Menu

7 råd til en god ferie med demens

Her kan du læse syv overvejelser og praktiske fif, der kan gøre ferielivet med demens lettere.

Ferie med demens

Det kan sagtens lade sig gøre at få en god ferie med demens. Her giver Lone Rehder, som er rådgiver på Alzheimerforeningens Demenslinie, syv råd til en god sommerferie med demens i Danmark.

 

1. Planlæg ferien

Når ferien skal planlægges, er det afgørende at overveje, hvilken ferieform der passer til jeres nuværende situation - det er ikke sikkert, I kan holde ferie på samme måde, som I kunne før i tiden, og det er der ikke noget galt med. Det kan være en god idé at planlægge dagene, så der er god tid til tingene. Herved bliver dagene mere overskuelige, og der er større chance for, at alle får en god ferie.

Der er mange steder rundt omkring i Danmark, som eksempelvis kulturinstitutioner, hoteller og restauranter, der har fokus på demensvenlighed.

Du kan se og søge på demensvenlige steder i hele Danmark her >> 

 

2. Overvej en ferie sammen med andre

For nogle kan det være en god idé at tage af sted i en gruppe – for eksempel med et vennepar eller den nærmeste familie – så er der flere til at hjælpe med de ting, der kan være svære.

Ferie sammen med andre kan også være Alzheimerforeningens feriekursus for ægtepar, hvor den ene ægtefælle har en demenssygdom. Her tilbringer man tid med andre i samme situation og lærer samtidig om, hvordan man kan tackle hverdagen med demens. På Alzheimerforeningens Aktiv Højskole, som er et tilbud til mennesker med demens, er man aktiv sammen med andre i samme situation i et ophold à fem dages varighed.

 

3. Gør det lettere at finde rundt

Det kan være svært at orientere sig et helt nyt sted. Mange kan have udfordringer med at skelne døre fra hinanden, hvis de er meget ens. Her kan det hjælpe at sætte en form for skilt på døren for tydeligt at markere, hvor man skal gå hen. Hvis I benytter GPS, kan denne også medbringes på ferien. 

 

4. Nyd naturen

At være i naturen er ifølge forskningen godt for mennesker med demens. Lyden, duftene og lyset er godt for den mentale sundhed. Og uanset om man tilbringer sommerferien i eget hjem eller i en ny kommune, er der mange skønne steder i Danmark, som man kan besøge på en kortere tur. 

Tag for eksempel på eventyr i naturen med en picnickurv med jeres frokost og kaffe på termokanden, eller snør de gode sko og tag på vandretur. På Naturstyrelsens hjemmeside og vandreruter.dk kan I finde både korte og længere ture. 

 

5. Besøg en anden tid

Interesserer I jer for gamle dage, er der er også gode muligheder for at arbejde med minder og erindringer – for eksempel er der udendørs museer i de fleste landsdele, som er et besøg værd:

 

6. Tag hjemmehjælp med på ferie

Hvis du er berettiget til varig hjemmehjælp, kan du få hjemmehjælp i perioder, hvor du opholder dig i en anden kommune end din bopælskommune, fx i forbindelse med et sommerhusophold. Det er din midlertidige kommune, der beslutter, hvilken hjælp du konkret kan få, og serviceniveauet vil blive tilpasset det lokale niveau. Du skal kontakte din bopælskommune, hvis du ønsker hjemmehjælp i en begrænset periode.

 

7. Nyd ferien - også efter den er forbi

Fotografier kan være med til at bringe minder frem. Billeder fra ferien kan derfor være en god idé, så I kan genbesøge nogle af stederne og tale om, hvad Ioplevede, hvordan der duftede, og hvor trætte jeres fødder blev.  

 

 

Senest opdateret d. 30. juni 2021
Råd om corona
Sådan forholder du dig som pårørende under corona pandemien.
Er du blevet ringet op?
Er du blevet ringet op?

Alzheimerforeningen gennemfører i øjeblikket en telefonkampagne

5 veje til god kommunikation
5 veje til god kommunikation

Se fem små film med metoder til god kommunikation med personer med demens

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Hver fjerde med mistanke om demens bliver ikke udredt under sygeplejekonflikt
18. juni 2021
Hver fjerde med mistanke om demens bliver ikke udredt under sygeplejekonflikt
Når 10 procent af landets sygeplejersker fra lørdag den 19. juni er i konflikt bliver hver fjerde patient ikke udredt for demenssygdom. Desuden rammes flere end 1.300 plejehjemsbeboere. Det kan få uoprettelige konsekvenser for de allermest sårbare patienter med demens, advarer Alzheimerforeningen, der har opfordret Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd til at stoppe konflikten på demensområdet.
Alzheimerforeningen med i fælles inspirationsoplæg til national strategi mod ensomhed
12. juni 2021
Alzheimerforeningen med i fælles inspirationsoplæg til national strategi mod ensomhed
77 organisationer - heriblandt Alzheimerforeningen - er gået sammen om at udarbejde et inspirationsoplæg, der viser, hvor vi som samfund kan tage fat for effektivt og langsigtet at få bragt ensomhedskurverne nedad.
Lundbeckfonden går med i kampagne om danskernes hjernesundhed
9. juni 2021
Lundbeckfonden går med i kampagne om danskernes hjernesundhed
Når Alzheimerforeningen til efteråret lancerer en national hjernesundhedskampagne, bliver det med opbakning fra en af de fonde, der har gjort allermest for hjerneforskning. Med Lundbeckfonden på holdet forventes kampagnen at nå ud til endnu flere danskere med viden om, hvordan man kan holde sin hjerne sund og nedsætte risikoen for demens.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 02. august
Kl. 00:00
På tur i Nordsjælland
3400 Hillerød
Aktivitet og fællesskab for personer under 70 år med demens
Mandag d. 02. august
Kl. 14:00
Café og Rådgivning
9900 Frederikshavn
Cafeen giver mulighed for at få en snak med andre der er i samme situation, og samtidig forebygger det isolation og udbrændthed hos familier der lever med demenssygdom.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
85-90.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Demensven øreringe - sølv
Demensven øreringe - sølv
Køb og støt
UDSOLGT/Få det bedste ud af livet med demens
UDSOLGT/Få det bedste ud af livet med demens
Køb og støt
Morfar kan ikke længere huske
Morfar kan ikke længere huske
Køb og støt
"For hjertet glemmer aldrig..."
"For hjertet glemmer aldrig..."
Køb og støt
"Jeg ser dig stadig"
"Jeg ser dig stadig"
Køb og støt
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Demensven halskæde, armbånd og øreringe
Køb og støt
I min familie er vi alle sammen døende
I min familie er vi alle sammen døende
Køb og støt
Skriveterapi for pårørende
Skriveterapi for pårørende
Køb og støt