Menu

Hold politikerne til ansvar for, at alle plejehjem yder en demensfaglig og menneskelig omsorg samt får en minimumsnormering.

Langt de fleste plejehjemsbeboere får en god og kærlig pleje og omsorg takket være dedikerede medarbejdere, der yder sit bedste.

Men vi kan se en stigning af henvendelser om svigt og kritiske forhold på plejehjem. Ligesom TV2-dokumentaren "Opråb fra plejehjemmet" – og flere lignende før den – viser, er der stadig alvorlige udfordringer på området. 

Derfor har vi startet en underskriftsindsamling. Den står ikke alene – vi har flere konstruktive forslag til, hvad der kan gøres for at løfte kvaliteten af den demens- og sundhedsfaglige behandling på plejehjem under overskrifterne. Læs mere i vores notat: ”Mennesket før systemet”.

Vi bringer underskrifterne videre til den nye SVM-regering - og jo flere vi har, des større indtryk vil det give.

 Alzheimerforeningen bliver i stigende grad kontaktet af bekymrede pårørende, der oplever svigt på deres kæres plejehjem. En af dem er Kirsten Bolvig, der oplevede, hvordan små episoder hobede sig op til historier om regulære svigt.  

På baggrund af Kirsten og mange andre pårørende og fagprofessionelles henvendelser har Alzheimerforeningen sat gang i en underskriftsindsamling for at sikre, at alle plejehjem yder en demensfaglig og menneskelig omsorg samt får en minimumsnormering. Læs Kirstens historie her.


Baggrund: Stigende antal sager

Selvom rigtig mange dedikerede medarbejdere hver dag yder deres bedste på plejehjem, er sagerne fra plejehjem i Randers, Aarhus og senest Køge, som er blevet dækket af TV2, desværre langtfra enestående.

De seneste år har Alzheimerforeningen registreret en markant stigning i antallet af henvendelser om svigt og kritiske forhold på plejehjem.

En af dem er fra Kirsten Bolvig, der oplevede, hvordan små episoder hobede sig op og endte som regulær svigt. Læs hele Kirstens historie her.

På baggrund af Kirstens henvendelse og henvendelser fra mange andre pårørende og fagprofessionelle, har Alzheimerforeningen forsøgt at få politikerne i tale for at sikre, at alle plejehjem yder en demensfaglig og menneskelig omsorg samt får en minimumsnormering. 

Desværre er der kun sket små justeringer af kerneomsorgen på plejehjemmene, hvor Danmarks sygeste mennesker bor.

International forskning viser, at der er en sammenhæng mellem normeringens størrelse på det enkelte plejehjem og kvaliteten af den behandling og pleje, som beboerne på plejehjem får.

Når det også er blevet sværere at rekruttere plejepersonale, er der særligt brug for, at folketingspolitikerne går ind og beskytter de svageste og medarbejderne ved bl.a. at sætte krav til normeringerne på plejehjem og overfor kommunerne - især fordi demenspatienter, som følge af demenssygdom, ofte ikke kan tale deres egen sag.

Men alt er selvfølgelig ikke gjort ved at indføre en minimumsnormering. 

Der er stadig et stort arbejde i at sikre, at personalet har et tilstrækkeligt uddannelsesniveau, at regler og vejledninger på området er tilgængelige og bliver fulgt, at ledelsen på plejehjem sikrer kvaliteten og udstikker retningen for medarbejderne, og at hele kulturen og tilgangen omkring plejeområdet i store træk ændres.

Helt centralt er det, at sundhedsfagligheden på plejehjemmene er i top, for størstedelen af beboerne på dagens plejehjem har store behov for sundhedsfaglig behandling og demensfaglig pleje og omsorg. Men første skridt er at sikre, at der er tilstrækkeligt personale til at løfte plejeopgaven. 

Skriv under og giv din digitale støtte til at stoppe umenneskelig behandling på plejehjem.

Jo flere underskrifter, vi kan bringe videre til den nye SVM-regering, des større indtryk vil det give.

 

Læs også:


Ifølge danskerne er det politikerne, der er de vigtigste aktører i forhold til at tegne fremtiden for demensområdet og gøre Danmark til et demensvenligt samfund.

Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
27. juni 2025
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
Alzheimerforeningen er medstifter af nyt partnerskab.
Klædt på til ældreloven
25. juni 2025
Klædt på til ældreloven
Fra 1. juli 2025 træder en ny ældrelov i kraft med store ændringer for ældreplejen i Danmark.
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
12. juni 2025
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
Alzheimerforeningen har fået nye vedtægter.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 07. juli
Kl. 12:30
Pårørende gruppen
4220 Korsør
Pårørende til demensramte mødes med ligestillede til fortrolig og tillidsskabende samtale om processen i demens forløbet. Før og efter døden.
Onsdag d. 09. juli
Kl. 10:30
Kulturklubben for mennesker med demens
I Kulturklubben bliver du del af en gruppe, som samles til klubmøde hver tredje uge og får en fælles kulturoplevelse. I bliver modtaget i døren, og efter ca. en time med en rolig kulturoplevelse samles vi om en kop kaffe og en snak om det, vi har oplevet. Kulturklubben samarbejder med kulturinstitutioner i København, som alle har erfaringer med demensvenlige kulturoplevelser, og det er hos dem, klubmøderne finder sted. Hvem kan deltage? Du skal være bosiddende i Københavns Kommune for at deltage. Ledsagere må dog gerne komme fra andre kommuner. En demensdiagnose er ikke et krav for at deltage. Er du 65+ og oplever kognitive udfordringer, er du velkommen. Let, moderat eller svær demens? Det går vi ikke så meget op i. Det afgørende er, om du kan have glæde af at komme ud på museer og få en kulturoplevelse sammen med andre. Ledsager Alle deltagere skal have en ledsager med. Det behøver ikke at være den samme ledsager hver gang. Det kan være en ægtefælle, et voksent barn, en ven, en nabo eller en gammel kollega. Det kan også være en frivillig kulturven, som vi gerne vil hjælpe med at finde. Ledsageren skal kunne stå for jeres fælles transport til kulturinstitutionen. Vil du være frivillig kulturven? Vil du gerne påtage dig at ledsage et menneske med demens til kulturoplevelse og kaffe hver tredje uge? Vi kan hjælpe med at klæde dig på til opgaven og støtte dig undervejs, hvis noget er svært. Ring eller skriv og hør nærmere.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt