2024
Demens og type 2-diabetes øger dødelighed
Nyt studie viser sammenhæng mellem demens og type 2-diabetes.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 01. juli
Kl. 00:00
Gå med Helsingør Motionsklub
3000 Helsingør
Nyd motion og naturen i vores fællesskab
Torsdag d. 18. juli
Kl. 13:00
Motions cafe Sorø
4100 sorø
Vi styrker hjernen ved fysisk og social aktivitet en gang hver uge,
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt